Vladika Joanikije bogoslužio u Ostrogu: Čvrsto vjerujemo da će Gospod primiti Mitropolita Amfilohija u svoje živonosno i vječno naručje (video)

8. decembar 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budiljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske G.Joanikije, služio je sa sveštenomonaštvom i sveštenstvom Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, u utorak 8. decembra 2020. ljeta Gospodnjeg na Odanije Vavedenja Presvete Bogorodice.

Sasluživala su mu ostroška sabraća arhimandrit Miron, protosinđel Sergije, jeromonah Vladimir i jerođakon Roman, kao i jeromonah Pavle i jerej Ranko Radonjić.

Na kraju bogosluženja, Vladika Joanikije sa saslužiteljima je služio četrdesetodnevni pomen blaženopočivšem Mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Besjedeći po odsluženom pomenu, Preosvećeni Vladika je kazao da je Gospod Isus Hristos vječni Arhijerej,  Onaj koji nevidljivo svršava sve službe u crkvi, a da su arhijereji na zemlji, sveštenici, đakoni i svi vjerni Njegovi saslužitelji.

– On je glava Crkve, On je temelj, osnova i glava Crkve, a mi smo tijelo Njegovo. Toga treba posebno da se sjetimo kada imamo krize u našim životima, kada pomislimo da mi sami ne možemo učiniti ništa i to je donekle tačno. Mi sami smo nemoćni i ne možemo učiniti ništa dobro ako se ne vežemo za Onoga koji je izvor svakog dobra. A kad se vežemo za Hrista Gospoda koji je izvor svakoga dobra i izvor života, Božije blagodati, Božije milosti, onda i mi Njegovom pomoću i Njegovom blagodaću možemo učiniti mnogo. Svako od nas. Svako od nas treba da se raduje što je prizvan u tu veliku službu, da bude saslužitelj Hristov – kazao je Vladika Joanikije i dodao da je svaki učesnik Svete Liturgije prizvan da saslužuje Hristu i saslužuje, ukoliko pristupa Svetoj Službi onako kako treba.

To treba naročito da pomenemo u ove dane, kada smo u svega desetak dana razmaka ostali i bez našeg Mitropolita i bez našeg Patrijarha, naglasio je Vladika Joanikije.

– Događaju se ubrzano neki gubici, evo upokojio se i divni kaluđer o. Jovan, divni i veliki molitvenik. Čuli smo i da je ubijen monah Stefan u manastru Glogovac. Strašne stvari, strašni događaji. Molimo se za pokoj njihovih duša, ali ne posustajemo. Zašto? Nijesmo sami, zato što je sa nama Hristos. Kada Crkva trpi najteža iskušenja, tada je najviše Bog i Spasitelj naš Isus Hristos s njom. Kada je Crkva na Golgoti što često biva, ona nije sama, ona je sa Hristom na Golgoti. I Gospod Isus Hristos nas na takav način uvodi u tajnu Svoga raspeća, Svoje smrti, živonosne smrti koja uništava smrt. I uvodi nas istovremeno u tajnu Svoga Vaskrsenja – istakao je Vladika Joanikije i podsjetio na Njegoševe stihove ”Vaskrsenja ne biva bez smrti”.

Preosvećeni epsikop Joanikije je besjedeći kazao da je naš blaženopočivši Mitropolit duboko sagledao raspone, dubinu i hrišćansku osnovu Njegoševog djela i zato je on proslavio Njegoša kao svetitelja.

– Čudno je to da smo se stalno pozivali na Njegoša i da smo govorili da je svaka njegova sveta, a da se nijesmo sjetili da slavimo Njegoša kao svetitelja. Ali neka to potraje još, treba nam vremena – rekao je Vladika Joanikije.

On je naglasio da posebno treba vremena da se priberemo i saberemo posle upokojenja našeg blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, koji se ne slučajno pridružio i Njegošu i Svetom Petru Cetinjskom, pa ćemo tri dana proslavljati i sjećati se velikih jeraraha naše Crkve.

– Naravno, nema potrebe mi ništa da žurimo. Gospod će projaviti djelo i veličinu i zasluga i svetost našeg Mitropolita. U ove dane bili smo u velikoj žalosti. Vidjeli ste kako je narod plakao na njegovoj sahrani, ne samo žene, djeca i omladina, nego i stariji ljudi, sijede glave, pa su lili suze na njegovoj sahrani rastajući se sa njim. To zapravo znači da je Mitropolit Amfilohije svojom žrtvom za Crkvu i ljubavlju prema svima ušao u dušu našeg naroda i da ćeostati sa nama iako je od nas otišao na nebo. Što kažu, zemlja tuguje, ali se nebo raduje i obogaćuje se. Ali to bogatstvo sa neba silazi stalno na zemlju preko Njegovih svetih, kao što je Sveti Vasilije Ostroški uvijek među nama. Imamo toliko primjera svetosti, svjedočenja vjere, da zapravo moramo uvijek da prekorimo sebe kada posustanemo. Moramo zato da gledamo na živote svetih i da se ukrijepimo, jer su i oni bili ljudi od krvi i mesa kao i mi, ni njima nije bilo lako, kao što ni nama nije. Ali, da vidimo kako su se oni vezivali za Gospoda, za Hrista i kako su sa Hristom pobjeđivali sva iskušenja. Imamo primjere iz ranijih pokoljenja, ali hvala Bogu imamo primjer i iz našeg pokoljenja. Možemo slobodno gledati i na život našeg Mitropolita posebno kada je došao u Crnu Goru, a i ranije – rekao je Vladika Joanikije i dodao da je Mitropolit Amfilohije bio borac od početka do kraja, bez odmora, bez uzmaka koji je vojevao od kad je došao u Crnu Goru do posljednjeg svog izdisaja.

Vojevao je protiv zla, protiv nepravde, protiv podjela, vojevao oružjem istine, pravde i ljubavi Božije, jevanđeljskim oružjem koje uvijek pobjeđuje, kazao je Vladika Joanikije i napomenuo da će se o tome tek mnogo pričati.

– Nadamo se i čvrsto vjerujemo da će njega Gospod primiti u Njegovo živonosno i vječno naručje i da će mu dati slobodu da se za nas moli i da nas zastupa svojim svetim molitvama – zaključio je Preosvećeni vladika Joanikije.

Besjeda Vladike Joanikija u Donjem Ostrogu

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...