Trojičindanski sabor u Donjem Ostrogu

4. jun 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Silaska Svetog Duha na Apostole – Pedesetnica, hramovna slava crkve Svete Trojice u Donjem ostroškom manastiru, proslavljen je Svetom Litrugijom, litijom oko crkve, rezanjem slavskog kolača, molitvom Priziva Svetog Duha i slavskom trpezom hrišćanske ljubavi u nedjelju 4. juna 2017. ljeta Gospodnjeg.

Svetom Liturgijom načalstvovao je sabrat ostroške obitelji jeromonah Jerotej, a sasluživali su mu jeromonah Sergije, protojerej Aleksandar Stanković iz Šumadijske eparhije, jereji Nikola Zečević nikšićki paroh i Radmilo Čizmović pješivački paroh i jerođakoni Zosima i Siluan, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda koji je iz raznih krajeva vaseljene na ovaj veliki praznik došao u ostrošku svetinju na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu i povodom manastirske slave.

Nakon pričešćivanja vjernih hram Svete Trojice ophodila je litija koju su predvodili saslužitelji.

Tokom litije pročitani su  odlomci iz Jevanđelja i blagosiljana ostroška obitelj, hram, upokojeni oci, praoci, ktitori i priložnici hrama i sabrani vjerni narod, a potom je o. Radmilo blagosiljao i prerezao slavski kolač koji je pripremila ostroška bratija.

 

Molitvena proslava praznika nastavljena je Večernjom službom sa koljenopreklonim molitvama i prizivom Svetog Duha, a vjerni narod je po drevnom pravoslavnom običaju pleo vijence od svježe pokošene trave koja se u crkvu unosi na ovaj veliki praznik.

Na kraju bogosluženja sabranima je praznik čestitao o. Sergije, koji je kazao da se u Pedesetnicu po Vaskrsenju Hristovom proslavlja veliki praznik Silaska Svetog Duha na Apostole Božije koji i mi svake godine primamo.

– To je velika Sveta Tajna, zato što na nevidljiv način opstajemo i pretičemo od svih zloba koje nas nalaze. Čuli smo u ovim molitvama kako su sveti oci postavili da se molimo i da nas sam Duh Sveti nauči kao što je i njih naučio i mi se njihovim darom Duha Svetoga i koristimo i riječima koje je Duh Sveti preko njih ostavio nama, Crkvi, ali  i u našoj ličnoj molitvi obraćamo srce ka živom Bogu tražeći od Njega spasenje od svakog zla, da nas ne obvlada ne daj Bože kakva zloba i da postanemo zlopamtivi ili oni koji ne mogu da oproste ni bližnjima, ni sebi, što vodi u krajnje otuđenje od Boga. Upravo darom Duha Svetoga koji se današnjim praznikom daruje vjernima, Crkvi Božijoj, mi opstajemo i ako Bog veliki da, a daće, jer je obećao svojim ustima u Svetom Jevanđelju da će ostati do kraja svijeta i vijeka i da mu ni paklena zloba neće nauditi – kazao je o. Sergije i poželio sabranima da se iz ostroške svetinje vrate u svoje domove ojačani blagodaću Duha Svetoga i blagoslovom Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Besjeda o. Sergija

Sabranje je završeno svečanom trpezom hrišćanske ljubavi koju je povodom velikog praznika i ostroške slave pripremilo bratsvo ostroške obitelji.

Praznik Svete Trojice proslavlja se pedeseti dan po Vaskrsenju Hristovom, a praznuje se tri dana.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...