PROSLAVA SVETOG VASILIJA U LONDONU

15. maj 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Crkvena opština Svetog Save u Londonu kao i njeni parohijani već skoro 40 godina imaju zavjetnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog u sklopu koje organizuju i donatorsko veče za manastir Ostrog.

Svake godine zavjetna slava ima svog domaćina. Ove godine domaćini slave su bili porodica Tomašević, Dragana i Zoran sa sinovima Filipom i Maksimom. Oni su se potrudili da u čast sveca, kao pravi domaćini, organizuju sve što je potrebno za slavu na kojoj su dočekali i ugostili preko 200 ljudi, koliko ih je došlo na dobrotvornu večeru za manastir Ostrog.

Proslava Svetog Vasilija počela je svetom Liturgijom na sam dan kada se proslavlja svetac 12. maja u crkvi svetog Save u Londonu. Svetom Liturgijom načalstvovao je protojerej Goran Spaić uz sasluženje starješine crkve protojereja Dragana Lazića, kao i protojereja Miluna Kostića, uz učešće većeg broja vjernika koji su se pričestili Svetim Tajnama. Nakon Svete Liturgije vjernom narodu se obratio pastirskom besjedom otac Goran Spaić.

Proslava je nastavljena u 20.00 časova rezanjem slavskog kolača koje su obavili protojerej Goran Spaić i protojerej Milun Kostić, nakon čega su se okupljenom narodu obratili poučnim slovom o Svetom Vasiliju. Otac Goran je zahvalio domaćinima, porodici Tomašević, na ljubavi i gostoprimstvu, kao i sabranom narodu.

U ime porodice Tomašević goste je pozdravila Dragana Tomašević i zahvalila sveštenicima, kao i narodu koji se u velikom broju odazvao, pokazavši time ljubav kako prema njima, tako i prema Svetom Vasiliju.  Svečanost je nastavljena uz bogatu večeru, a goste je do ranih jutarnjih sati zabavljao bračni par Anđela i Zoran Damjanović iz Konvetrija uz bogat repertoar pjesama.

U toku večeri je organizovana i aukcija određenih stvari koje su ljudi kupovali kako bi se skupio što veći prilog za manastir Ostrog.

Tu su bili i odjevni predmeti naših proslavljenih sportista: potpisani dres Novaka Đokovića, dres i kopačke Aleksandra Mitrovića, dva dresa Luke Milivojevića, dres Dušana Tadića, kao i dres Partizana koji je za aukciju poklonio trener Željko Obradovića sa njegovim i potpidims dvih igrača Partizana.

Ovim putem se u ime našeg mitropolita Crnogorsko-primorskog Joanikija i igumana manastira Ostrog arhimanadrita Sergija zahvaljujemo vladici Dositeju, sveštenicima pri crkvi Svetog Save u Londonu, kao i domaćinima slave porodici Tomašević, želeći im dobro zdravlje i da ih Sveti Vasilije nagradi za njihovu veliku ljubav koju pokazuju prema svetom Vasiliju. Takođe, domaćinima za sledeću godinu želimo Božji blagoslov i blagoslov svetog Vasilija, kako bi i oni bili uspješni kao i ovogodišnji domaćini.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...