Materice molitveno proslavljene u ostroškoj svetinji; Otac Darko Đogo: Jedan od najvećih darova koje ljudsko biće može imati je dar materinstva (video)

29. decembar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 28. nedjelju po Duhovima – svetih Praotaca, drugu pred Božić 29. decembra 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Materice i praznik Svetog proroka Ageja i Svete Teofanije Carice, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je protojerej-stavrofor Darko Đogo, a sasluživali su mu protojerej-stavrofor Milenko Jekić kotorski paroh i jerođakoni Roman i Zosima, ostroška sabraća, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Posle čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o zvanim i izabranim, sabrane je besjedeći poučavao o. Darko, koji je tumačeći riječi Svetog Pisma kazao da pročitana priča može biti shvaćena kao priča o narodu Božijem, ali i kao priča o svim narodima, grupama, ljudima, identitetima.

– Narod Božiji se uglavnom posveti svojim aktivnostima i samom sebi i to je vječiti problem svih naroda koji hoće da žive svoj život, naroda koji se predaje gordosti, posvećenosti sebi, a ne pozivu Božijem. Onda zaista takvi narodi počinju na poziv Božiji da se odriču sile Božije i da nalaze izgovore zašto da ne učestvuju u Carstvu Božijem. Od svakidašnjih poslova, do velikih proslava, od izgovora ”kupih njivu  i odoh da je probam”, do izgovora ”oženih se i ne mogu ti doći”. Takvi narodi se odriču sile Božije. Onda Gospod prizove vrlo često i one narode koji žive možda na nekom okrajku istorije, kao nekada Slovene, preko svetih Kirila i Metodija, da oni budu ti koji će učestvovati u Carstvu Božijem, da oni budu ti koje će Gospod prizvati – kazao je o. Darko.

Podsjetio je da je jedan od najvećih darova koje ljudsko biće može imati, dar materinstva, te da Crkva Božija upravo danas proslavlja taj dar. Prema riječima Apostola Pavla, majke će se spastiti rađanjem djece, što danas nažalost, kazao je o. Darko, mnogi osuđuju.

– Najlažnija od svih lažnih riječi danas je ”pustite me da živim” jer duhovna smrt je u današnjem svijetu nazvana životom. Danas mlad čovjek živi dok se zapravo predaje smrti. Tek kad počinje njegov život kada sebe daje drugom biću i kada tim davanjem sebe nastane treće biće i porodica zaliči na crkvu, to je danas nazvano krajem života. Mi nemamo prečeg zadatka danas nego da se ne mirimo sa lažnim jezikom, sa lažima sa kojima živimo – kazao je o. Darko i naglasio da se velikom riječju završava današnje Jevanđelje, ”mnogo je zvanih, ali malo izabranih”.

Besjeda o. Darka Đoga na Materice

Sabrani koji poste Božićni post, a koji su se pokajanjem molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Zajedničarenje sabranih nastavljeno je u manastirskoj gostoprimnici, a potom za trezom ljubavi.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...