Vladika Markel iz Moldavije služio u Donjem Ostrogu na praznik Svetih apostola Vartolomeja i Varnave

24. jun 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Preosveštenstvo Episkop beljcko-falešcki Ruske Pravoslavne Crkve G. Markel iz Moldavije, načalstvovao je Svetom arhijerejskom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, 24. juna 2018. ljeta Gospodnjeg, u četvrtu nedjelju po Duhovima, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svete apostole Vartolomeja i Varnavu.

Sasluživali su mu protojereji-stavrofori Ljivij  i Jovan iz Moldavije i Milan Pajkanović iz Banjaluke, sabraća ostroške obitelji protosinđel Sergije i jeromonah Jerotej, protojerej Siniša Janković paroh zatonsko-brzavski i ivanjski i jerođakoni Roman i Vladimir.

U liturgijskom sabranju molitveno je učestvovalo brojno sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod, koji su iz raznih krajeva došli u ostrošku svetinju, među kojima i grupa poklonika iz Moldavije koja je u posjeti svetinjama Srpske Pravoslavne Crkve.

Sabrani koji poste Petrovdanski post, koji su se izmirili sa bližnjima i koji su se ispovješću i molitvom pripremali, prisajedili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričeće.

Na kraju bogosluženja Vladika Markel je pozdravljajući sabrane kazao da su ga, kao i poklonike iz Moldavije koji su sa njim došli, zadivile ova sveta zemlja i svetinje Srpske crkve.

Podsjetio je na riječi Svetog Jevanđelja o iscjeljenju kapetanovog sina i kazao da je upravo njegov otac bio njegov zastupnik pred Gospodom, i kazao da su naši zastupnici pred Bogom srpski svetitelji, naročito Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac.

-Samo ako budemo ostali vjerni našim svetim precima i budemo išli njihovim putem, onda ćemo mi zadobiti milost Božiju i udostojićemo se da zadobijemo vječno Carstvo Nebesko. Mi smo oduševljeni gledajući vaše svetinje. Ostanite vjerni tradiciji i duhu naše Svete pravoslavne crkve i idite stopama vaših svetih predaka – kazao je Vladika Markel i podsjetio da su i Crna Gora i Moldavija zemlje koje su mnogo postradale.

On je zablagodario Arhiepiskopu cetinjskom Mitropolitu crnogorsko-primorskom G. Amfilohiju na gostoprimstvu, ali i ocu Filipu iz manastira Kom koji ih je pozvao da posjete Crnu Goru i protosinđelu Sergiju koji ih je radosno dočekao u ostroškoj svetinji.

O. Sergije je zahvalio uvaženim gostima i poklonicima koji su u ostrošku svetinju donijeli blagoslove mučeničke zemlje Moldavije i podsjetio da se novoprosijavši srpski svetitelj Sveti Mardarije Uskoković upravo u Kišinjevu učio bogoslovlju što takođe povezuje Crnu Goru i Moldaviju.

Zajedničarenje je nastavljeno uz trpezu hrišćanske ljubavi.

Besjeda Vladike Markela i o. Sergija (audio)

Sve fotografije možete vidjeti ovdje

Ostala dešavanja

16. 11. 2018.

Duhovni teatar “Braćo moja”

Monodrama u izvođenju našeg sabrata Ozdrena, uvodna besjeda protosinđel Sergije.https://www.youtu...

14. 11. 2018.

Na praznik Svetih Kozme i Damjana Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Gornjem Ostr...

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

13. 11. 2018.

Mitropolit Amfilohije i Vladika Kirilo služili zaupokojenu Liturgiju i opijelo u...

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

13. 11. 2018.

U sjećanje na monaha Epifanija emisija sa radio Svetigore iz 2014-te...

Emisija u kojoj je monah Arsenije Jovanović razgovarao sa monahom Epifanijem.Divna, čista, spo...

12. 11. 2018.

Upokojio se u Gospodu monah Epifanije

Dana 12. 11. 2018 godine upokojio se u Gospodu sabrat manastira Ostroga monah Epifanije Živić.Ob...

11. 11. 2018.

Liturgija u 24. nedjelju po Duhovima u Ostrogu

U 24. nedjelju po Pedesetnici, 11.novembra 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno pros...