Nedjelja o mitaru i fariseju u Ostrogu

25. februar 2024. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Prva u nizu pripremnih nedjelja pred Vaskršnji post – Nedjelja o mitaru i fariseju, molitveno je proslavljena u ostroškoj svetinji 25. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva proslavlja Svetog Meletija Antiohijskog.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je iguman ostroški arhimandrit Sergije, a sasluživala su mu sabraća arhimandrit Miron i jeromonasi Stefan, Vladimir i Nikolaj, kao i jereji Slavko Obradović iz Valjeva i Aleksandar Orlandić iz Bara.

Poslije jevanđeljske priče O mitaru i fariseju, sabranima je besjedio o. Sergije. On je kazao da se ovim nedjeljama pred Veliki post pripremamo za ozbiljnosti i sve mogućnosti koje nam sveti, Časni post otvara.

– Gospod u ovoj priči ističe veličinu vrline smirenja i upozorava na opasnost od gordosti i to je zapravo ono prvo što je čovjeka izvelo iz raja. Kad je preuzeo stvar u svoje ruke, kad je postao čovjek sudija i sebi i Bogu, jer zaista kad je čovjek prihvatio nagovor nečastivoga da to Bog nešto petlja sa onim plodom u raju, kao da je ljubomoran ako čovjek uzme i okuša od toga ploda prije vremena, da će ga sustići i prestići… Da je tada bilo dovoljno smirenog duha u ljudima, sigurno se nije desio strašni pad koji je izazvao smrt. Ali srećom Bog je dao čovjeku pokajanje. Sveti Jefrem Sirin kaže da je pokajanje čovjekovo praznik za Boga. Eto koliko je veliko i divno pokajanje- rekao je o. Sergije.

A pokajanja,  dodao je iguman Sergije, ne može biti bez smirenja.

– Ako čovjek nije krenuo putem smirenja da razmišlja, da živi, da postupa, ne može doći ni do pokajanja, jer će mu uvijek biti neko drugi kriv za sve njegove neuspjehe, za sve njegove promašaje, bilo šta, uvijek će naći opravdanje u drugome, ne u sebi. A smiren čovjek nalazi pravi put, a to je problem je u meni. Nedostatak vjere i povjerenja u Boga je veliki razlog našeg lutanja. Da imamo povjerenja u Boga, ne bismo mi ništa drugo gledali osim zakona Božijeg, kojim nas je Gospod naučio da se obožujemo, da postajemo bogovi po blagodati. Smiren čovjek je onaj čovjek koji gleda u zemlju, a ima što bi rekao Sveti vladika Nikolaj, nebo u srcu. Gord čovjek traži uvijek prva mjesta, traži počasti ovoga svijeta – besjedio je o. Sergije i podsjetio na riječi Gospodnje ”Ugledajte se na mene, jer ja sam smiren srcem”.

Sabrani su se na Liturgiji pričestili Svetim Hristovim Darovima.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

31. 3. 2024.

Druga nedjelja Časnog posta posvećena Svetom Grigoriju Palami proslavljena u Ostro...

Druga nedjelja Časnog posta - Pačista, posvećena Svetom Grigoriju Palami, molitveno je proslavljena u ...

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...