Mitropolit Amfilohije i Episkop Kirilo služili u ostroškom skitu Jovan Dolu na praznik Začeća Svetog Jovana Krstitelja

6. oktobar 2016. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Povodom krsne slave ktitorske porodice Nikčević Začeća Svetog Jovana Krstitelja, Njegovo Viskopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije i Njegovo Preosveštenstvo vikarni Episkop dioklijski G. Kirilo uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva Srpske Pravoslavne Crkve, a uz molitveno učešće brojnih svečara, monaštva i vjernog naroda, odslužili su Svetu arhijerejsku Litrugiju u crkvi posvećenoj Rođenju Svetog Jovana Krstitelja u ostroškom skitu Jovan Dolu kod Nikšića.

Arhijerejima gospodi Amfilohiju i Kirilu sasluživali su protojerej – stavrofor Milorad Lončar iz Melburna, arhijerejski namjesnik hercegnovski protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, protojerej-stavrofor Đorđe Orović iz Herceg Novog, sabraća ostroške obitelji jeromonasi Sergije i Jerotej i jerođakon Atanasije. Odgovarale su monahinje manastira Svetog Luke u Župi Nikšićkoj. Brojno monaštvo i vjernici primili su Sveto Pričešće, a potom su Mitropolit Amfilohije i Vladika Kirilo sa saslužiteljima blagosiljali i prerezali slavske kolače.

Na kraju bogosluženja sabranima se riječima arhipastirske besjede obratio Mitropolit Amfilohije, koji je istakao značaj praznika Začeća Svetog Jovana Krstitelja i čestitao slavu svim svečarima.

-Danas su svečari svi Hrišćani Pravoslavni širom svijeta, jer se proslavlja dan Začeća između najvećih rođenih od žene, Svetog Jovana Krstitelja i Preteče. On i njegovo začeće, rođenje i misija na zemlji je izuzetna bila i ostala – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da je pored Svetog Jovana samo nekoliko takvih čudesnih rođenja bilo, kao rođenje Isaka od Avrama i Sare, pa rođenje proroka Samuila od majke Ane…

On je podsjetio na jevanđeljsku priču o začeću svetog Jovana Krstitelja.

-Jelisaveta se pet mjeseci krila, zapanjena time što se dogodilo da će njena ostarela utroba roditi mladicu, koja će podmladiti ne samo nju i njen brak, nego i ljudsku prirodu i čovječanstvo, s obzirom da će Jovan Krstitelj biti svjedok Onoga koji je rođen od Presvete Djeve, a čiji je on bio Preteča – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da je božanska riječ koja je stvorila prvog čovjeka, dala i Jelisaveti snagu da začne to dijete.

Mitropolit je istakao da je začeće svakog ljudskog bića veliko i strašno čudo oblikovanje djeteta u materinskoj utrobi.

-Iza svega toga se skriva upravo ta čudesna božanska sila, koja oblikuje sve, koja stvara, preobražava, vaskrsava i blagodareći toj sili božanskoj je Gospod Vaskrsao iz mrtvih i blagodareći toj sili biće i opšte vaskrsenje mrtvih – kazao je Mitropolit Amfilohije.

On je takođe dodao da je u naše vrijeme, raspamećeno i obezboženo, obesvećeno i ljudsko začeće i ljudska priroda i liku naci-fašističkih, boljševičkih i današnjih takozvanih pokreta koji se zasivaju na skrnavljenju samog začeća i smisla ljudskog bića.

-Oni svode ljudski život na ono što je prizemno, tzv. prirodno, svode ljudski život na prolaznost i odriču se vječnog i neprolaznog ljudskog dostojanstva. Čovjek je biće koje je stvoreno za vječnost, neprolaznost, besmrtnost, a ne za prolaznost i ništavilo. A nažalost, sve ideologije na tome temelje ljudko dostojanstvo. Čim bez Boga temelje svoj život, onda temelje bez Boga i začeće i rađanje – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da mi najbolje vidimo kako je sve propalo što je stvarano bez vjere i bez Boga.

Besjeda Mitropolita Amfilohija

Nakon Liturgije Mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom odslužio je pomen članovima porodice Nikčević koji počivaju na groblju u Jovan Dolu, a koji su ostroškoj svetinji zavjetovali imanje predaka gdje već više od 15 godina žive i duhovno uzrastaju ostroški monasi u manastirskom skitu.

Svečari i bratstvo ostroške obitelji pripremili su posluženje u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

 

Ostala dešavanja

23. 4. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA POKAJANjA – mr Rade Bulajić (20-ta emisija), ...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA POKAJANjA - mr Rade Bulajić (20-ta emisija), manastir Ostrog 27. 03. 2024. lj....

21. 4. 2024.

Vladika Jovan Purić bogoslužio u Donjem Ostrogu u petu nedjelju Časnog posta...

Njegovo preosveštenstvo Episkop Jovan (Purić), dugogodišnji nekadašnji iguman ostroške svetinje, služio ...

14. 4. 2024.

Sredoposna nedjelja u Ostrogu

U četvrtu nedjelju Časnog posta - Sredoposnu, posvećenu Svetom Jovanu Lestvičniku, 14. aprila 2024. lj...

7. 4. 2024.

Vladika Jovan (Purić) bogoslužio u Ostrogu na Blagovijesti...

Njegovo preosveštenstvo Episkop Jovan (Purić), dugogodišnji nekadašnji iguman ostroške svetinje, služio ...

31. 3. 2024.

Druga nedjelja Časnog posta posvećena Svetom Grigoriju Palami proslavljena u Ostro...

Druga nedjelja Časnog posta - Pačista, posvećena Svetom Grigoriju Palami, molitveno je proslavljena u ...

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...