Episkop Jovan (Purić) i iguman Sergije saborno proslavili imendane u ostroškoj svetinji

8. oktobar 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo preosveštenstvo Episkop G. Jovan (Purić), nekadašnji ostroški iguman i visokoprepodobni arhimandrit Sergije, sadašnji iguman ostroške svetinje, saborno i molitveno su proslavili svoje nebeske zastupnike Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova i Prepodobnog Sergija Radonješkog, na Svetoj arhijerejskoj Liturgiji u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu , u 18. nedjelju po Duhovima, 8. oktobra 2023. ljeta Gospodnjeg.

Episkopu Jovanu i igumanu Sergiju sasluživala su ostroška sabraća protosinđel Ilija, jeromonasi Roman i Nikolaj i jerođakon Zosima, kao i nikšićki arhijerejski namjesnik protojerej-stavrofor Slobodan Jokić i zetski paroh jerej Bojan Radunović.

Bogougodnim pojanjem odgovarala su ostroška bratija i Dečiji crkveni hor Branko iz Leskovca.

U arhipastirkoj besjedi, Episkop Jovan podsjetio je na život Svetog Jovana Bogoslova.

Jovan Bogoslov kao vozljubljeni učenik dobio je otkorvenje i blagodat. Rijetko ko od apostola je imao takav poziv i takav dar bogoslovlja, zato je i dobio taj epitet u Crkvi da je prvi Bogoslov. Ne samo što se naslonio na grudi Gospoda Isusa Hrista, na Tajnoj večeri i što je bio djevstvenik, i što je bio mlad, veoma mlad, najmlađi od apostola. U Jevanđelju vidimo da je imao veliki strah Božiji kad su trčali na grob Gospodnji. Kaže trčaše veoma brzo i prvi dođe do groba, ali nije smio da uđe. Njegovo biće je ustrepetalo više nego drugog apostola Petra zato što je to sastavni dio ljudske prirode, straha ali i mladosti, ali i velike ljubavi koju je dobio, koja je uslov bogoslovlja. Bolje reći, molitva je uslov bogoslovlja, molitvenost, jer ako se istinski molimo, što će činiti i jedan drugi učenik ljubljeni Prepodobni Sergije Radonješki. On je takođe iz djetinjstva i mladosti kao Jovan Bogoslov bio sav predat toj ljubavi bezazlenosti, nezlobivosti, nelukavstva. Evo čovjeka u kome nema lukavstva. I upravo ta tajna tišine Božije, ćutanja, je izvor bogoslovlja– rekao je Vladika Jovan.

Objasnio je i sabronu proslavu dvojice velikih svetitelja i ugodndika Božijih, iako se Sveti Jovan Bogoslov kalendarski proslavlja sjutra.

Dogodilo se da su ova dva praznika jedan do drugoga, a kad je veliki dan blagoslovom Crkve i nastojatelja, taj praznik može se prenijeti u saborni, nedjeljni dan, pokazujući tajnu sabronosti i proslavljanja svetih, podsjećajući na njihov život, primajući njihovu blagodat i njihov blagoslov, a istovremeno osvježavajući sebe lično na dan svoga angela hranitelja, na dan svoga monašenja. Tako se nama dogovdilo čudesno Božijom milošću da dođemo u ovu svetinju i da dobijemo prizvanje i da nas naši oci kojih se sjećamo sada molitveno, koji su na nebu sa ovim svecima koji su nas priveli i zamonašili, da se prvo pomolimo Bogu u domu Svetog Vasilija, da se oni mole za oca našeg Sergija, jer imendan slavimo, a ne slavimo rođendane zemaljske. Glavni rođendan jeste kada se upokojimo i kada idemo na nebo. To je ulazak u vječnost. To svjetsko kako je ušlo među hrišćane i način na koji ljudi obilježavaju neke dane, dobro je i da ima susreta bilo kakvog, jer je došlo vrijeme da se njeguje individualizam u porodicama, pa čak prodire i u manastire i parohijske zajednice. Najbolji način da prevaziđemo kulturu egoizma savrmenog čovjeka koji je umoran od sebe i kao umoran hita kod svetitelja sa se odmori. Najvažniji odmor jeste kad se oslobodimo grijeha i kada ne ogovaramo drugoga i ne pronosimo tuđe grijehe, jer ne znamo kad se ko kaje, kad pada i kad ustaje. Zato nas opominje Sveti Vasilije i ostroška svetinja, čim je on toliko milostiv ne samo za svoje iz svoga stada, nego i za druge koji ovdje dolaze na poklonjenje, to je znak one ljubavi koju je imao Sveti Jovan Bogoslov i Prepodobni Sergije Radonješki – besjedio je Episkop Jovan.

Čestitajući imendan ocu Sergiju, nekadašnji ostroški iguman Vladika Jovan poželio mu je da u domaćinstvu Svetog Vasilija zaista bude pravi domaćin.

– Želim ocu Sergiju da bude satrudnik, jer smo mi domaći svi u domu Božijem, u domu Oca nebeskoga, jer dom Očev jeste cijela vaseljena. I zaista čovjek kao umoran od sebe, od sve tehnike spoljašnje, mnogog pričanja, želi tišinu i mir da osjeti, koju su imali ovi sveti ljudi. Prepodobni otac naš Sergije Radonješki je pokazao tu ljubav u manastiru koji je stalno raspinjanje i stalna žrtva, uzimanje tuđeg grijeha na sebe, žrtve, stradanja i neka bi ta žrtva bila nadahnuće ocu našem Sergiju. Neka ga Gospod ukrijepi, a vas bratiju molim da slušate, da imate poslušanje, jer je biti poslušan najteže. Poslušnost u crkvi, u manastiru, pokriva mnoge grjehove – poručio je Vladika Jovan.

Besjeda Vladike Jovana

U slavu Božiju, a u čast njihovih nebeskih pokorvitelja Svetog Jovana Bogoslova i Prepodobnog Sergija Radonješkog, episkop Jovan i iguman Sergije sa saslužiteljima, blagosiljali su i prerezali slavski kolač povodom imendana.

Na kraju bogosluženja imendane je čestitao nikšićki paroh o. Slobodan, sjećajući se prošlih vremena u ostroškoj svetinji.

– Ovdje u ovoj ostroškoj obitelji smo se rađali za duhovni život i za život vječni. Ovdje su igumanovali veliki oci od Svetog Vasilija, pa do naših vremena mitropolita Amfilohija i naših današnjih slavljenika vladike Jovana i oca Sergija. Davna je to ljubav i zajednica, višedecenijska. Ovdje smo se okupljali oko oca Lazara koji je počeo da obnavlja ovu obitelj, a onda je nastavio vladika Jovan i otac Sergije. Uvijek je lijepo biti sa ovim ljudima jer oni nose upravo riječ Božiju, svjedoče je svojim životom. Vladika Jovan nosi ime Apostola ljubavi i ovdje dok je bio mi smo dolazili kao djeca, momci, studneti, uvijek je bio otvorena srca za sve naše potrebe. Uvijek nas je prihvatao a poslije kad smo postali sveštenici zajedno s njim smo služili i Gospodu Žrtvu prinosili. Oca Sergija mog brata znam još od studentskih dana gdje smo se upoznali kraj skuta vladike Atanasija, pa onda ovdje opet kod oca Vasilija, temelja našeg postojanja koji je najbolji od svih nas. Ta bratska ljubav je duboka, iskrena i čista. Neka ti Gospod umnoži darove, neka ti umnoži ljubav, da ti Sveti Vasilije bude rukovoditelj i da se okupljamo na ovaj dan i druge dane u voj obitelji na mnoga divna i blaga ljeta – rekao je o.Slobodan.

Besjeda o. Slobodana

Zajedničarenje je nastavljeno za slavskom trpezom ljubavi.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...