Praznik Svete Trojice saborno i molitveno proslavljen u Ostrogu

20. jun 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Svetom  Liturgijom, večernjom službom sa molitvom priziva Svetog Duha, litijom oko crkve, rezanjem slavskog kolača i slavskom trezom, u nedjelju 20. juna 2021. ljeta Gospodnjeg, saborno i molitveno u ostroškoj svetinji je proslavljen praznik Silaska Svetog Duha na apostole – Pedesetnica – Trojčindan, ujedno i hramovna slava crkve Svete Trojice u Donjem Ostrogu.

Svetom službom Božijom načalstvovao je arhimandrit Pavle, dugogodišnji sabat ostroške obitelji a sada iguman manastira Orahovica u Eparhiji pakračko-slavonskoj, a sasluživali su mu arhimandrit Danilo Ljubotina iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, arhimandrit Vasilije iguman manastira Zavala u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj, kao i ostroška sabraća jeromonasi Vladimir i Neofit, jerođakon Zosima i jerej Miomir Vulević, podgorički paroh, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Posle čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o silasku Svetog Duha na apostole, sabranima se riječima praznične besjede obratio arhimandrit Danilo koji je istakao da je danas veliki praznik koji predstavlja rođendan Crkve Hristove.

– Kada je sila Duha Svetoga došla na apostole u obliku ognjenih jezika to jest u drugoj dimenziji, u dimenziji dinamike slobode u ovom svijetu, u dinamici razuma, dinamici straha Božijeg, u maksimalnoj kreativnosti ljudskog duha i bića, to je bila snaga i sila Svetog Duha. Ta snaga, braćo i sestre, kod nas pravoslavnih je apsolutno trojična. Naš Bog je Trojica ljubavi, Otac, Sin i Sveti Duh, Bog koji stvara, Bog koji održava i Bog koji prvenstveno ljubi čovjeka i cijelu tvorevinu. On je Bog u suštini Trojičan i mi kažemo slava Svetoj jedinosušnoj, životvornoj, ali nerazdjeljivoj Trojici. Kada je sila Svetog Duha došla na neposlušne, ona je razdijelila jezike i narode. Ali kako čitamo danas, kada je sila ognjena došla na apostole, poslala je sve u jedinstvo. Danas je potrebno jedinstvo naroda, jedinstvo u Svetom Duhu, jedinstvo u prepoznavanju jedine životvorne i nerazdjeljive Trojice koja održava svakoga od nas, a mi prepoznajemo slobodu drugoga u Duhu Svetome – rekao je o. Danilo.

On je podsjetio da je Duh Sveti skupio sve nas.

– Zato je svako na današnji dan čuo svoj jezik, ali i one jezike koji su sasvim suprtoni jedni drugima. Razni narodi koji su toga dana bili u Jerusalimu, oni su se raumjeli i to je prvi dan Crkve. Crkva je jedinstvo u ljubavi, jedinstvo u upoznavanju čovjeka kao brata svoga, kao onoga koga je Bog stvorio radi nas. Zato se danas na dan Svetog Duha, Svete Trojice, molimo da nam Gospod da snage, razumijevanja, sile, dinamike i različitosti dara Svetog Duha, duha razuma, duha straha Božijeg, duha kreativnosti i ljubavi. On je potreban današnjem čovjeku – istakao je o. Danilo i naglasio da se na prostoru Crne Gore osjeća velika sloboda duha, koja je kroz cijelu prošlu godinu bila dinamika te strašne istine, ljubavi u tišini koja stvara dobrotu, povezivanje čovjekovog dobra jer bez te slobode, ali u isto vrijeme bez jedinstva ne možemo naprijed.

Besjeda o. Danila

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće. Posle Svete Liturgije služena je Večernju službu sa koljenopreklonim molitvama i prizivom Svetog Duha, a vjerni narod je po drevnom pravoslavnom običaju pleo vijence od svježe pokošene trave koja se u crkvu unosi na ovaj veliki praznik.

Potom je hram Svete Trojice ophodila litija, tokom koje su pročitani odlomci iz Jevanđelja i blagosiljana ostroška obitelj, hram, upokojeni oci, praoci, ktitori i priložnici hrama i sabrani vjerni narod.

Litija je završena blagosiljanjem i rezanjem slavskog kolača koji je povodom hramovne slave crkve Svete Trojice pripremila ostroška obitelj.

Proslava Trojičindana nastavljena je za slavskom trpezom hrišćanske ljubavi.

Sve fotografije sa službe

Ostala dešavanja

21. 8. 2021.

Odslužena Sveta Liturgija u Donjem Manastiru Ostrogu na praznik Prepodobnih Zosi...

Na praznik Svetog Emilijana Ispovjedniika, Prepodobnih Zosima i Jakova Tumanskih i Svetog Mirona Epi...

19. 8. 2021.

Preobraženje molitveno proslavljeno u Ostrogu...

Veliki praznik Preobraženja Gospoda Isusa Hrista molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji.Svet...

8. 8. 2021.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U PETAK 13. 08 U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 13. 08. 2021. godine u ...

2. 8. 2021.

Proslava Ilindana u Ostrogu

Praznik Svetog proroka Ilije-Ilindan, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji u ponedjeljak 2.avg...

25. 7. 2021.

Praznik Ikone Bogorodice Trojeručice molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

U petu nedjelju po Duhovima, 25. jula 2021.ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja ...

18. 7. 2021.

Praznik Prepodobnog Atanasija Atonskog i Svetog Sergija Radonješkog proslavljen u ...

U 4. nedjelju po Duhovima, 18. jula 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja P...