Praznik Blagovijesti Presvete Bogorodice molitveno proslavljen u Ostrogu

7. april 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U četvrtu nedjelju Vaskršnjeg posta – Sredoposnu, posvećenu Svetom Jovanu Lestvičniku, 7. aprila 2019.ljeta Gospodnjeg, kada ove godine proslavljamo veliki hrišćanski praznik Blagovijesti Presvete Bogorodice, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Veliki broj vjernika iz raznih krajeva svijeta sabrao se u ostroškoj svetinji.

Uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda, Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je jerej Mladen Tomović barski paroh, a sasluživao mu je jeromonah Jerotej sabrao ostroške obitelji.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, sabranima je o velikom prazniku Blagovijesti propovijedao o.Mladen, koji je podsjetio na riječi Presvete Bogorodice kada je primila blagu vijest od Svetog Arhangela Gavrila da je osjenjena Duhom Svetim začela i da će roditi Sina, Spasitelja svijeta ”Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po riječi Tvojoj”.

– Zaista, kroz ove riječi opet se sjedinila i opet je uspostavljena zajednica ljudskog roda, ljudske prirode sa božanskom prirodom. Do tada nije bilo moguće da se iko spase, nego svi pravednici koji su prije toga živjeli, sveti proroci koji su propovijedali i govorili da će se jednog dana roditi Gospod i da će spasiti rod ljudski. Taj događaj kojim se opet uspostavlja zajednica Boga i ljudi evo dolazi kroz Bogorodičine riječi – kazao je o. Mladen i dodao da Bog upravo kroz Blagovijesti započinje spasenje ljudskog roda od grijeha, bezakonja, smrti, ada i tame i utvrđivalje vjere.

On je istakao da su mnogi svetitelji posle toga događaja bili svjedoci i Blagovijesti, ali i Vaskrsenja Hristovog. Među njima je i Sveti Vasilije Ostroški kome dolazimo i kome se molimo, kazao je o. Mladen, ali i sveti Jovan Lestvičnik koji je početkom 6.vijeka bio veliki podvižnik i veliki asketa.

– On je između ostalog poznat po tome što je napisao jendo veliko djelo, Rajska lestvica, koja opisuje i govori o tome kako čovjek treba da se spase. Tamo se u 30 glava opisuje i govori o 30 stupnjeva čovjekovog spasenja i tu su opisane sve vrline koje čovjek treba da stekne kako bi sebe spasio – kazao je o. Mladen i dodao da je to djelo važno štivo i sastavni dio tipika velikog broja manastira.

Besjeda o.Mladena na Blagovijesti

Posebnu radost blagovještenskom liturgijskom sabranju dalo je prisustvo velikog broja djece, zajedno sa kojima su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista pričestili svi sabrani koji poste Vaskršnji post.

Zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici, a potom za trpezom hrišćanske ljubavi.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

24. 7. 2019.

Povodom upokojenja Predraga Vukića sjutra u Ostrogu Mitropolit Amfilohije služi z...

Danas, 24. jula 2019. ljeta Gospodnjeg u Ostrogu upokojio se u Gospodu Predrag – Peđa Vukić, istoričar...

20. 7. 2019.

Mitropolit Amfilohije služiće Svetu Liturgiju u Gornjem Manastiru Ostrogu 21. jul...

U nedjelju 21. jula 2019. na praznik Svetog Velikomučenika Prokopija, služiće se arhijerejska Liturgi...

15. 7. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU, protojerej Dragan Pešikan – ”Sp...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

12. 7. 2019.

Petrovdan u Ostrogu

Praznik Svetih apostola Petra i Pavla - Petrovdan, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji u pet...

11. 7. 2019.

Odslužena služba Svete tajne Jeleosvećenja u Donjem manastiru Ostrogu....

U srijedu 10. jula 2019. godine, na praznik Prepodobnog Sampsona Stranoprimca, u crkvi Presvete Troj...

9. 7. 2019.

Vladika Kirilo na praznik Prepodobnog Davida Solunskog bogoslužio u Donjem manast...

U utorak 9. jula 2019. godine, na praznik Prepodobnog Davida Solunskog i Spomena ikone Presvete Bogo...