Nedjelja Mironosica molitveno proslavljena u Ostrogu

16. maj 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U treću nedjelju po Vaskrsenju – Nedjelju Mironosica, 16. maja 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crvka molitveno proslavlja Svete mučenike Timoteja i Marva, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice načalstvovao je protojerej Mirko Mihajlović iz Eparhije braničevske, a sasluživali su mu jeromonasi: Vladimir, ostroški sabrat i Kozma iz manastira Ćirilovac; jereji Blažo Petrović, zetski paroh i Ranko Radonjić, otroški saslužitelj; kao i jerođakoni Roman i Zosima, ostroška sabraća.

Posle pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja o dolasku žena mironosica na Hristov grob, o. Blažo je besjedio o čudesnom događaju javljanja Vaskrslog Gospoda Isusa Hrista.

– Ove nedjelje govorimo o zemaljskoj potvrdi Vaskrsenja Sina Božijeg. Imamo događaj kada Anđeo govori ljudima da je vaskrsao Bog. Ono što je bitno u ovom Jevanđelju, jesu ličnosti o kojima se govori, a koje nisu toliko zastupljene u Svetom pismu. Imamo učenike, apostole Hristove na jednoj strani, koji su u stopu pratili Gospoda i gledali kako vaskrsava mrtve, hodao je po vodi, hranio gladne, liječio bolesnike. Međutim, od onih od kojih se očekivalo da uvijek budu uvijek uz svoga Učitelja, po slabosti ljudskoj svi su se povukli kad je nastupila smrt. To se desilo jer još nisu imali blagodat Duha Svetoga. Samo je ostala Bogorodica i ostao je Jovan. Na drugoj strani imamo mironosice, Josifa iz Arimateje i Nikodima, koji su bili obični ljudi, koji nisu pratili Hrista u stopu, koji nisu imali čvrsti dokaz za šta da se uhvate – objasnio je o. Blažo.

On je posebno naglasio da je običnim ljudima bilo dato da svjedoče Vaskrsenje Hristovo.

– Onaj koji je činio sva čudesa, umire. Ipak, Josif traži od Pilata tijelo Hrisotovo i ispovijeda Hrista kao Sina Božijeg, uzima Tijelo i sahranjuje ga. Dešava se da se radost Vaskrsenja ne objavljuje onima od kojih se to očekivalo, apostolima, već upravo mironosicama, onima za koje se nije očekivalo da to prvi prime – rekao je o. Blažo.

Kazao je da se upravo ovaj primjer odnosi na sve nas danas.

– U današnjem svijetu ljudi pate od pozicija, od slave ovozemaljske, ali moramo znati jedno da nema pred Hristom velike razlike između episkopa i mirjana, između paroha i parohijana, direktora i čistačice u nekoj firmi. To je samo što ti Bog daje da ovdje služiš na zemlji u domostroju spasenja. Ono što je bitno, jeste da smo u svakom trenutku spremni da ispovijedimo Hrista kao Sina Božijeg vaskrslog iz mrtvih – rekao je o. Blažo.

Besjeda o. Blaža

Evharistijskom sabranju prisustvovalo je ostoško, ali i monaštvo iz drugih manastira i brojni poklonici koji su u ostrošku svetinju došli na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Protojerej Mirko Mihajlović iz Eparhije braničevske, koji je načalstvovao Liturgijom u Donjem Ostrogu, a koji je u svetinju došao sa grupom poklonika, donio je Blagodatni oganj koji se na Veliku subotu spustio u crkvi Groba Gospodnjeg u Jerusalimu.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...