Vladika Markel iz Moldavije služio u Donjem Ostrogu na praznik Svetih apostola Vartolomeja i Varnave

24. jun 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Preosveštenstvo Episkop beljcko-falešcki Ruske Pravoslavne Crkve G. Markel iz Moldavije, načalstvovao je Svetom arhijerejskom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, 24. juna 2018. ljeta Gospodnjeg, u četvrtu nedjelju po Duhovima, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svete apostole Vartolomeja i Varnavu.

Sasluživali su mu protojereji-stavrofori Ljivij  i Jovan iz Moldavije i Milan Pajkanović iz Banjaluke, sabraća ostroške obitelji protosinđel Sergije i jeromonah Jerotej, protojerej Siniša Janković paroh zatonsko-brzavski i ivanjski i jerođakoni Roman i Vladimir.

U liturgijskom sabranju molitveno je učestvovalo brojno sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod, koji su iz raznih krajeva došli u ostrošku svetinju, među kojima i grupa poklonika iz Moldavije koja je u posjeti svetinjama Srpske Pravoslavne Crkve.

Sabrani koji poste Petrovdanski post, koji su se izmirili sa bližnjima i koji su se ispovješću i molitvom pripremali, prisajedili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričeće.

Na kraju bogosluženja Vladika Markel je pozdravljajući sabrane kazao da su ga, kao i poklonike iz Moldavije koji su sa njim došli, zadivile ova sveta zemlja i svetinje Srpske crkve.

Podsjetio je na riječi Svetog Jevanđelja o iscjeljenju kapetanovog sina i kazao da je upravo njegov otac bio njegov zastupnik pred Gospodom, i kazao da su naši zastupnici pred Bogom srpski svetitelji, naročito Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac.

-Samo ako budemo ostali vjerni našim svetim precima i budemo išli njihovim putem, onda ćemo mi zadobiti milost Božiju i udostojićemo se da zadobijemo vječno Carstvo Nebesko. Mi smo oduševljeni gledajući vaše svetinje. Ostanite vjerni tradiciji i duhu naše Svete pravoslavne crkve i idite stopama vaših svetih predaka – kazao je Vladika Markel i podsjetio da su i Crna Gora i Moldavija zemlje koje su mnogo postradale.

On je zablagodario Arhiepiskopu cetinjskom Mitropolitu crnogorsko-primorskom G. Amfilohiju na gostoprimstvu, ali i ocu Filipu iz manastira Kom koji ih je pozvao da posjete Crnu Goru i protosinđelu Sergiju koji ih je radosno dočekao u ostroškoj svetinji.

O. Sergije je zahvalio uvaženim gostima i poklonicima koji su u ostrošku svetinju donijeli blagoslove mučeničke zemlje Moldavije i podsjetio da se novoprosijavši srpski svetitelj Sveti Mardarije Uskoković upravo u Kišinjevu učio bogoslovlju što takođe povezuje Crnu Goru i Moldaviju.

Zajedničarenje je nastavljeno uz trpezu hrišćanske ljubavi.

Besjeda Vladike Markela i o. Sergija (audio)

Sve fotografije možete vidjeti ovdje

Ostala dešavanja

27. 5. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU profesor Predrag Vukić sa temom: ”Živ...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

26. 5. 2019.

Nedjelja Samarjanke u Ostrogu (video)

U nedjelju Samarjanke, 26.maja 2019.ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetu m...

24. 5. 2019.

Praznik Svetih Kirila i Metodija proslavljen u Ostrogu...

U petak 24. maja 2019-. ljeta Gospodnjeg, u ostroškoj svetinji molitveno je proslavljen praznik Svetih r...

24. 5. 2019.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 29.05.

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 29. 05. sa početkom u...

23. 5. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU profesor Predrag Vukić sa temom: ”Živ...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

22. 5. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU protojerej Predrag Šćepanović: ”Sveti ...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...