Mitropolit Amfilohije služio na Odanije Roždestva u crkvi Svete Trojice u Donjem manastiru Ostrogu (video)

13. januar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom služio je danas, 13. januara, Svetu arhijerejsku litrugiju u manastiru Ostrog.

U arhipastirskoj besjedi Visokoprosvećeni Mitropolit je podsjetio na riječi Svetog apostola Pavla (Poslanica Galatima) da  Blaga vijest koju propovjeda, nije od čovjeka niti po čovjeku, nego po otkrivenju Isusa Hrista. Mitropolit je poučio vjerni narod da je svo Jevanđelje, Novi zavjet od Isusa Hrista i po Isusu Hristu i da je posebno apostol Pavle tu Blagu vijest o Njemu kao Sinu Božijem, Spasitelju i Bogočovjeku neposredno čuo od Njega poslije kamenovanja Sv. Arhiđakona Stefana u kome je i sam učestvovao.

Podsjetio je da je apostol Pavle bio progonitelj hrišćana i kao takav određen da ih goni od Jerusalima do Damaska. Međutim, na tom putu mu se otkrio Gospod i on je tada na zaprepašćenje i Hristovih učenika, kao i samih Jevreja, počeo da propovjeda.

„Postao je zaista sasud Božanske blagodati i istine, živi svjedok žive Blage vijesti Hristove koju je propovjedao širom vaseljene i postao revnosniji od svih ostalih učenika Hristovih. Ostao je zapisan kao prvovrhovni apostol Hristov postradavši za Njega, zajedno sa apostolom Petrom u Rimu.“

Mitropolit je pojasnio da se Petar, koji se odricao Hrista po Njegovom proroštvu, takođe, boravići u Rimu za vrijeme Nerona i novog gonjenjenja hrišćana, ponovo uplašio i krenuo da bježi iz Rima.

„I danas postoji mala crkvica na kojoj piše: Kuda ideš Gospode? Kada je Gospod sreo Petra, on Ga je pitao: Gdje ideš Gospode? A Gospodu mu je rekao: Idem ponovo da se razapnem za tebe!. I to je potreslo Petra i on se vratio i mučenički postradao.“

Vladika je kazao da je stradanje za Hrista koje je svojstveno svim apostolima, svojstveno i samome Gospodu prije njih, a svojstveno je i svoj Crkvi Božijoj do naših vremena.

„Crkva Božja, i život onih koji su u Crkvi, ona nosi na sebe Krst Hristov – raspeće. U znaku raspeća i u znaku vaskrsenja je sva istorija Crkve Hristove i svih koji su se krstili u ime Gospodnje, koji su umrli sa Njim, raspeli se sa Njim da bi sa Njim i vaskrsavali.“

U nastavku besjede Mitropolit je podsjetio da danas slavimo i Prepodobnu Melaniju koja je sebe prinjela Hristu Bogu na dar, kao i novog svetitelja, našeg savremenika, Svetoga ispovjednika Dositeja Zagrebačkog koji je u vrijeme Prvog svjetskog poklanja od obezboženih Bugara odveden u zarobljeništvo. Poslije je bio izabran za zagrebačkog Mitropolita da bi u toku Drugog svjetskog rata doživio stradanje u Zagrebu i bio prognan. Od tog stradanja se i upokojio u Beogradu 1945. godine. Njegove mošti se nalaze u manastiru Vavedenja gdje je bio i sahranjen.

Govorio je Mitropolit i o stradanju drugih pravoslavnih episkopa u Nezavisnoj državi Hrvatskoj: Petra Sarajevskog Zimonjića, Platona Banjalučkog i Save Gornjokarlovačkog.

Za Savu Gornjokarlovačkog koji je postradao na Pagu postoji predanje da je mučen i živ zakopan u zemlju i da su traktorom prelazili preko njegove glave. Platon Banjalučki je ubijen i bačen u Vrbas i njegove mošti danas se nalaze u Banjaluci. Mitropolit Petar Zimonjić je najverovatnije ubijen u Jadovnu kada je postradalo mnogo našeg naroda, žene, djece, staraca.

„Živi svjedoci živoga Boga koji je Blagovijestio Svoju Blagu vijest i otkrio tajnu ličnosti Svoje Bogočovječanske svetim apostolima, a otkriva neprekidno i svima koji se krštavaju u Njegovo ime kroz vjekove do naših vremena“, kazao je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije podjsećajući da je mnogo onih koji su u ovo naše vrijeme mučenički postradali noseći krst Hristov.

Vesna Dević

Foto: Jovan D. Radović

Galerija sa fotografijama

Besjeda mitr. Amfilohija

Ostala dešavanja

23. 4. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA POKAJANjA – mr Rade Bulajić (20-ta emisija), ...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA POKAJANjA - mr Rade Bulajić (20-ta emisija), manastir Ostrog 27. 03. 2024. lj....

21. 4. 2024.

Vladika Jovan Purić bogoslužio u Donjem Ostrogu u petu nedjelju Časnog posta...

Njegovo preosveštenstvo Episkop Jovan (Purić), dugogodišnji nekadašnji iguman ostroške svetinje, služio ...

14. 4. 2024.

Sredoposna nedjelja u Ostrogu

U četvrtu nedjelju Časnog posta - Sredoposnu, posvećenu Svetom Jovanu Lestvičniku, 14. aprila 2024. lj...

7. 4. 2024.

Vladika Jovan (Purić) bogoslužio u Ostrogu na Blagovijesti...

Njegovo preosveštenstvo Episkop Jovan (Purić), dugogodišnji nekadašnji iguman ostroške svetinje, služio ...

31. 3. 2024.

Druga nedjelja Časnog posta posvećena Svetom Grigoriju Palami proslavljena u Ostro...

Druga nedjelja Časnog posta - Pačista, posvećena Svetom Grigoriju Palami, molitveno je proslavljena u ...

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...