Bogosluženjem i velikim vodoosvećenjem proslavljen Krstovdan u manastiru Ostrogu

18. januar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Krstovdan posvećen Časnom Krstu Hristovom i prvim hrišćanima koji su prvi primili vjeru Hristovu, koji se proslavlja uoči velikog praznika Bogojavljenja, 17. januara 2017. ljeta Gospodnjeg, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji.

Nakon Carskih časova i Večernje službe, u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu odslužena je Sveta Litrugija.

Načalstvovao je jeromonah Jerotej sabrat ostroške obitelji, a sasluživali su mu jereji Radmilo Čizmović pješivački paroh i Ilija Zekanović komansko-bandićki parohm, kao i jerođakoni Roman i Zosima.

Nakon pričešćivanja monaštva i vjernog naroda, o. Jerotej sa saslužiteljima osveštao je krstovdansku vodu.

Sabrani su potom uzimali osvećenu vodu, a o. Jerotej ih je kropio vodom, nakon čega su sveštenici krstovdanskom vodom kropili sve manastirske prostorije, po starom običaju.

Sve fotografije

+KRSTOVDAN+

Rimski car Maksencije činio je mnoga zla narodu, goneći i mučeći hrišćane, te Rimljani poslaše pismo caru Konstantinu, da ih izbavi i spase od toga. Car Konstantin, poče prijateljski ubeđivati Maksencija da prestane sa zlodelima, ali on ne posluša, te Konstantin bi prinuđen da krene u pohod na Rim, i tu bi pobeđen Maksencije, silom i dejstvom Časnog Krst. Veliki car Konstantin, pobedonosno uđe u Rim, gde ga narod dočeka sa velikom radošću i počastima. A sam car uznosaše veliku blagodarnost Bogu, koji mu silom Časnog i Životvornog Krsta darova pobedu. U tu čast on postavi usred Rima na visokom stubu Krst i napisa na njemu: „Ovim spasonosnim znamenjem oslobođen je ovaj grad od nasilničkog jarma“.

Carica Jelena u Jerusalimu, saznavši gde je zakopan Časni Krst, poruši Venerin hram i ispod njega nađe 3 krsta. Tada joj patrijarh Makarije reče da stavi jedan po jedan na mrtvaca kojeg su pronosili. Kada su stavili treći krst, mrtvac ožive. Carica napravi srebrni kovčeg i u njega položi Časni Krst i od tada se praznuje VOZDVIŽENjE (Podizanje) Časnog Krsta. Ona sa sobom ponese samo deo ovog Časnog Krsta Gospodnjeg i svete klince, kojima je Isus Hristos bio prikovan za taj Krst, a sam Krst položi u srebrni kovčeg i predade ga patrijarhu Makariju. Blaženi car Konstantin položi životvorno drvo u zlatan kovčeg, a svete klince, carica Jelena baci u Jadransko more, a jedan car ukova u svoj šlem, jedan u đemove na uzdi svog konja. Po povratku svete carice Jelene iz Jerusalima u Vizantiju, hristoljubivi car Konstantin načini tri velika krsta, prema broju javljenih mu u ratovima: prvi u Rimu, drugi u Vizantiji, a treći, nakon pobede nad Skitima na Dunavu. On načini tri krsta i napisa na njima: IS HS NIKA – Hristos pobeđuje. Neka je i od nas Njemu čast, slava i poklonjenje sada i uvek i kroza sve vekove. Amin.

Kada je car Hozroje osvojio Jerusalim, odneo je sa sobom i Časni Krst. Posle 14 godina, car Iraklije ga je vratio u Jerusalim. Nosio ga je na leđima. Ali, najednom stade, ne mogavši ni korak dalje. Patrijarh Zaharija vide angela koji sprečava cara da u raskošnom odelu ide pod Krstom, i to putem kojim ga je Gospod nosio bos i ponižen. I car u bednom odelu i bos unese Časni Krst u hram Vaskrsenja.

Voda osvećena na taj praznik, koji se slavi uvjek uoči Bogojavljenja kada se u pravoslavnim crkvama nastavlja obred vodoosvećnja, dijeli se vjernicima i čuva u kućama radi zdravlja. Taj praznik, u srpskom narodu poznat i kao Zimski Krstovdan, slavi uspomenu na prve hrišćane – katihumene ili oglašene – koji su primili hrišćansku vjeru i prve pouke nove vjere. Zimski Krstovdan je nepokretan praznik, ali ne i zapovjedni, za razliku od Krstovdana koji je obilježen crvenim slovom u kalendaru SPC i slavi se 27. septembra, kao uspomena na pronalaženje Časnog Krsta, na kojem je na Golgoti razapet Hristos.

 

 

Ostala dešavanja

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...