Praznik Svetih mučenika Romanovih i Svetog Save Gornjokarlovačkog molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji

17. jul 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 5. nedjelju po Duhovima, 17. jula 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Andreja Kritskog, Svetog mučenika ruskog cara Nikolaja Drugog, caricu Aleksandru i njihovu djecu i Svetog sveštenomučenika Savu Gornjokarlovačkog, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat jeromonah Roman, a sasluživali su mu arhimandriti: iguman ostroški Sergije i sabrat Miron, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernika koji su iz raznih krajeva svijeta došli na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Posle čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o iscjeljenju gergesinskih bjesomučnika, o Roman je kazao da zemlja gergesinska od trenutka kada Hristos prolazi kroz nju postaje zemlja Božija, zemlja iz koje Hristos istjeruje nečistotu i zlo i donosi mir, ljubav i radost.

– Satana i njegove sluge nemaju vlasti nad nama, ako im mi ne damo lično prostora u nama. Ako ih mi ne pustimo u sebe i da vladaju nama kroz grijeh, kroz strasti, kroz mržnju, kroz neljubav, kroz nepokajanje, ako budemo dozvoljavali sebi da tražimo pored istinitog Gospoda lažne bogove, nadrihodže, vračare, gatare, vidovnjake, bioenergičare, sve one nečiste i prljave ljude koji služe satani, ako budemo vršili abortuse u svojim utrobama, klali svoju djecu u sebi, ako budemo imali blud, nečistotu, protivprirodni blud, ako budemo imali bilo kakav grijeh u sebi, mi u tom slučaju dajemo pristanak i onda satana ima vlast nad nama i da nas muči i da ako ne daj Bože budemo istrajavali u svom nepokajanju, u svom tadašnjem načinu života, dajemo mu vlasti da nas odvede u pakao. Ne šalje Bog u pakao, nego mi sami sebe šaljemo svojim pogrešnim pristankom na pogrešnu stranu – rekao je o. Roman.

Podsjetio je sabrane da danas slavimo Svetog cara Nikolaja Drugog Romanova i njegovu mučeničku carsku porodicu, kao i Svetog Savu Trlajića, Episkopa gornjokarlovačkog, njegove sveštenike mučenike i njegovih 8.ooo eparhijana ubijenih na Velebitu.

– Slavimo svjetlost, slavimo one koji su se upodobili svjetlosti i one koji nisu htjeli da se zarad ovozemaljskog gledanja Sunčeve svjetlosti da se odreknu Hristove neprolazne svjetlosti, Božije svjetlosti. Cara Nikolaja i njegovu carsku porodicu koji su bili čestiti, pobožni, blagočestivi ljudi. Sveti car Nikolaj je imao dar neprestane Isusove molitve, tekla mu je molitva u srcu neprestano, dan-noć. Ipak, nisu mogli svjetski moćnici koji služe satani da trpe tu svjetlost koju je Car reflektovao na carsku Rusiju, nisu mogli da trpe da se carska Rusija kako ekonomski, tako i duhovno obnavlja, nego su infiltrirali svoje ljude, sluge tame, poslavši ih ko zna odakle vozom i tako zaludjeli jedan dio ljudi i još šire mase i svrgli Cara i i rutualno ga ubili na današnji dan. Svetog carevića Alekseja su isjekli na komade i svu carsku porodicu su ritualno pobili. Današnjeg Savu, Episkopa gornjokarlovačkog su vozom dovezli do Plaškovca sa njegovim sveštenicima, a onda je tu došao nadbiskup Alojzije Stepinac i rekao ili ćeš da ideš sa eparhije iz Kralovca, ili ćemo te ubiti. A Sveti Sava sveštenomučnik mu kaže da svoj narod nikad neće napustiti i ostaviti, makar ga to koštalo života. To je pastir dobri, braćo i sestre. To je onaj koji služi ovome Hristu, ovoj svjetlosti, ovoj pravdi, ovoj ljubavi, a oni koji su pogubili ne Cara Nikolaja i njegovu porodicu, pogubili su sebe i one koji su pristali na lažnu ideologiju i ne samo njih nego i njihove potomke i mnoge generacije bogoboraca. Tako su se i naši posle toga upodobili obvim svinjama koje su primile demonske sile u sebe i stropoštale se u more – kazao je o. Roman i naglasio da ovo nije mržnja, nego istinska ljubav i sastradavanje sa onima koji stradaju i koji pate i koji neće živoga Boga.

besjeda o. Romana

Sabrani su se tokom Liturgije pričestili Hristovim tajnama Tijela i Krvi, a zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...