Mitropolit Amfilohije odslužio Liturgiju u Gornjem Ostrogu na praznik Svete mučenice Agripine (video)

6. jul 2016. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U srijedu 3. po Duhovima, 6. jula 2016. godine, na praznik Svete mučenice Agripine i Vladimirske ikone Majke Božije, Njegovo Viskopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije odslužio je sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom Svetu Arhijerejsku Liturgiju na platou ispred Gornjeg ostroškog manastira. Visokopreosvećenom Mitropolitu Amfilohiju sasluživali su namjesnik ostroške svetinje protosinđel Pavle, sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron i jeromonah Jerotej, barski paroh protojerej-stavrofor Đorđe Knežević, protojerej Jordan iz Makedonije, podgorički paroh protojerej Mirčeta Šljivančanin i jerođakoni Roman i Zosima.

DSC_1747 kopija DSC_1746 kopija

Brojni poklonici iz raznih krajeva svijeta, koji su došli na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu prisustvovali su evharistijskom sabranju. Nakon čitanja Svetog Jevanđelja sveštenstvu, monaštvu i vjernom narodu riječima arhipastriske besjede obratio se Visokopreosvećeni Mitropolit. On je podsjetio na riječi Svetog Jevanđelja da je za Gospodom Isusom Hristom išlo mnoštvo ljudi u Njegovo vrijeme.

-Kako tada, tako danas. Tako i kroz svu istoriju, za Gospodom od Njegovog dolaska na ovaj svijet, od Njegovog Rođenja, pa do Njegovoga Raspeća, Vaskrsenja i Vaznesenja, od Silaska Duha Svetoga na prve učenike Hristove, do dana današnjega, neprekidno, kao i onda bezbrojno mnoštvo naroda ide za Gospodom sa željom da se Njega dotakne. Kao i ova žena o kojoj smo čuli, koja je bolovala od tečenja krvi i pomislila u svome srcu čuvši za Njega, samo da se Njega dotakne i ozdraviće – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da se ova žena Njega dotakla sa dubokom vjerom i da samo ako takva vjera postoji u ljudskoj duši, molitva daje dar duševnog i tjelesnog iscjeljenja.

Besjeda Mitropolita Amfilohija u Gornjem Ostrogu na praznik Svete mučenice Agripine

Mitropolit Amfilohije je kazao da tako i u ostrošku svetinju trista i više godina narod hita sa svih krajeva i tiska se oko Gospoda da bi Ga dodirnuli, da bi Ga se dotakli, da bi se dotakli Njegove haljine.

-Šta su drugo mošti Svetog Vasilija Ostroškog nego haljine, žive, živonosne, životvorne haljine Gospodnje. Uselio se Gospod u Svetog oca našeg Vasilija, Sila Duha Svetoga se uselila u kosti njegove, u njegovo biće, upravo zato što je bio čovjek velike vjere i velikoga podviga, posta i molitve, upravo jer se on saraspeo sa Gospodom i zadobio silu Gospodnjeg Vaskrsenja i onda se Gospod uselio u njega i svi oni koji dolaze u ovu Božiju svetinju i koji se dotiču moštiju njegovih i koji se pričešćuju Tijela i Krvi Gospodnje ovdje u ovoj svetinji, šta drugo rade nego ih Gospod iscjeljuje, osvećuje, prosvećuje, svetim Pričešćem – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je podsjetio i na Veliki Pravolsavni sabor koji je nedavno završen na Kritu.

-Veliki sabor je pokazao da Crkvi Božijoj ni vrata pakla ne mogu odoljeti, niti je nadvladati. Tamo gdje su dvojica i trojica sabrani u ime Gospodnje, tamo je i On. Sabor je pokazao da je onaj sabor oko Hrista neuništiv i da nema sile ni nebeske ni zemaljske koja može da uništi taj sabor, tu Crkvu Hristovu koja je Tijelo Njegovo, a On je njena Glava. Učestvujući u radu toga sabora u mom srcu sagledavao sam onu prvu Crkvu kada su bili samo dvanaest učenika Hristovih i kada su bili prvi učenici i čula se prva propovijed Hristova, pa onda učenika, pa se sabralo oko 3.000 njih i onda su krenuli apostoli širom svijeta da propovijedaju Hrista i ispune Njegovu zapovijest – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da danas od tih dvanaest apostola u svijetu ima više od hiljadu pravoslavnih episkopa.

Mitropolit Amfilohije je dodao da se danas na čitavom zemaljskom šaru Služi Sveta Liturgija i propovijeda Jevanđelje na svim svjetskim jezicima.

Veliki broj sabranih koji poste Petrovski post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, prisajedinili su Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrisa, a nakon Svete službe Božije sabrali su se u miru pristupali crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice na poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

23. 4. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA POKAJANjA – mr Rade Bulajić (20-ta emisija), ...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA POKAJANjA - mr Rade Bulajić (20-ta emisija), manastir Ostrog 27. 03. 2024. lj....

21. 4. 2024.

Vladika Jovan Purić bogoslužio u Donjem Ostrogu u petu nedjelju Časnog posta...

Njegovo preosveštenstvo Episkop Jovan (Purić), dugogodišnji nekadašnji iguman ostroške svetinje, služio ...

14. 4. 2024.

Sredoposna nedjelja u Ostrogu

U četvrtu nedjelju Časnog posta - Sredoposnu, posvećenu Svetom Jovanu Lestvičniku, 14. aprila 2024. lj...

7. 4. 2024.

Vladika Jovan (Purić) bogoslužio u Ostrogu na Blagovijesti...

Njegovo preosveštenstvo Episkop Jovan (Purić), dugogodišnji nekadašnji iguman ostroške svetinje, služio ...

31. 3. 2024.

Druga nedjelja Časnog posta posvećena Svetom Grigoriju Palami proslavljena u Ostro...

Druga nedjelja Časnog posta - Pačista, posvećena Svetom Grigoriju Palami, molitveno je proslavljena u ...

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...