Praznik Materice molitveno proslavljen u Ostrogu

25. decembar 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U drugu nedjelju pred Božić – Materice – posvećenu Svetim Praocima, 25. decembra 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Spiridona Čudotvorca Trimituntskog, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški iguman arhimandrit Sergije, a sasluživali su mu protojerej Danilo Damjanović mojkovački paroh, i ostroška sabraća jeormonah Roman i jerođakon Zosima.

Riječima praznične besjede, poslije čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, sabranom monaštvu i vjernicima obratio se iguman Sergije.

– Bog nam je dao um, Bog nam je dao slobodu, da u svakoj životnoj prilici dobro razmislimo, i kažemo, i odlučimo, i učinimo ono što je po Božijem, što je na korist nama i našim bližnjim. Vezivanjem majki je na današnji praznik, djecu smo vezivali prošle sedmice, a oce ćemo naredne,  mi ih pozivamo da one nas razriješe od svih grijehova koje smo prema njima učinili, a i mi da očistimo srca svoja praštajući njima. I tako jedni drugima praštajući da uđemo u ovaj najradosniji događaj Rođenja Gospoda Isusa Hrista. Njegovim dolaskom mijenja se sve, a mi zadobijamo život vječni – besjedio je o. Sergije.

Danas takođe proslavljamo praoce, što je zapravo sjećanje na Hristov rodoslov, gdje se s koljena na koljeno prenosi Božija promisao o rođenju po tijelu Gospoda i Spasitelja Hrista, kazao je o. Sergije.

– Slaveći praoce, slavimo Rođenje Hristovo kao taj naradosniji događaj i preko otaca, ali i preko majki. Rađajući praoci jedan drugoga po zakonu Božijem, doveli su do toga da se rodila Najuzvišenija od svih Presveta Majka Bogorodica preko koje je i sam Gospod došao u ovaj svijet. – rekao je o. Sergije.

Podsjetio je da danas proslavljamo i Svetog Spiridona Čudotovrca, divnog svetitelja, čovjeka vjere i djela.

– U vjeri i djelima Svetog Spiridona se ostvaruje ona riječ ”ne može se sakriti grad kad na gori stoji”. On je stajao na visokoj gori vjere, njegova vjera je potvrđena i na vaseljenskim saborima, iako formalno bez obrazovanja, njega je Duh Sveti obrazovao, naučio i utvrdio u znanju Božijem, tako da je bio od najrječitijih na odbrani istina pravoslavne vjere. On je i svojim djelima potvrđivao svoju vjeru. Njegova djela su bila takva da kada čitate žitije duša vam se raduje, jer se vidi koliko su ljudske mogućnosti, samo ako hoće da vjeruje u živoga Boga i da živi po zapovijestima Božijim – zaključio je o. Sergije.

Bejseda o. Sergija

Sabrani koji poste Božićni post primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

23. 6. 2024.

Trojičindan saborno i molitveno proslavljen u Ostrogu, obilježeno 200 godina Crkve...

Svetom Liturgijom, molitvom priziva Svetog Duha, svečanom litijom i rezanjem slavskog kolača, u nedje...

22. 6. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U PETAK 28. 06. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U 1...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 28. 06. 2024. u 17. čas...

16. 6. 2024.

Nedjelja Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora u Ostrogu...

U nedjelju sedmu po Vaskrsu, posvećenu Svetim ocima Prvog vaseljenskog sabora, 16. juna 2024. ljeta Gos...

13. 6. 2024.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg u Ostrogu

Veliki praznik Vaznesenja Gospodnjeg, četrdeseti dan po Vaskrsenju, proslavljen je u ostroškoj svetinji u...

10. 6. 2024.

HODOČAŠĆE OD PANČEVA DO OSTROGA

Darko Damnjanović i Aleksandar Tkač, pripadnici Vojske Srbije, su, osim vjernosti vojničkoj službi po...

9. 6. 2024.

Nedjelja Slijepog u Ostrogu: O. Bratoljub Radović: Skinimo mrenu sa očiju koju nam...

U šestu nedjelju po Vaskrsenju Gospoda Isusa Hrista - Nedjelju slijepog, 9.juna 2024. ljeta Gospodnjeg, k...