Vladika Markel iz Moldavije služio u Donjem Ostrogu na praznik Svetih apostola Vartolomeja i Varnave

24. jun 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Preosveštenstvo Episkop beljcko-falešcki Ruske Pravoslavne Crkve G. Markel iz Moldavije, načalstvovao je Svetom arhijerejskom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, 24. juna 2018. ljeta Gospodnjeg, u četvrtu nedjelju po Duhovima, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svete apostole Vartolomeja i Varnavu.

Sasluživali su mu protojereji-stavrofori Ljivij  i Jovan iz Moldavije i Milan Pajkanović iz Banjaluke, sabraća ostroške obitelji protosinđel Sergije i jeromonah Jerotej, protojerej Siniša Janković paroh zatonsko-brzavski i ivanjski i jerođakoni Roman i Vladimir.

U liturgijskom sabranju molitveno je učestvovalo brojno sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod, koji su iz raznih krajeva došli u ostrošku svetinju, među kojima i grupa poklonika iz Moldavije koja je u posjeti svetinjama Srpske Pravoslavne Crkve.

Sabrani koji poste Petrovdanski post, koji su se izmirili sa bližnjima i koji su se ispovješću i molitvom pripremali, prisajedili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričeće.

Na kraju bogosluženja Vladika Markel je pozdravljajući sabrane kazao da su ga, kao i poklonike iz Moldavije koji su sa njim došli, zadivile ova sveta zemlja i svetinje Srpske crkve.

Podsjetio je na riječi Svetog Jevanđelja o iscjeljenju kapetanovog sina i kazao da je upravo njegov otac bio njegov zastupnik pred Gospodom, i kazao da su naši zastupnici pred Bogom srpski svetitelji, naročito Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac.

-Samo ako budemo ostali vjerni našim svetim precima i budemo išli njihovim putem, onda ćemo mi zadobiti milost Božiju i udostojićemo se da zadobijemo vječno Carstvo Nebesko. Mi smo oduševljeni gledajući vaše svetinje. Ostanite vjerni tradiciji i duhu naše Svete pravoslavne crkve i idite stopama vaših svetih predaka – kazao je Vladika Markel i podsjetio da su i Crna Gora i Moldavija zemlje koje su mnogo postradale.

On je zablagodario Arhiepiskopu cetinjskom Mitropolitu crnogorsko-primorskom G. Amfilohiju na gostoprimstvu, ali i ocu Filipu iz manastira Kom koji ih je pozvao da posjete Crnu Goru i protosinđelu Sergiju koji ih je radosno dočekao u ostroškoj svetinji.

O. Sergije je zahvalio uvaženim gostima i poklonicima koji su u ostrošku svetinju donijeli blagoslove mučeničke zemlje Moldavije i podsjetio da se novoprosijavši srpski svetitelj Sveti Mardarije Uskoković upravo u Kišinjevu učio bogoslovlju što takođe povezuje Crnu Goru i Moldaviju.

Zajedničarenje je nastavljeno uz trpezu hrišćanske ljubavi.

Besjeda Vladike Markela i o. Sergija (audio)

Sve fotografije možete vidjeti ovdje

Ostala dešavanja

18. 1. 2019.

Krstovdan liturgijski proslavljen u Ostrogu

U petak 18/5.januara 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Krstovdan, sabo...

13. 1. 2019.

Mitropolit Amfilohije služio na Odanije Roždestva u crkvi Svete Trojice u Donjem...

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohij...

11. 1. 2019.

Svjedočanstvo o iscelenju Dijane iz Bugarske (manastir Ostrog 10.1. 2019.)...

Draga braćo i sestre,Pred Vama je jedno od svjedočanstava o isceljenjima svetog Vasilija Ostroškog...

7. 1. 2019.

Praznik Roždestva Hristovog molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

Najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Gospoda Isusa Hrista - Božić, molitveno je proslavljen u Ostro...

6. 1. 2019.

Badnje veče u Ostrogu

U navečerje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, u ostroškoj svetinji naloženi su badnjaci....

6. 1. 2019.

Badnji dan i Oci saborno i molitveno proslavljeni u ostroškoj svetinji...

U nedjelju 6. januara, kada naša Sveta crkva molitveno proslavlja Badnji dan i Oce, saborno i molitveno...