Praznik Prepodobnog Serafima Sarovskog i Svetog Silvestera molitveno proslavljen u manastiru Ostrogu (video)

15. januar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U nedelju 30. po Duhovima, 15. (2.) januara, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja velikog ruskog svetitelja Prepodobnog Serafima Sarovskog i rimskog Episkopa Silvestara, u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu odslužena je Sveta Liturgija.

Uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda, Svetom službom Božijom načalstvovao je jeromonah Sergije sabrat ostroške obitelji, a sasluživali su mu jerej Slobodan Lukuć crmnički paroh i jerođakoni Roman i Zosima.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja kojim se najavljuje veliki praznik Bogojavljenje, čije predprazništvo se danas proslavlja, sabranima se riječima nadahnute bejsede obratio o. Sergije koji je kazao da su se svi sveti starali da dostignu zajednicu sa živim Bogom. On je podsjetio da se na današnji dan proslavljaju dva divna svetitelja Sveti Silvestar i Prepodobni Serafim Sarovski koji su svojim životom i trudom dostigli do mjere za koju smo stvoreni, a to je da u zajednici sa Njim dostignemo život vječni i neprolazni.

–  Sveti Silvestar se od mladosti svoje trudio da izvršava zaoposvijesti Božije. Tako živjeći, negdje u tridesetoj godini postao je episkopom, zbog tog vrlinskog života kojim je živio. Njegovo osnovno staranje i prije toga bila je briga o ljudima. Tada još, kao laik, vidimo iz njegovog žitija da se starao o sirotima, pomažući ih shodno svojim mogućnostima, sve čineći da ispuni zapovijest Božiju, ali ne formalno da ispuni zapovijest i dobije nagradu, nego iz ljubavi koja se u njemu zacarila Duhom Svetim ogrijanom njegovom dušom, ljubav ga je sama tjerala da čini dobra djela ne računajući samo na nagradu – kazao je o. Sergije i napomenuo da je Sveti Silvestar živio u vrijeme svetih Cara Konstantina i Carice Jelene.

O. Sergije je kazao da je i Sveti Serafim Sarovski bio pun blagodati i Duha Svetoga, te da je tako učio da žive i učenike svoje.

– On je savjetovao sve one koji su dolazili kod njega da je sticanje blagodati Duha Svetoga osnovni smisao našeg života. I ono što je Sveti Grigorije Palama govorio da je upravo ta nestvorena energija Božija, nestvorena blagodat Božija, ona za koju se čovjek treba boriti i djelati tokom svog života. Kao što vidimo iz njihovih primjera, tako su činili svi sveti, tako je činio i Sveti Otac naš Vasilije na kome počiva blagodat Duha Svetoga, kome dolazimo, iscjeljujemo se i tješimo se i ta blagodat Božija nam daje snage ne samo da izdržimo, nego da uz našu slobodnu volju, želju i ljubav prema živome Bogu napredujemo u duhovnom životu poznavajući Ime Oca Sina i Svetog Duha – kazao je o. Sergije.

Besjeda o. Sergija

Brojno monaštvo i vjernici tokom Liturgije pričestili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista.

Sve fotografije

 

Ostala dešavanja

7. 4. 2024.

Vladika Jovan (Purić) bogoslužio u Ostrogu na Blagovijesti...

Njegovo preosveštenstvo Episkop Jovan (Purić), dugogodišnji nekadašnji iguman ostroške svetinje, služio ...

31. 3. 2024.

Druga nedjelja Časnog posta posvećena Svetom Grigoriju Palami proslavljena u Ostro...

Druga nedjelja Časnog posta - Pačista, posvećena Svetom Grigoriju Palami, molitveno je proslavljena u ...

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...