Radisav Jevrić u razgovoru za Dan ”Blagoslov prva i najveća nagrada”

15. februar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

SUSRET SA RADISAVOM JEVRIĆEM, AUTOROM DOKUMENTARCA „TAKVE VJERE NI U IZRAILjU NE NAĐOH”

Jevrićev film je iz produkcije Manastira Ostrog, a nagrađen je specijalnom nagradom žirija i Gramatom arhiepiskopa Irineja, mitropolita dnjepropetrovskog i pavlogradskog, za „srdačni trud u slavu Svete Pravoslavne Crkve”, na Festivalu dokumentarnog filma u Ukrajini Dokumentarni film Radisava Raja Jevrića „Takve vjere ni u Izrailju ne nađoh”, koji govori o ruskoj Tatarki koja je u Manastiru Ostrog primila hrišćanstvo i koja je u ovoj bogomolji doživjela i čudesno izliječenje, ponovo je nagrađen. Ovaj put Jevrićev film, koji je produkcija Manastira Ostrog, nagrađen je na nedavno završenom Festivalu dokumentarnog filma „Međunarodni filmski ansambl na Dnjepru 2017” u Ukrajini. Film „Takve vjere ni u Izrailju ne nađoh” dobio je specijalnu nagradu žirija i Gramatu arhiepiskopa Irineja, mitropolita dnjepropetrovskog i pavlogradskog, za „srdačni trud u slavu Svete Pravoslavne Crkve”. Na ovom međunarodnom festivalu učestvovalo je tridesetak filmova iz petnaestak zemalja. Na kraju festivala potpisan je ugovor o sveobuhvatnoj saradnji ovog ukrajinskog festivala i Hristovaskrsnog festivala pravoslavnog filma koji će ove godine biti organizovan po drugi put u Crnoj Gori. Ugovor su potpisali protojerej stavrofor Igor Sobko sa jedne i Radisav Jevrić sa druge strane.
● Vaš dokumentarni film ponovo je nagrađen i na festivalu u Ukrajini. Novo priznanje stiže nakon „Zlatnog viteza”. Koliko nagrade doprinose Vama i filmu?
– Važno je da se film pokaže na festivalu, jer je to najčešće za autora mogućnost da sjedi u nekoj sali i gleda dokumentarne filmove koje, inače ne bi imao priliku. Film nijesam pravio sebe radi, već u slavu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (i utješitelja). Malo li je to što sam imao blagoslov da ga snimim?
● Koji su dalji planovi kada je ovaj film u planu?
– Film se prikazuje od Rusije do Amerike. Preveden je na sedam jezika. Ukoliko pomogne makar jednom čovjeku da porazmisli o svom spasenju, tada će film dobiti punoću. Bilo je lijepih i potresnih komentara, pisama, zahvalnosti.
● Koja je glavna poruka ovog Vašeg filma o ruskoj Tatarki?
– Čovjek ima slobodu izbora. Vladika Atanasije kaže „svijet je vašarište bogova”. Izaberi ko će te povesti putem spasenja. Sofija je izabrala. Hristos je vaskrsao. Zašto ne bi i ona? Kroz molitvu Svetom Vasiliju ona se duhovno i tjelesno iscijelila. Primila je i Svetu Tajnu krštenja.
● Prilikom boravka u Ukrajini, potpisali ste i sporazum o saradnji Hristovaskrsnog i tamošnjeg festivala. Možete li nam otkriti koje filmove će vidjeti naša publika, i da li ćete ponovo ugostiti nekog od ekskluzivnih autora, kao prošle godine?
– Imamo komunikaciju sa jedanaest festivala. Potpisan je i ugovor sa „Zlatnim vitezom”. Dogovorićemo saradnju sa svima. I ne jednosmjerno. Prevodićemo sve što može biti zanimljivo i za druge, a vezano je za našu Mitropoliju. Imamo izuzetan izbor za naš Hristovaskrsni festival. Selektor je Nada Rahović, višestruko nagrađivana rediteljka.
● Na čemu trenutno radite i kada će publika to moći da vidi?
– Po blagoslovu mitropolita Amfilohija pripremam film o novoproslavljenom Svetom Mardariju Libertvilskom i Sveamerikanskom.
Ž.J.

Ostala dešavanja

7. 4. 2024.

Vladika Jovan (Purić) bogoslužio u Ostrogu na Blagovijesti...

Njegovo preosveštenstvo Episkop Jovan (Purić), dugogodišnji nekadašnji iguman ostroške svetinje, služio ...

31. 3. 2024.

Druga nedjelja Časnog posta posvećena Svetom Grigoriju Palami proslavljena u Ostro...

Druga nedjelja Časnog posta - Pačista, posvećena Svetom Grigoriju Palami, molitveno je proslavljena u ...

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...