Proslava Jovanjdana u Ostrogu; O. Roman: Slavimo zemljaskog anđela i nebeskog čovjeka

20. januar 2024. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Sabor Svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji u subotu 20. januara 2024. ljeta Gospodnjeg.

Svetom službom Božijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je zetski paroh protojerej Bojan Radunović, a sasluživala su mu ostroška sabraća arhimandrit Miron i  jeromonasi: Stefan, Roman i Nikolaj, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda.

Poslije čitanja Svetog Jevanđelja sabranima je besjedio o. Roman koji je kazao da da je Sveti Jovan Preteča, Krstitelj i Prorok Gospodnji, zemaljski anđeo i nebeski čovjek kroz koga je i preko koga je došla blagovijest ovome svijetu, da pred njim ide Onaj kome on nije dostojan odriješiti remena na obući njegovoj, Gospod Isus Hristos.

– Evo Preteče koji je odmalena počeo da strada i koji je život svoj završio stradanjem za Gospoda svoga, za istinu i pravdu. Evo ovoga koji nam nagovještava da dolazi Jagnje Božije, koji uzima na Sebe grijehe svijeta. Kao što je on rođen čudesno od Zaharija i Jelisavete i prošao put stradanja krijući se kroz pećinu, odlazeći u pustinju da se podvizava i posti i Bogu se moli, da bi mogao da primi blagodat Božiju u sebe i da propovijeda Jevanđelje Božije, on je na istinski način prošao progonstvo i Hristos je prošao prije svoje javne propovijedi, a posle svog krštenja na Jordanu i goru, i pustinji, i kušanje, i Hristos je kao i sveti Jovan Preteča, prošao golgotski put i stradanje, za istinu Božiju, a zbog sujete ljudske – rekao je o. Roman.

On je podsjetio da je Sveti Jovan posvjedočio Gospoda, koji je vidio Gospoda na Jordanu i koji je vidio javljanje Svete Trojice.

– Bogojavljenje je u punoći bogojavljenje Oca, Sina i Svetoga Duha. Sin je došao na Jordan da Ga Jovan krsti, da bi se ispunila svaka pravda. Otac se javio s nebesa i rekao ”ovo je Sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji”. A Duh Sveti je sišao na Hrista. I uvijek gdje God je Hristos tu su Otac i Duh Sveti, i gdje god je Otac tu su Sin i Duh Sveti, i gdje god je Duh Sveti tu su Otac i Sin, Trojica jedinosušna i neradjeljiva. Ovo je Tajna nad Tajnama, tajna smisla postojanja našeg ovdje na zemlji, tajna našeg bivstvovanja da se ponovo rodimo, a to je vodom i Duhom, Duhom Svetim koji je na ovaj praznik osjenio sve rijeke, sva mora, sva jezera, sve potoke, svu tvar, preobrazio je zato što je Gospod zagazio u vode jordanske. I Onaj koji je stvori i vode i gore, i nebo i zemlju, i anđele u ljude, dolazi sluzi svome da Ga sluga krsti, pokazujući nama primjer i način spasenja, a to je smirenje – besjedio je o. Roman dodajući da je Sveti Jovan Krstitelj krštavao za pokajanje i propovijedao pokajanje i pokajanjem živio i pokajanju nas vodio, a i danas vodi.

Gospod nas je Svetim Jovanom obradovao i darivao i preko njega nam dao obavezu da se u svom životu ne bojimo nikoga ko može da nam ubije tijelo, ili odsiječe glavu, nego da se bojimo jednog našeg neprijatelja, grijeha i smrti u nama, rekao je o. Roman.

– Kroz grijeh ulazi smrt, a kroz Hrista i kroz prisajedinjenje Njemu i kroz naše pokajanje koje Sveti Jovan propovijeda riječima ”pokajte se jer se približilo Carstvo nebesko”, useljava se u nas svjetlost, a odlazi tama. Ne može se grad sakriti kad na gori stoji. Na gori stoji Sveti Jovan Krstitelj i dan danas nam propovijeda Istinu Božiju, Svejetlost Božiju, Jagnje Božije, Hrista, koji uzima na sebe grijehe svijeta – rekao je o. Roman.

Besjeda o. Romana

Sabrano monaštvo i vjernici primili su Sveto Pričešće.

Na kraju Liturgije saslužitelji su blagosiljali i prerezali slavske kolače povodom Jovanjdana.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

6. 8. 2024.

Ostroške duhovne večeri: o. Jordan Markov na temu ”Zašto Bog dopušta bol i strad...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

5. 8. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U PETAK 09. 08. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U 1...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 09. 08. 2024. u 17. čas...

2. 8. 2024.

Proslava Ilindana u Ostrogu

Praznik Svetog proroka Ilije proslavljen je u ostroškoj svetinji u petak 2. avgusta 2024. ljeta Gospodnj...

28. 7. 2024.

Peta nedjelja po Duhovima u Ostrogu; O.Sergije: Sve što je čovjeku potrebno za sp...

Iguman ostroški arhimandrit Sergije načalstvovao je Svetom Liturgijom u Crkvi Svete Trojice u Donjem ...

21. 7. 2024.

Otac Rafailo bogoslužio u Donjem Ostrogu na praznik Svetog mučenika Prokopija...

Jeromonah Rafailo, iguman Manastira Podmaine načalstvovao je Svetom Liturgijom u Crkvi Svete Trojice...

21. 7. 2024.

Ostroške duhovne večeri: o.Rafailo – ”Privlačna sila svetosti”, manastir O...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...