Trojčindanski sabor u Donjem Ostrogu

4. jun 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Svetom Liturgijom, molitvom priziva Svetog Duha, litijom oko crkve i rezanjem slavskog kolača, toržestveno je u ostroškoj svetinji proslavljen praznik Silaska Svetog Duha na apostole – Trojičindan, rođendan Crkve i hramovna slava crkve Svete Trojice u Donjem Ostrogu, u nedelju 4. juna 2023. ljeta Gospodnjeg.

Bogosluženjem je načalstvovao ostroški iguman arhimandrit Sergije, a sasluživala su mu sabraća arhimandrit Miron, protosinđel Ilija, jeromonasi Vladimir i Roman, jerođakon Zosima, kao i protojerej Danilo Zirojević, nikšićki paroh. Bogougodinim pojanjem odgovarala su ostroška bratije, a u evharsitijskom sabranju molitvno je učestvovalo monaštvo i veliki broj vjernika.

Besjedeći sabranima prije pričešćivanja vjernog naroda, o. Vladimir je istakao da je Crkva vozglavljena u Hristu i postoji vječno i ne mogu joj ništa talasi jeresi i raskola ovoga vremena koji je udaraju.

– Ne mogu ništa da urade, samo se odbijaju od nje i raspadaju se u svojim zabludama, lažima, lažnim učenjima. Sam Novi zavjet prožet je dejstvom blagodati Duha Svetoga. Bez Duha Svetoga mi ne bismo imali Spasitelja, jer mi znamo da je Ona koja Ga je rodila Njega začela besjemeno, neiskusobračno, pristankom da na Nju siđe sila Božija, sila Duha Svetoga i tako je u Njenoj utrobi začet i rođen po blagovoljenju Oca nebeskoga, a djestvom Duha Svetoga, Isus Hristos Spasitelj svijeta – rekao je o. Vladimir dodajući da je sve što je Hristos činio na zemlji činio dejstvom sile Božije, sile Duha Svetoga.

Podsjetio je da su apostoli prije Pedesetnice bili obični ribari, prosti ljudi, koji nisu imali tu silu i snagu da projave, kao što su projavili kada je Duh Sveti sišao na njih.

– Oni su bili nemoćni, slabi, vitlani talasima ovoga svijeta. Znamo da se Petar tri puta odrekao Hrista, znamo šta je bilo sa Judom, znamo kako su apostoli bili sumnjičavi, nisu do kraja vjerovali da je Gospod vaskrsao. Znači do Pedesetnice čovjek je bio prirodan u smislu pale ljudske prirode koja je dominirala svim njegovim saznanjima. Kada Duh Sveti silazi na apostole, tada su se oni potpuno utvrdili u savršenoj spoznaji Božijoj, u savršenoj snazi Božijoj, tako da kada su izašli na prvu propovijed, kada je Apostol Petar izašao da govori, fariseji i sadukeji su bili u čudu, kako prosti ljudi mogu da govore takvom silinom, da pokažu takvu hrabrost. Počeli su da ih tuku, a oni su se radovali svojim mukama. Sve je to dejstvo blagodati Duha Svetoga. Crkva kroz sav svoj život crkva prohodi dejstvom blagodati Duha Svetoga – besjedio je o. Vladimir i podsjetio da je Crkva kroz istoriju, dejstvom Duha Svetoga na svete oce pobijedila sve jeresi.

Danas u rađanju Crkve na Pedesetnici, mi možemo da kažemo da je ovo dan zbog čega je Bog stovrio svijet, jer je želio da u Crkvi i sa Crkvom sjedini Sebe zavijek sa rodom ljudskim, rekao je o. Vladimir i objasnio kako Duh Sveti prebiva u ostroškoj svetinji.

– Duh Sveti preko Svetoga Vasilija evo 350 godina ne prestaje da čini čuda. ne čini čuda sam Sveti Vasilije, kao Stojan Jovanović iz Hercegovine, nego Sveti Vasilije kao onaj koji je zadobio blagodat Duha Svetoga, jer je ispunio ono što je govorio Sveti Serafim Sarovski, da je cilj ljudskog života zadobijanje blagodati Duha Svetoga. Sveti otac naš Vasilije je prošao sve etape očišćenja sebe od grijeha, od strasti, pročišćenja, da bi dostigao to savršeno stanje oboženja, prosvjetljenja, sticanje blagodati Duha Svetoga i Duh Sveti obitava u njemu i kad dotaknete to tijelo, ne dirate mrtve kosti, nego čovjeka živoga u kome Bog prebiva, Duh Sveti i preko koga čini čudesa – rekao je o. Vladimir.

Besjeda o. Vladimira

Poslije Svete Liturgije saslužitelji su služili Večernju službu sa koljenopreklonim molitvama i prizivom Svetog Duha, a vjerni narod je po drevnom pravoslavnom običaju pleo vijence od svježe pokošene trave koja se u crkvu unosi na ovaj veliki praznik.

Potom je hram Svete Trojice ophodila litija tokom koje su pročitani odlomci iz Jevanđelja i blagosiljana ostroška obitelj, hram, upokojeni oci, praoci, ktitori i priložnici hrama, sabrani vjerni narod i poklonici ostroške svetinje.

Litija je završena blagosiljanjem i rezanjem slavskog kolača koji je povodom hramovne slave crkve Svete Trojice pripremila ostroška monaška obitelj na čelu sa igumanom Sergijem.

Čestitajući sabranima veliki praznik, o. Sergije je podsjetio da proslavljamo Presvetu Trojicu i da je pravoslavna vjera jedina koja pravilno ispovijeda, vjeruje i slavi Živog Trojičnog Boga – Oca, Sina i Svetoga Duha, potpuno iste časti, slave i suštine.

– To što je Gospod naš Isus Hristos primio na sebe ljudsko tijelo, ničim ne umanjuje Njegovu božasnku stvarnost i suštinu. Zato treba stalno da imamo na umu da je sve što živi, sva tvar, da živi Božijom blagodaću, blagodaću Duha Svetoga koja je trojična. Kako pravoslavna Crkva uči za razliku od drugih učenja, energije Božije, blagodat Božija kojom mi živimo, kojom se osvećuje sva tvar, jeste nestovrena energija Božija, vječna Božija energija kojima se obožuje sva tvar i to je ono na čemu se razlikuje sve ono što nije istina. Božanske energije su svetotrojične energije, vječne, sabršeno božanske i njima se klanjamo i njima se molimo i On Bog svojim blagodatnim silama daje nama mogućnosti da ga poznajemo i proslavljamo i da, kao što reče o.Vladimir, bude i Sveti Vasilije ovo što jeste, a to je prebivalište Duha Božijega, Svete Trojice i da se kod njega iscjeljujemo – rekao je o. Sergije i dodao da se zato klanjamo Bogu – Ocu, Sinu i Svetom Duhu divnome u svetima svojim.

Besjeda o. Sergija

Sve fotografije

Ostala dešavanja

31. 3. 2024.

Druga nedjelja Časnog posta posvećena Svetom Grigoriju Palami proslavljena u Ostro...

Druga nedjelja Časnog posta - Pačista, posvećena Svetom Grigoriju Palami, molitveno je proslavljena u ...

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...