Praznik Materice molitveno proslavljen u Ostrogu

25. decembar 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U drugu nedjelju pred Božić – Materice – posvećenu Svetim Praocima, 25. decembra 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Spiridona Čudotvorca Trimituntskog, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški iguman arhimandrit Sergije, a sasluživali su mu protojerej Danilo Damjanović mojkovački paroh, i ostroška sabraća jeormonah Roman i jerođakon Zosima.

Riječima praznične besjede, poslije čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, sabranom monaštvu i vjernicima obratio se iguman Sergije.

– Bog nam je dao um, Bog nam je dao slobodu, da u svakoj životnoj prilici dobro razmislimo, i kažemo, i odlučimo, i učinimo ono što je po Božijem, što je na korist nama i našim bližnjim. Vezivanjem majki je na današnji praznik, djecu smo vezivali prošle sedmice, a oce ćemo naredne,  mi ih pozivamo da one nas razriješe od svih grijehova koje smo prema njima učinili, a i mi da očistimo srca svoja praštajući njima. I tako jedni drugima praštajući da uđemo u ovaj najradosniji događaj Rođenja Gospoda Isusa Hrista. Njegovim dolaskom mijenja se sve, a mi zadobijamo život vječni – besjedio je o. Sergije.

Danas takođe proslavljamo praoce, što je zapravo sjećanje na Hristov rodoslov, gdje se s koljena na koljeno prenosi Božija promisao o rođenju po tijelu Gospoda i Spasitelja Hrista, kazao je o. Sergije.

– Slaveći praoce, slavimo Rođenje Hristovo kao taj naradosniji događaj i preko otaca, ali i preko majki. Rađajući praoci jedan drugoga po zakonu Božijem, doveli su do toga da se rodila Najuzvišenija od svih Presveta Majka Bogorodica preko koje je i sam Gospod došao u ovaj svijet. – rekao je o. Sergije.

Podsjetio je da danas proslavljamo i Svetog Spiridona Čudotovrca, divnog svetitelja, čovjeka vjere i djela.

– U vjeri i djelima Svetog Spiridona se ostvaruje ona riječ ”ne može se sakriti grad kad na gori stoji”. On je stajao na visokoj gori vjere, njegova vjera je potvrđena i na vaseljenskim saborima, iako formalno bez obrazovanja, njega je Duh Sveti obrazovao, naučio i utvrdio u znanju Božijem, tako da je bio od najrječitijih na odbrani istina pravoslavne vjere. On je i svojim djelima potvrđivao svoju vjeru. Njegova djela su bila takva da kada čitate žitije duša vam se raduje, jer se vidi koliko su ljudske mogućnosti, samo ako hoće da vjeruje u živoga Boga i da živi po zapovijestima Božijim – zaključio je o. Sergije.

Bejseda o. Sergija

Sabrani koji poste Božićni post primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

7. 2. 2023.

Mitropolit Joanikije u Ostrogu: Sv. Grigorije Bogoslov je govorio ono što mu je ...

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije danas 7. februara, na praz...

5. 2. 2023.

Nedjelja o mitaru i fariseju u Ostrogu

U Nedjelju o mitaru i fariseju, 5. ferbauara 2023. ljeta Gospodnjeg, kojom počinju pripremne nedjelje pre...

29. 1. 2023.

Nedelja 33. po Duhovima, praznik Časnih veriga Svetog apostola Petra...

U 33. nedjelju po Duhovima, 29. januara 2023. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno spominje...

27. 1. 2023.

Savindan molitveno proslavljen u Ostrogu

Praznik Prvog srpskog Arhiepiskopa Svetog Save proslavljen je u ostroškoj svetinji svetom Liturgijom, ...

22. 1. 2023.

32. nedjelja po Duhovima u Ostrogu

U 32. nedjelju po Duhovima, 22. januara 2023. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslav...

19. 1. 2023.

Bogojavljenje u Ostrogu

Veliki hrišćanski praznik Krštenja Gospoda Isusa na Jordanu - Bogojavljenje, molitveno je proslavljen u ...