Praznik Materice molitveno proslavljen u Ostrogu

25. decembar 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U drugu nedjelju pred Božić – Materice – posvećenu Svetim Praocima, 25. decembra 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Spiridona Čudotvorca Trimituntskog, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški iguman arhimandrit Sergije, a sasluživali su mu protojerej Danilo Damjanović mojkovački paroh, i ostroška sabraća jeormonah Roman i jerođakon Zosima.

Riječima praznične besjede, poslije čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, sabranom monaštvu i vjernicima obratio se iguman Sergije.

– Bog nam je dao um, Bog nam je dao slobodu, da u svakoj životnoj prilici dobro razmislimo, i kažemo, i odlučimo, i učinimo ono što je po Božijem, što je na korist nama i našim bližnjim. Vezivanjem majki je na današnji praznik, djecu smo vezivali prošle sedmice, a oce ćemo naredne,  mi ih pozivamo da one nas razriješe od svih grijehova koje smo prema njima učinili, a i mi da očistimo srca svoja praštajući njima. I tako jedni drugima praštajući da uđemo u ovaj najradosniji događaj Rođenja Gospoda Isusa Hrista. Njegovim dolaskom mijenja se sve, a mi zadobijamo život vječni – besjedio je o. Sergije.

Danas takođe proslavljamo praoce, što je zapravo sjećanje na Hristov rodoslov, gdje se s koljena na koljeno prenosi Božija promisao o rođenju po tijelu Gospoda i Spasitelja Hrista, kazao je o. Sergije.

– Slaveći praoce, slavimo Rođenje Hristovo kao taj naradosniji događaj i preko otaca, ali i preko majki. Rađajući praoci jedan drugoga po zakonu Božijem, doveli su do toga da se rodila Najuzvišenija od svih Presveta Majka Bogorodica preko koje je i sam Gospod došao u ovaj svijet. – rekao je o. Sergije.

Podsjetio je da danas proslavljamo i Svetog Spiridona Čudotovrca, divnog svetitelja, čovjeka vjere i djela.

– U vjeri i djelima Svetog Spiridona se ostvaruje ona riječ ”ne može se sakriti grad kad na gori stoji”. On je stajao na visokoj gori vjere, njegova vjera je potvrđena i na vaseljenskim saborima, iako formalno bez obrazovanja, njega je Duh Sveti obrazovao, naučio i utvrdio u znanju Božijem, tako da je bio od najrječitijih na odbrani istina pravoslavne vjere. On je i svojim djelima potvrđivao svoju vjeru. Njegova djela su bila takva da kada čitate žitije duša vam se raduje, jer se vidi koliko su ljudske mogućnosti, samo ako hoće da vjeruje u živoga Boga i da živi po zapovijestima Božijim – zaključio je o. Sergije.

Bejseda o. Sergija

Sabrani koji poste Božićni post primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

5. 5. 2024.

Proslava Vaskrsenja Hristovog u Ostrogu

Najveći hrišćanski praznik Vaskrsenje Gospoda našeg Isusa Hrista, saborno i svečano je proslavljen u o...

3. 5. 2024.

Veliki petak u Ostrogu

Veliki petak, dan stradanja Gospoda Isusa Hrista na krstu, na Golgoti, molitveno je obilježen u ostroš...

3. 5. 2024.

Vaskršnja poruka Mitropolita Crnogorsko-primorskog g. Joanikija 3. 5. 2024. lj. G....

Vaskršnja poruka Mitropolita crnogorsko – primorskog g. Joanikija bogoljubivom sveštenstvu, prepodobno...

3. 5. 2024.

Vaskršnja poslanica Srpske Pravoslavne Crkve...

Srpska Pravoslavna Crkva svojoj duhovnoj deci o Vaskrsu 2024. godinePORFIRIJEpo milosti Božj...

3. 5. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 28-ma glava Knjige postanja (29-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 28-ma glava Knjige postanja (29-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrkht...

1. 5. 2024.

RASPORED BOGOSLUŽENjA TOKOM VASKRŠNjIH PRAZNIKA...

RASPORED BOGOSLUŽENjA TOKOM VASKRŠNjIH PRAZNIKA VELIKA SRIJEDAJUTRENjE, ČASOVI I  LITURGIJA...