Praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice proslavljen u ostroškoj svetinji

15. jul 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U sedmu nedjelju po Pedesetnici, 15. jula 2018. ljeta Gospodnjeg, kada se naša Sveta Crkva molitveno sjeća polaganja rize Presvete Bogorodice u crkvu Vlahernsku u Carigradu, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

U prisustvu više stotina vjernika koji su iz raznih krajeva svijeta došli na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu, Svetom Liturgijom na platou ispred Gornjeg Ostroga načalstvovao je protojerej Branko Vujačić, podgorički paroh, uz sasluženje brojnog sveštenstva i svešetenomonaštva.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o isjeljenju slijepih i nijemog, sabrane je besjedeći poučavao o. Branko, koji je između ostalog kazao da je stvarajući ovaj svijet Tvorac sve divno stvorio i ukrasio, a da je kruna stvaranja svijeta i najdivniji plod stvaranja čovjek, koga je stvorio po svom liku i podobiju. Podsjetio je na riječi Jevanđelja ”hromi prohodaše, slijepci progledaše, nijemi progovoriše, gluvi su počeli da čuju” i kazao da tom vjerom treba i da živimo i slavimo Gospoda i Boga Isusa Hrista.

– Vjera je ta kojom živimo od kada smo izašli iz raja., Vjera je osnov našeg života, suština našeg života. Tako je i danas, ne samou Hristovo vrijeme. Evo nas u ostroškoj svetinji, kod ćivota Svetog Vasilija. Oni koji sa tom vjerom pristupaju dobijaju iscjeljenje. To se i danas dešava. Evo ga svjedok Sveti Vasilije, kroz koga Hristos iscjeljuje bolne i nemoći naše i slabosti – kazao je o. Branko.

Dodao je da je Gospod onima koje je iscjeljivao savjetovao da to drže u tajnosti, tako nas učeći da svako dobro djelo naše treba da ostane uz tajnosti i da će Bog da ga objavi. Posebno je istakao da je danas mnogo lažnih iscjelitelja i lažnih učitelja.

– Mnogo je danas onih kod kojih ljudi idu kada su u muci i nevolji, tražeći spas na pogrešnom mjestu, vjerujući na pogrešan način. Vjera nam je data, ali da vjerujemo pravoslavno, da pravo vjerujemo. Ne da lutamo kod vidovnjaka, raznih vračara, gatara, odža, astrologa.. Prepoznaćemo da oni sami sebe promovišu. Sve je to suprotono od Gospoda. Pravi učitelji su Bogom nadahnuti u Crkvi Hristovoj, jer Duh Sveti obitava u Crkvi i nadahnjuje Gospodnje učenike – kazao je o. Branko i podsjetio da danas slavimo praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice.

Besjeda o.Branka u Gornjem Ostrogu

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće, a vjerni su u neprekidnoj koloni priticali crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice da cjelivaju mošti Ostroškog Čudotvorca.

Sveta Liturgija odslužena je i u Donjem Ostrogu u crkvi Svete Trojice.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

24. 2. 2019.

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Gornjem Ostrogu u Nedjelju o bludnom sinu...

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

17. 2. 2019.

Nedjelja o mitaru i fariseju proslavljena u ostroškoj svetinji...

Nedjelja o mitaru i fariseju, kojom počinju pripremne nedjelje pred Vaskršnji post, liturgijski je prosl...

15. 2. 2019.

Sretenje Gospodnje molitveno proslavljeno u Ostrogu...

Praznik Sretenja Gospodnjeg, koji se slavi četrdeseti dan po Roždestvu Hristovom, a spomen je na događ...

13. 2. 2019.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U PETAK 15.02.

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 15. 02. sa početkom u 1...

10. 2. 2019.

37. nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji     ...

U 37.nedjelju po Duhovima, 10.februara 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlj...

7. 2. 2019.

Vladika Jovan (Purić) bogoslužio u crkvi Svetog novomučenika Stanka...

Njegovo Preosveštenstvo epikop G. Jovan (Purić), nekadašnji iguman ostroškog manastira, služio je Svet...