Proslava Velike Gospojine u Donjem Ostrogu

28. avgust 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U nedelju 11. po Duhovima, 28. avgusta 2022. ljeta Gospodnjeg, na praznik Uspenija Presvete Bogorodice, saborno i molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat protosinđel Ilija, a sasluživali su mu arhimandrti Miron, protojerej-stavrofor Nikola Gačević iz Atine i jerej Aleksandar Orlandić iz Bara.

Odgovarala su ostroška bratija, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda.

Posle čitanja Svetog Jevanđelja sabranima je besjedio o. Ilija, koji je kazao da nas je Crkva danas blagoslovila velikim dvostrukim praznikom, praznikom Vaskrenja Gospoda Isusa Hrista i praznikom Uspenja Presvete Bogorodice, Majke Gospoda našeg Isusa Hrista, a samim tim i naše Majke.

– Čuli smo prvo Jevanđenje o praštanju. Naime praštanje se nalazi u samoj srži naše vjere u Boga i praštanje je nezaobilazni uslov naše ljubavi jednih prema drugima. Sveti apsotol Petar u svojoj poslanici kaže ”nadasve volite jedni druge, jer ljubav pokriva mnoštvo grjehova”. Oproštaj primamo od samog Boga u licu Isusa Hrista, a lice Isusa Hrista u ovom Jevanđelju je lice ovoga gopsodara koga apostol Matej navodi, misleći na samog Boga. Onaj koji oprašta nebrojeći naše grijehe, to je Onaj koji prima prorodu Onoga koji oprašta, to jeste prirodu samog Boga – rekao je o. Ilija objašnjavajući da se mora opraštati, kako bi i nama bilo oprošteno.

Drugo Jevanđelje se nadovezuje na ovu, priča o Marti i Mariji, kada je Hristos došao kod njih u kuću, najvjerovatnije posle Vaskrsenja brata njihovog Lazara.

– Marija koja je sjela kraj nogu Njegovih htjela je da se napoji svega što je On govorio i da sve što je On pričao pređe kod nje, a Marta je pokušala opet iz najbolje namjere da Ga usluži i počela se baviti svim drugim poslovima, koji su tad bili manje bitni. Posle toga se po ljudskoj slabosti žalila Gospodu, ”zar ti ne mariš što me sestra moja ostavi”, na šta joj Gospod odgovara ”Marta, Marta, brineš se i uznemiravaš za mnogo a samo je jedno dovoljno”. Dakle, dovoljno je da budemo poslušni Bogu, dovoljno je da praštamo, odnosno da pokušamo da uzmemo prirodu i da se upodobimo prirodi samog Boga, da bezgranično opraštamo, da bezgranično vjerujemo u Boga – rekao je o. Ilija.

besjeda o. Ilije

Za pravoslavne vjernike danas se završava Velikogospojinski post, kojim su se pripremali za ovaj veliki praznik. Sabrani koji su se postom i molitvom pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

27. 10. 2022.

Proslava Petkovdana u Ostrogu

Praznik Svete mati Paraskeve - Svete Petke molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji u četvrtak 27...

24. 10. 2022.

Besjeda igumana ostroškog Sergija u 19. nedjelju po Duhovima...

https://youtu.be/LWn0NFNjYsw...

21. 10. 2022.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 23. 11. 2022. U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 23. 11. 2022. godine ...

16. 10. 2022.

18. nedjelja po Duhovima u Ostrogu

U 18. nedjelju po Duhovima, 16. oktobra 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslav...

14. 10. 2022.

Praznik Pokrova Presvete Bogorodice i Svetog Romana Slatkopojca proslavljen u Donj...

U petak 14. oktobra 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Pokrov Presvete ...

6. 10. 2022.

Praznik Začeća Svetog Jovana Krstitelja toržestveno proslavljen u ostroškom skitu ...

Praznik Začeća Svetog Jovana Preteče i Krstitelja Gospodnjeg - Jovanjdan Pješivački, krsna slava ktitor...