ROĐENjE SVETOG JOVANA KRSTITELjA – SLAVA OSTROŠKOG SKITA JOVAN DO

7. jul 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U petak, 7. jula 2023. g.G., na praznik rođenja Svetog Jovana Krstitelja, saborni hram Ostroškog skita – Jovan Do, proslavio je svoju slavu.

Svetom Liturgijom je načalstvovao protojerej Nikola Pejović uz sasluženje protojereja-stavrofora Radomira Nikčevića, protojereja-stavrofora Dragana Stanišića, protojereja-stavrofora Slobodana Jokića, arhimandrita Sergija – igumana manastira Ostrog, jeromonaha Joakima – nastojatelja manastira Vranjina, jeromonaha Vladimira Palibrka, jeromonaha Romana Vilareta – sabraće ostroške obitelji i velikog broja vjernih.

Nakon pročitanog Jevanđelja, otac Nikola se vjernima obratio nadahnutom besjedom, podsjetivši da je Bog dao da svetitelji djelaju djelo Božije, djelo spasenja ne samo za života, svojim podvigom i zemaljskim življenjem, nego ih je svojom blagodaću učinio svevremenim i uvijek savremenim svakoj generaciji i naraštaju. Prota Nikola je kazao da je Sveti Jovan Preteča jedan od tih svetitelja svevremenih i uvijek savremenih.

“Neka bi ovaj današnji praznik i sabor, koji je slika vječnog i neprolaznog sabora, bio i nama priziv da zaista poslušamo riječ Svetog Jovana Proroka Preteče i Krstitelja Gospodnjega, da shvatimo da bez pokajanja nema istinskog susreta ni sa Bogom, ni sa samim sobom, ni istinskog i pravog života u Crkvi”, besjedio je otac i poučio sabrane da je to zapravo spremnost da sebe izmjerimo sa Hristom Bogom koji je postao čovjek.

Dakle, objasnio je, ne da se mjerimo jedni sa drugima svojim znanjem, umijećem i ljepotom zemaljskom prolaznom, nego da uvijek mjerimo Hristom i svoju žrtvu i ljubav, i svoju revnost i spremnost da ljubimo i bližnjega i Boga, i svoju spremnost da služimo drugima i da služimo Bogu. Da uvijek i u svemu se izmjerimo i da nam jedina mjera koja nam je data u životu bude sam Gospod.

“I zato je Sveti Jovan Prorok i Preteča dobar i uvijek aktuelan primjer, i uvijek savremen primjer kako i na koji način i mi treba da služimo Bogu. Neka bi nam Sveti Jovan bio na pomoć da se, kao što se sabiramo u ovim hramovima na ovim praznicima, tako saberemo u saboru Presvete Trojice, u saboru vječnoga života, vječne ljubavi i istine, vječne pravde i radosti. Amin, Bože daj!”

Na kraju Svete Liturgije, u toku litije, prelomljen je slavski kolač, osveštano koljivo i odslužen pomen arhimandritu Lazaru Adžiću – igumanu manastira Ostrog i svima koji počivaju u ovoj svetinji.

Nakon službe, za sve goste je upriličen slavski ručak.

Prvi album

Drugi album

Ostala dešavanja

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...