MOLITVENO PROSLAVLjENA HRAMOVNA SLAVA CRKVE ČASNOG KRSTA U GORNjEM OSTROGU

27. septembar 2015. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Povodom hramovne slave crkve Časnog Krsta u Gornjem ostroškom manastiru, Svetu arhijerejsku Liturgiju služili su Njegovo Viskopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroške obitelji G. Amfilohije i Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit kemerovski i prokopijevski G. Aristarh uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva Srpske i Ruske pravoslavne crkve. Evharistijskom sabranju prisustvovale su stotine vjernika koji su iz raznih krajeva svijeta došli na poklonjenje ostroškom Čudotvorcu.

Prije Svete Liturgije Viskopreosvećeni mitropoliti su osveštali obnovljenu Časnu Trpezu u crkvi Časnog Krsta, koja je podignuta i živopisana za života Svetog Vasilija Ostroškog.

Tokom Liturgije Mitropolit Amfilohije je miropomazao novokrštenog dječaka Kirila iz Rusije.

Mitropoliti Amfilohije i Aristarh sa saslužiteljima su nakon pričešćivanja vjernika blagoslovili i prerezali slavski kolač, a potom se sabranim vjernicima i sveštenstvu nadahnutom arhipastirskom besjedom obratio Mitropolit Amfilohije.

besjeda mitropolita Amfilohija Krstovdan , Gornji manastir

– Krstu Hristovom se poklanjamo, naročito na ovaj današnji sveti dan Vozdviženija Časnoga Krsta i Njegovo sveto Vaskrsenje proslavljamo. Ova drevna svetinja ostroška je u znaku časnoga krsta i u znaku Hristovog Vaskrsenja. Sveti Vasilije, njegov sveti Đakon, Prepodobni Isaija od Onogošta, Sveti mučenik Stanko, svi su oni se klanjali Časnome Krstu i Njegovo sveto Vaskrsenje proslavljali i njihov život je bio u znaku Časnoga Krsta, kao i život svih svetih Božijih ljudi – kazao je Mitropolit Amfilohije.

On je rekao da naš život mora da bude hristolik.

– Onakav kakav je bio Hristov život, takav treba da bude život svakoga krštenoga u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, što znači u znaku raspeća, truda, u znaku molitve, posta, podviga, čistote života, u znaku pokajanja, u znaku življenja po Hristovim zapovijestima, a to sve znači u znaku Časnoga Krsta, jer je riječ Gospodnja da se Carstvo Božije podvigom, raspećem zadobija i samo oni koji su spreni da se saraspnu sa Hristom, da ponesu krst svoj, oni su dostojni Carstva Nebeskog – kazao je Visokopreosvećeni mitropolit.

On je govorio i o đakonu Svetog Vasilija čije se mošti čuvaju u crkvi Časnog Krsta, koje su pronađene tokom nedavne obnove Gornjeg manastira.

Obraćajući se Mitropolitu Aristarhu, Mitropolit Amfilohije je iskazao blagodarnost na njegovom prisustvu, a govorio je i o velikom stradanju svetog ruskog naroda.

– Crkva Pravoslavna ponovo vaskrsava upravo zato što je ponijela Časni Krst Hristov, ponijela ga svom snagom i sa svom ljubavlju i vjernošću. Milioni se danas vraćaju Crkvi Božijoj. Obnavljaju se kao i kod nas i širom Rusije hramovi Božiji, milioni duša se obnavljaju, krštavaju se – naglasio je između ostalog Viskopreosvećeni Mitropolit Amfilohije.

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Aristarh zahvalio je Mitropolitu Amfilohiju što su zajedno prisustvovali molitvenom sjećanju na događaj koji se desio prije 1680 godina u Palestini kada je Carica Jelena, majka Svetog Cara Konstantina pronašla Časni Krst Hristov.

besjeda mitropolita ruskog Aristarha, Krstovdan – Gornji manastir

– Krst Hristov dobija svako od nas na svom krštenju i nosimo ga na svom tijelu kao simbol našeg vječnog spasenja. Krstom se osjenjujemo kada se molimo, sa krstom živimo i sa krstom umiremo i vaskrsavamo – kazao je između ostalog Mitropolit Aristarh i Mitropolitu Amfilohiju i vjernom narodu prenio blagoslove i pozdrave Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila.

U crkvi Svete Trojice u Donjem manastiru Svetu Liturgiju sa sveštenstvom služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop Jovan Purić.

Proslava praznika je nastavnjena uz posnu trpezu ljubavi u manastirskoj trpezariji u Donjem manastiru.

Fotografije iz Gornjeg manastira

Fotografije iz Donjeg manastira

 

Ostala dešavanja

23. 4. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 26-ta glava Knjige postanja jeromonah dr Vladimir Palibrk (27...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 26-ta glava Knjige postanja jeromonah dr Vladimir Palibrk (27-ta emisija), Manast...

23. 4. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI ISPOVJESTI – mr Rade Bulajić (2...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI ISPOVJESTI - mr Rade Bulajić (21-va emisija), man. Ostrog 03. 0...

23. 4. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA POKAJANjA – mr Rade Bulajić (20-ta emisija), ...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA POKAJANjA - mr Rade Bulajić (20-ta emisija), manastir Ostrog 27. 03. 2024. lj....

21. 4. 2024.

Vladika Jovan Purić bogoslužio u Donjem Ostrogu u petu nedjelju Časnog posta...

Njegovo preosveštenstvo Episkop Jovan (Purić), dugogodišnji nekadašnji iguman ostroške svetinje, služio ...

14. 4. 2024.

Sredoposna nedjelja u Ostrogu

U četvrtu nedjelju Časnog posta - Sredoposnu, posvećenu Svetom Jovanu Lestvičniku, 14. aprila 2024. lj...

7. 4. 2024.

Vladika Jovan (Purić) bogoslužio u Ostrogu na Blagovijesti...

Njegovo preosveštenstvo Episkop Jovan (Purić), dugogodišnji nekadašnji iguman ostroške svetinje, služio ...