Praznik Materice molitveno proslavljen u Ostrogu

25. decembar 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U drugu nedjelju pred Božić – Materice – posvećenu Svetim Praocima, 25. decembra 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Spiridona Čudotvorca Trimituntskog, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški iguman arhimandrit Sergije, a sasluživali su mu protojerej Danilo Damjanović mojkovački paroh, i ostroška sabraća jeormonah Roman i jerođakon Zosima.

Riječima praznične besjede, poslije čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, sabranom monaštvu i vjernicima obratio se iguman Sergije.

– Bog nam je dao um, Bog nam je dao slobodu, da u svakoj životnoj prilici dobro razmislimo, i kažemo, i odlučimo, i učinimo ono što je po Božijem, što je na korist nama i našim bližnjim. Vezivanjem majki je na današnji praznik, djecu smo vezivali prošle sedmice, a oce ćemo naredne,  mi ih pozivamo da one nas razriješe od svih grijehova koje smo prema njima učinili, a i mi da očistimo srca svoja praštajući njima. I tako jedni drugima praštajući da uđemo u ovaj najradosniji događaj Rođenja Gospoda Isusa Hrista. Njegovim dolaskom mijenja se sve, a mi zadobijamo život vječni – besjedio je o. Sergije.

Danas takođe proslavljamo praoce, što je zapravo sjećanje na Hristov rodoslov, gdje se s koljena na koljeno prenosi Božija promisao o rođenju po tijelu Gospoda i Spasitelja Hrista, kazao je o. Sergije.

– Slaveći praoce, slavimo Rođenje Hristovo kao taj naradosniji događaj i preko otaca, ali i preko majki. Rađajući praoci jedan drugoga po zakonu Božijem, doveli su do toga da se rodila Najuzvišenija od svih Presveta Majka Bogorodica preko koje je i sam Gospod došao u ovaj svijet. – rekao je o. Sergije.

Podsjetio je da danas proslavljamo i Svetog Spiridona Čudotovrca, divnog svetitelja, čovjeka vjere i djela.

– U vjeri i djelima Svetog Spiridona se ostvaruje ona riječ ”ne može se sakriti grad kad na gori stoji”. On je stajao na visokoj gori vjere, njegova vjera je potvrđena i na vaseljenskim saborima, iako formalno bez obrazovanja, njega je Duh Sveti obrazovao, naučio i utvrdio u znanju Božijem, tako da je bio od najrječitijih na odbrani istina pravoslavne vjere. On je i svojim djelima potvrđivao svoju vjeru. Njegova djela su bila takva da kada čitate žitije duša vam se raduje, jer se vidi koliko su ljudske mogućnosti, samo ako hoće da vjeruje u živoga Boga i da živi po zapovijestima Božijim – zaključio je o. Sergije.

Bejseda o. Sergija

Sabrani koji poste Božićni post primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...