Na Vavedenje Presvete Bogorodice proslavljena slava crkve u kojoj su mošti Svetog Vasilija Ostroškog (video)

4. decembar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Svetom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača i slavskom trpezom hrišćanske ljubavi, saborno i molitveno je proslavljen praznik Vavedenja Presvete Bogorodice u ponedjeljak 4. decembra 2017. ljeta Gospodnjeg, slava crkve i kojoj su mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotovrca,.

Liturgijom u crkvi Vavedenja načalstvovao je protojerej – stavrofor Dragan Krušić nikšićki paroh, a sasluživali su mu protojerej-stavrofor Marko Papić iz Priboja, sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron, protosinđel Sergije, jeormonah Jerotej i jerođakon Atanasije, jeromonah Kliment iz manastira Praskvica, protojereji Mirčeta Šljivančanin i Branko Vujačić iz Podgorice i Slobodan Jokić iz Nikšića, jerej Radmilo Čizmović pješivački paroh i đakon Krsto Avdalović iz Gacka.

Povodom velikog praznika i manastirske slave sabralo se brojno monaštvo i vjerni narod, a sabrane je nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja besjedeći poučavao o. Marko koji je podsjetio da se ovaj veliki praznik proslavlja u danima kada se postom, molitvom, pokajanjem i nadasve ljubavlju pripremamo da sagledamo veliku tajnu Rođenja Gospoda Boga i Spasitelja našeg Isusa Hrista.

– Presveta Djeva Bogorodica postala je najčasniji primjer ljudskog roda, ona koja je postala nova Eva, jer je ispravila grešku one stare Eve koja je odbila da bude sluškinja Božija. Ona je uskliknula ”Evo sluškinje Tvoje, neka mi bude po riječji Tvojoj”. Sagledavajući današnji praznik Sveti Grigorije Palama nas poučava da upravo u ovom prazniku i mi sebe pronađemo. Kao što roditelji Presvete Djeve Nju dovedoše u Hram Jerusalimski, tako smo se i mi zastupništvom Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca sabrali danas u ovoj ostroškoj svetinji da proslavimo Boga na nebesima, da proslavimo Majku Božiju i da joj uznesemo dostojnu hvalu – kazao je o. Marko.

On je dodao da nema kadre ljudske riječi da se opjevaju i proslave Gospod i Bogorodica.

– U smirenju svom mi se priklanjamo milosti Božijoj i govorimo da je Ona Spasiteljka svih koji stradaju, da je Ona svih žalosnih radost, da je Ona čaša neispijena, da je Ona Majka naša kojoj se obraćamo za pomoć, posebno Njoj koja ima više smjelosti od drugih ugodnika Božijih da se obrati Sinu svome i Bogu našem da usliši vapaje naše – kazao je o. Marko.

Besjeda o. Marka Papića

Sveštenici su vjerni narod i monaštvo pričešćivali iz tri putira, kojima su pristupali oni koji poste Božićni post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali da prime Svetu Tajnu Pričešća.

Na kraju Bogosluženja o. Marko sa saslužiteljima je blagosiljao i prerezao slavski kolač koji je u slavu Božiju, a povodom hramovne slave pripremila ostroška bratija, a prelomljeni su i brojni slavski kolači koje su pripremili i donijeli sabrani vjernici.

Potom su prisutni pristupali crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice da cjelivaju kivot sa moštima Svetog Vasilija.

Zajedničarenje je nastavljeno uz slavsku trpezu hrišćanske ljubavi u Donjem manastiru.

Sve fotografije

 

Ostala dešavanja

26. 12. 2018.

U MANASTIRU OSTROGU LITURGIJSKI PROSLAVLjEN PRAZNIK PETOZARNIH MUČENIKA...

U tridesetu nedjelju po Pedestnici, 26. decembra 2018. Ljeta Gospodnjeg , kada naša Sveta Crkva ,molitv...

23. 12. 2018.

Praznik Djetinjci molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

U 30. nedjelju po Pedesetnici, 23/10. decembra 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno ...

19. 12. 2018.

Praznik Svetog Nikole Mirlikijskog Čudotvorca proslavljen u manastiru Ostrogu...

Svetom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača i slavskom trpezom hrišćanske ljubavi u ostroškoj svetinji...

18. 12. 2018.

TROPAR I KONDAK SVETOM NOVOMUČENIKU STANKU OSTROŠKOM...

Tropar Svetom novomučeniku Stanku gl.4Sveti novomučenike Stanko, svedoče živoga Hrista Boga...

17. 12. 2018.

Navečerje praznika Svetog novomučenika Stanka Ostroškog u manastiru Ostrog...

U ponedeljak 17. decembra 2018. godine, povodom predstojećeg praznika Svetog novomučenika Stanka Ostr...

17. 12. 2018.

POVODOM PRAZNIKA SVETOG NOVOMUČENIKA STANKA OSTROŠKOG...

KRATAK PRILOG ZA ŽITIJE SVETOG NOVOMUČENIKA STANKA OSTROŠKOG                                        ...