Mitropolit Amfilohije odslužio Liturgiju u Donjem Ostrogu na praznik Prenosa moštiju Svetog arhiđakona Stefana (video)

15. avgust 2016. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije, na praznik Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, 15. avgusta 2016. godine, odslužio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem ostroškom manastiru.

DSC_2420 kopija

Visokopreosvećenom Mitropolitu sasluživali su namjesnik ostroške svetinje protosinđel Pavle, sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron i jeromonah Sergije, jerej Ratko Nonković iz Sremske eparhije i jerođakoni Roman i Zosima, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

DSC_2446 kopija

Nakon pričešćivanja vjernih, sabranima se nadanutom arhipastirskom besjedom obratio Mitropolit Amfilohije. On je, između ostalog kazao da je Sveti arhiđakon Stefan onaj koji poslužio Gospodu i posvjedočio ga svojom mučeničkom krvlju.

-On je jedan od onih mladića koji su očevidno imali tu radost da vide svojim tjelesnim očima Gospoda i da prate ono što se sa njim događalo, Njegovo raspeće, Njegovo pogrebenje, Njegovu smrt, ali u isto vrijeme da budu očevici Njegovog svetog Vaskrsenja. Zato se on i ispunio Duha Svetoga. Vjerovatno je on bio i na Gori Sionskoj kada je Duh u vidu ognjenih jezika sišao na svete apostole Hristove i narod koji se tu sabrao, tako da nije čudo što je on tako ognjen, tako ispunjen dubokom vjerom u Hrista – kazao je Mitropolit Amfilohije.

DSC_2454 kopija

On je podsjetio da je Arhiđakon Stefan postao zaštitnik careva, a da je naročito bio pokrovitelj naših Nemanjića.

-Počevši od Stefana Nemanje, redom do Stefana Dušana. Oni su i ime njegovo uz svoju carsku titulu uzimali. Tako je on odigrao veliku ulogu u svjedočenju Hrista širom vaseljene, a posebno u našem svetosavskom narodu. Arhiđakon Stefa, bogovidac i tajnovidac, divni čudesni svjedok Hristov, onaga Hrista koji je sa nama i među namam i koji će ostati do kraja svijeta i vijeka – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Podsjetio je da je počeo Velikogospojinski post i da se pripremamo postom molitvom, ispoviješću i pokajanjem, da se i mi susrećemo sa Gospodom primajući Njegovo Tijelo i Krv, na način kako se susreo Ahiđakon Stefan i ostali Hristovi učenici sa Njim.

-Naročito ovdje u ovoj Božijoj svetinji Svetog Vasilija Ostroškog koja upravo i jeste velika svetinja što se počevši od Isaije Ostroškog, preko Svetog Vasilija i Đakona svetog njegovog, Svetog mučenika Stanka, ovdje taj susret sa živim Bogom neprekidno se događa više od 350 godina. Bezbroj duša hrli ovoj svetinji upravo da bi se srele sa Gospodom kod Njegovog ugodnika Ostroškog, da bi od Gospoda kroz taj susret  zadobili zdravlje duše i tijela, prosvećenje i očišćenje i da bi se i oni preobrazili u vjerne svejdoke živoga Gospoda Isusa Hrista, divnoga u svetima svojim, naročito u Svetom arhiđakonu Stefanu – završio je Mitropolit Amfilohije svoju besjedu.

Besjeda Mitropolita Amfilohija u Donjem Ostrogu na praznik Prenosa moštiju Svetog Stefana

Sve fotografije

DSC_2456 kopija

 

 

Ostala dešavanja

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...