Mitropolit Amfilohije odslužio Liturgiju u Ostrogu na praznik Svetog novomučenika Stanka (video)

18. decembar 2016. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Svetom arhijerejskom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača i slavskom trpezom hrišćanske ljubavi u ostroškoj svetinji proslavljen je praznik Svetog novomučenika Stanka, čije se netruležne ruke čuvaju u njemu posvećenoj crkvi.

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije načalstvovao je Svetom službom Božijom u crkvi Svetog novomučenika Stanka u nedelju 18. decembra 2016. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog novomučenika Stanka Ostroškog, Svetog Savu Osvećenog i Svetog Nektarija Bitoljskog, ali i Djetinjce koji se uvijek slave u treću nedelju pred Božić. Uz molitvno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda, sasluživali su mu sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron, jeromonasi Sergije i Jerotej, protojerej Predrag Katanić danilovgradski paroh i jerođakoni Atanasije i Roman.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, nadahnutom arhipastirskom besjedom sabranima se obratio Mitropolit Amfilohije koji je podsjetio da blagosiljanjem imena Božijeg počinje i završava se Sveta Liturgija, kao i ljudski život na zemlji.

-Tu veliku i svetu istinu naučili smo od svetih otaca naših, od onih koji su vidjeli Boga i čuli glas Njegov i koji su poslušali Riječi Njegove. Sveti proroci Njegovi, tajnovidci, na čeli sa Mojsijem, a onda poslije njih Sveti Jovan Preteča koji je pripremio puteve Njegove i pripremio dolazak Hristov. Posle njega i On, živi svjedok Živog Boga, a onda i Duh Njegov Sveti, koji je posvjedočio Boga koji, kao što čusmo u Svetom Jevanđelju da će Bog poslati Duha Svoga Svetoga, koji će nas uvesti u svaku istinu i koji će Njega posvjedočiti kao što su ga posvjedočili i oni koji su bili zajedno sa Njim – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da je među onima koji su poslušali Riječi Božije i Sveti Sava Osvećeni veliki Božiji ugodnik po kome je naš Sveti Sava dobio ime i blagoslov.

Mitropolit je napomenuo i da su mošti mučenika iz Lavre Svetog Save Osvećenog ugrađene u Časnu Trpezu hrama Svetog novomučenika Stanka prilikom njegovog osvećenja.

On je takođe podsjetio da je ovih dana u Americi proslavljen praznik Svetog Mardarija Uskokovića Lješansko-libertvilskog i Sveamerikanskog.

-Sveti Mardarije, koji je takođe jedan od divnih svjedoka i nastavljača blagosiljanja Imena Božijeg, naučen od Svetog Petra Cetinjskog i Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, naučen od Svetog Save u čijoj lavri Studenici je postrižen i koji je prelijetao preko gora i preko mora svjedočeći ime Hristovo i propovijedajuću Njega kao Boga, kao Gospoda, Spasitelja, Iskupitelja, ne samo svojima, nego širom Rusije i Amerike – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima i Sveti novomučenik Stanko bio je veliki svjedok Božiji.

-On je otprilike u godinama kada je Sveti Mardarije zamonašen i krenuo za Hristom, u četrnaestoj ili petnaestoj godini, tako je i Sveti mučenik Stanko u tim godinama kao čobanče ovdje u okolini odbio da se poturči i da se odrekne Hrista i ispovijedivši Hrista bio je zaklan kao jagnje za Gospoda, posvjedočivši svojim podvigom, svojom cjelomudrenošću, svojom čistotom samoga Gospoda i evo svjedoči Ga toliko vremena, on i ovaj hram podignut u slavu Božiju, svjedoče ga svete ruke njegove koje su primile blagodat Hristovu i blagodareći toj blagodati ostale su cjelebne i čudotvorne ovdje zajedno sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Đakona njegovog i Svetim Isaijom Ostroškom – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Visokopreosvećeni Vladika je kazao da pored ostroških svetitelja živoga Boga svjedoče i u ostroškoj svetinji poklani časni i čestiti ljudi na čelu sa Bajom Stanišićem, koji su u Drugom svjetskom ratu stradali od bratske ruke jer su čuvali ćivot Svetog Vasilija.

-Oni koji Boga posvjedoče i koji ostanu vjerni Bogu, pravdi Božijoj, istini Božijoj, oni uvijek iznova vaskrsavaju u ljudskom pamćenju, kao što su i njih 28 vaskrsli i gospod im je podario jedan od najljepših spomenika koji postoje u Crnoj Gori, ovaj sveti hram, ovdje su pohranjeni da čekaju Sudnji dan i da svjedoče da nije dobro prolivati bratsku krv – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Besjeda Mitropolita Amfilohija

Brojno monaštvo i vjernici koji poste Božićni post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Potom je Mitropolit Amfilohije sa saslužiteljima odslužio pomen postradalim braniocima ćivota Svetog Vasilija čiji su zemni ostaci pohranjeni u kripti hrama Svetog Stanka.

Povodom hramovne slave i imendana monaha Stanka, sabrata ostroške obitelji, Mitropolit Amfilohije je blagosiljao i prelomio slavski kolač.

Nakon Svete Liturgije sabrani su cjelivali mošti Svetog Stanka, a proslava praznika nastavljena je uz slavsku trpezu hrišćanske ljubavi koju je pripremila ostroška bratija.

Mitropolit Amfilohije obišao je i Gornji manastir Ostrog, gdje se poklonio moštima Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

fotografije (Manastir Ostrog)

fotografije (Jovan Radović)

Ostala dešavanja

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...