Mitropolit Amfilohije na Veliki četvrtak bogoslužio u Gornjem Ostrogu (video)

5. april 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije, na Veliki četvrtak 5. aprila 2018. ljeta Gospodnjeg, služio je sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku Liturgiju Tajne večere u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Gornjem Ostrogu pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Sasluživali su mu sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron, protosinđel Sergije, jeromonah Jerotej i jerođakon Roman, kao i protojerej-stavrofor Radojica Božović, jeromonah Damaskin nastojatelj manastira Podvrh, protojerej Jovan Radović iz Podgorice, jerej Radmilo Čizmović pješivački paroh i jerođakon Sergije iz Rusije, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o Tajnoj večeri Hristovoj i Judinom izdajstvu, sabranima je besjedio Visokopreosvećeni mitropolit, koji je između ostalog kazao da Hristos na Tajnoj večeri sabira svoje učenike i ustanovljava Svetu Tajnu Pričešća.

– Mi se kroz vjekove sabiramo oko Tijela i Krvi Njegove, oko Gospoda raspetog. Kada je Gospod pokazao neizrecivo svoje smirenje i oprao noge učenicima, pokazao im je da se u tome smirenju otkriva lice Božije ovome svijetu i to je priziv ljudima da imaju smirenje i pred Bogom i jedni prema drugima i poštuju jedni druge, jer kao što On nije došao da mu služe, nego da služi i da život svoj položi za bližnje svoje, tako priziva i one prve Njegove učenike i Njegove učenike do danas i nas danas priziva na to i takvo smirenoumlje i priziva sve ljude svih zemaljskih naroda, jer je to jedini put istinskog spasenja čovjekovog, njegovog poklonjenja pred licem živog Boga i njegovog poštovanja prema svakom ljudskom biću kao prema ikoni Božijoj – kazao je Mitropolit Amfilohije.

On je dodao da se Bog otkriva u punoći svoje, dobrote, mudrosti, ljubavi, svoga smirenja, otkriva se kao jagnje koje ide na zaklanje za život svijeta i istinski pastir koji žrtvuje sebe za stado svoje, narod svoj, koji ne traži ništa za sebe nego se sam daruje drugome.

– Time zaista Gospod otkriva pravi način našeg odnosa jednih prema drugima i prema Bogu. Otkriva da su zaista one dvije zapovijesti temelj svih zakona zemaljskih. Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom, svom mišlju svojom i bližnjeg svog kao samog sebe i ne samo kao samog sebe nego više, jer nema veće ljubavi nego one da neko život svoj žrtvuje za bližnje svoje na način kako se Hristos žrvovao za čovječanstvo, za svu svoju tvorevinu – kazao je Visokopreosvećeni mitropolit.

Vladika Amfilohije je kazao da Hristos sabravši učenike oko hljeba i vina i pretvorivši ih u Tijelo svoje i Krv svoju, ustanovljava Tajnu Svetog Pričešća u kojoj se otkriva tajna Boga kao ljubavi neizrecive, tajna naše ljubavi prema Bogu i jednih prema drugima i smisao tvorevine Božije, hljeba koji jedemo, vina kojeg pijemo, našeg života, tijela, duše. On je kazao da su svi sveti Božiji ljudi sveti zato što su opštili sa Gospodom, trudili se da drže zapovijesti Njegove i zato što su primali Njegovo Tijelo i Njegovu Krv.

– Među te svete Božije ljude, izabranike Božije je i Sveti Otac naš Vasilije koji nas vjekovima sabira ovdje oko Hrista Gospoda preko svoga ćivota, svojih svetih moštiju. Upravo zato što je primao Tijelo i Krv Gospodnju, što je ovdje služio Gospodu na njegov način, zato je i ovo mjesto postalo sveto sabiralište, jer se Sveti Vasilije nikada od svog djetinjstva nije odrekao Gospoda – kazao je Mitropolit Amfilohije.
Besjeda Mitropolita Amfilohija na Veliki četvrtak u Gornjem Ostrogu

Sabrani koji poste Vaskršnji post, a koji su se molitvom, pokajanjem i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

 

 

Sve fotografije

Ostala dešavanja

23. 4. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI ISPOVJESTI – mr Rade Bulajić (2...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI ISPOVJESTI - mr Rade Bulajić (21-va emisija), man. Ostrog 03. 0...

23. 4. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA POKAJANjA – mr Rade Bulajić (20-ta emisija), ...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA POKAJANjA - mr Rade Bulajić (20-ta emisija), manastir Ostrog 27. 03. 2024. lj....

21. 4. 2024.

Vladika Jovan Purić bogoslužio u Donjem Ostrogu u petu nedjelju Časnog posta...

Njegovo preosveštenstvo Episkop Jovan (Purić), dugogodišnji nekadašnji iguman ostroške svetinje, služio ...

14. 4. 2024.

Sredoposna nedjelja u Ostrogu

U četvrtu nedjelju Časnog posta - Sredoposnu, posvećenu Svetom Jovanu Lestvičniku, 14. aprila 2024. lj...

7. 4. 2024.

Vladika Jovan (Purić) bogoslužio u Ostrogu na Blagovijesti...

Njegovo preosveštenstvo Episkop Jovan (Purić), dugogodišnji nekadašnji iguman ostroške svetinje, služio ...

31. 3. 2024.

Druga nedjelja Časnog posta posvećena Svetom Grigoriju Palami proslavljena u Ostro...

Druga nedjelja Časnog posta - Pačista, posvećena Svetom Grigoriju Palami, molitveno je proslavljena u ...