Bogojavljenje molitveno proslavljeno o manastiru Ostrogu (video)

19. januar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Veliki praznik Krštenje Gospoda Isusa Hrista u rijeci Jordanu – Bogojavljenje, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je jeromonah Sergije sabrat ostroške obitelji, a sasluživali su mu jerej Radmilo Čizmović pješivački paroh i jerođakoni Roman i Zosima, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o Krštenju Gospoda Isusa Hrista, sabranima je besjedio o. Sergije, koji je govorio o velikom značaju ovog praznika.

– Zaista čovjek sam stvoren od zemnog praha i vode, ta prašina sjedinjena u tijelu, organizam, ali obožena Dahom Božijim, stoji u vodi nogama na tlu korita rijeke i dočekuje Onoga koji je stvorio i tu vodu i zemlju i nebeski svod i sva tijela i njega smaoga stavio u postojenje, Svetoga Jovana Krstitelja najvećeg od žene rođenog, iako po životu anđela u tijelu, ali ipak čovjeka. On dočekuje Tvorca i dešava se jedan od najdivnijih i najkorisnijih događaja za našu dušu, dešava se ona istina koja nas spasava, a to je da je Bog naš jedini Bog, Sveta Trojica. Prisutni postaju svjedoci, očevici i nama prenose i mi se danas spasavamo događajem, jer glas sa neba dođe i reče ”Ovo je Sin moj ljubljeni”. Sam sin prisustvuje ovom svetom danu i događaju i Duh Svetio se pojavljuje i sve utvrđuje i njih i nas u vjekove vjekova da je Gospod Bog naš Sveta Trojica – kazao je o. Sergije.

On je dodao da se iz današnjeg događaja izvlači još jedna velika pouka iz dijaloga Gospoda Isusa Hrista i Svetog Jovana, kada mu Krstitelj govori da bi Hristos njega trebalo da krsti jer je tako pravedno. Na to mu, podsjeća o. Sergije, Gospod kaže da treba da ispune svaku pravdu.

– Sveti Jovan je bio u pravu, ali pravda nije, najčešće, ono što mi procjenjujemo našim umom da je pravda. Pravda je Riječ Božija, Zapovijest Božija, Volja Božija, pravda je ono što je Gospod preko svojih proroka pa do danas preko svetih otaca nama poručio i poučio kako da živimo i da tvorimo i to je Pravda Božija. Ona se često ne uklapa u naša neka mjerila u našu gradaciju pravde, ali to je jedina istinita i spasonosna pravda koja nam je poručena u Svetom Jevanđelju koje treba da se držimo i poučeni djelima svetih otaca, nje se držeći, dostići ćemo onu pravdu kojoj se priklonio i Sveti Jovan Krstitelj – kazao je o. Sergije i podsjetio da je Bog upravo našu Mitropoliju crnogorsko-primorsku blagoslovio da budemo čuvari Ruke Svetog Jovana Krstitelja koja je krstila Gospoda Isusa Hrista.

Besjeda o. Sergija na Bogojavljenje

Brojno monaštvo i vjernici primili su Sveto Pričešće.

Potom su o. Sergije i o. Radmilo odslužili veliko vodoosvećenje bogojavljenske vode, nakon čega su sabrani pili osvećenu vodu i pogružavali se njome.

Proslava Bogojavljenja nastavljena je uz prazničnu trpezu hrišćanske ljubavi u manastirskoj trpezariji.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...