Mitropolit Amfilohije služio Liturgiju u Gornjem Ostrogu i parastos Mitropolitu Danilu Dajkoviću povodom 27 godina od njegovog upokojenja (video)

23. septembar 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije služio je sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Gornjem Ostrogu, u srijedu 23. septembra 2020. ljeta Gospodnjeg, na praznik Svetih mučenica Minodore, Mitrodore i Nimfodore.

Na kraju Liturgije Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije besjedio je sabranima pored Ćivota Svetog Vasilija Ostroškog, podsjetivši da je Svetitelj proslavio Gospoda, a da je Gospod njega proslavio njegovim svetim moštima, uselivši se u njega silom Duha svetoga.

-Na ovom mjestu evo više od 350 godina duše žedne i gladne živoga Boga neprekidno se sabiraju oko Imena Božijeg, oko Svete  tajne Pričešća i oko moštiju Svetog oca našeg Vasilija, spominjući sve one koji su Boga proslavili – kazao je Mitropolit Amfilohije i posebno pomenuo naslednike Svetog Vasilija, Patrijarha Gavrila Dožića, Mitropolita Mitrofana Bana, ispovjednika i stradalnika Mitropolita Arsenija i njegovog naslednika Mitropolita Danila Dajkovića čiju 27. godišnjicu od upokojenja obilježavamo.

Mitropolit Amfilohije govorio je o mučeništvu Patrijarha Gavrila koji se posle stradanja za vjeru Hristovu upokojio prije 70 godina, zatim o sveštemonučeniku Mitropolitu Joanikiju, mučeništvu Mitropolita Arsenija, ali i životu u teškim vremenima njegovog prethodnika Mitropolita Danila Dajkovića.

-1961. godine na tron mitropolita crnogorsko-primorskih dolazi Mitropolit Danilo koji je postradao u svoje vrijeme i bio u najteže vrijeme života Mitropolije poslije ubistva Mitropolita Arsenija i stradanja njegovog prethodnika. Došao je u Mitropoliju sa malo sveštenstva koje je bilo prestravljeno od toga nasilja tadašnje vlasti koja je pokušavala da potkupi sveštenstvo da bi ono služilo bezbožnoj vlasti – podsjetio je Mitropolit Amfilohije i ponovio rečenicu svog prethodnika da je u Crnoj Gori zapretan oganj vjere koji je pokriven pepelom, ali da će doći vrijeme da se taj oganj ponovo rasplamsa.

To se i dogodilo u naše vrijeme na litijama koje su bile organizovane u odbranu svetinja, naglasio je Mitropolit Amfilohije dodajući da su se narod i sveštenstvo oslobodili od straha.

Ovaj narod je branio svetinje i skupljao se po gradovima da brani svetinje od onih koji su nastavljajući djelo svojih bezbožnih prethodnika zaprijetili svojim bezakonjem nazvanim zakonom, da će da otmu hramove i sebi i vlasti prisvoje i ostrošku svetinju i Ćivot Svetog Vasilija i cetinjsku svetinju i Ćivot Svetog Patra. Nasljednici onih koji su srušili na Lovćenu svetinju Svetog Petra Cetinjskog, vječno mjesto počivanja Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca i druge svetinje. Sve te svetinje pripadaju ovoj i ovakvoj Crnoj Gori, ali ne pripada bezbožnicima i vlasti, nego Crkvi Hristovoj, Crkvi Božijoj koja ovdje posotoji od apostolskih vremena – rekao je Mitropolit Amfilohije.

Visokopreosvećeni Mitropolit je zablagodario Bogu što je molitvama božijih ugodnika obnovljena vjera u narodu Crne Gore koji je branio svoje svetinje.

-Hvala Bogu da je, nadamo se, ta odbrana uspjela i nadamo se da će nove vlasti u Crnoj Gori u duhu tog i takvog duha žrtvovanja i bratske ljubavi, novu vlast organizovati koja će biti blagoslovena, jedinstvena, koja će pomoći da se iscijeli ovaj narod i ova zemlja od opakog virusa bogoubistva i bratoubistva, a ne samo od ovoga novog virusa koji je zavladao svijetom koji je prolazan – naglasio je Mitropolit Amfilohije.

Govoreći o blaženog spomena Mitropolitu Danilu Dajkoviću, Mitropolit Amfilohije je podsjetio kako su kad su rušili Njegoševu kapelu na Lovćenu, tadašnje vlasti organizovale proteste protiv njega na Cetinju.

– To su bile demonstracije poput ovih koje su se događale posle naših svetih litija, takozvane patriotske demonstracije. Skupili su svu djecu cetnjsku protiv njega, samo zato što nije prihvatao rušenje crkve Svetog Petra na Lovćenu – zaključio je Mitropolit Amfilohije i obećao da će se Njegoševa zavjetna crkva na Lovćenu obnoviti.

Besjeda mitropolita Amfilohija

Nakon Liturgije Mitropolit Amfilohije je sa sveštenstvom na grobu Mitropolita Danila Dajkovića u Donjem Ostrogu služio parastos.

Galerija sa fotografijama

Ostala dešavanja

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...