Proslava Mitrovdana u Ostrogu

8. novembar 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Svetog velikomučenika Dimitrija – Mitrovdan, proslavljen je u ostroškoj svetinji Svetom Liturgijom i rezanjem slavskog kolača u utorak 8. novembra 2022. ljeta Gospodnjeg.

Svetom službom Božijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat arhimandrit Miron, a sasluživali su mu protojereji: Đuro Tomović, podgorički paroh; Vasilije Brborić, nikšićki paroh; i Radmilo Čizmović, pješivački paroh, kao i ostroška sabraća jeromonah Vladimir i jerođakon Zosima.

Na kraju Litrugije o. Vaslije blagosiljao je i prerezao slavski kolač koji je povodom krsne slave, u slavu Gospodnju, a u čast Svetog velikomučenika Dimitrija prinio o. Miron.

Čestitajući sabranima veliki praznik, a svečarima slavu, o. Vladimir je podsjetio da je Sveti Vasilije nekad stolovao u manastiru Pope kod Nikšića, koji je bio posvećen Svetom Dimitriju i koji je srušen.

– Mi se molimo da se taj manastir obnovi, da Sveti Dimitrije sa Svetim Vasilijem bude, kao što je i bio, zaštitnik grada Nikšića, kao što je čuvar grada Soluna. Ja bih se sjetio jednog divnog čuda koje je projavio Sveti Dimitrije čuvajući grad Solun. Više puta je Solun bio u prijetnji da nestane od strane neprijatelja Hristovih. Jednom je bio slučaj kada se jedan pobožan građanin Soluna, hrišćanin, koji je mnogo volio Svetog Dimitrija, udostojio da bude prisutan u crkvi kada su došli anđeli sa neba po poručenju Gospodnjem, da kažu da Sveti velikomučenik Dimitrije mora da napusti Solun, jer Gospod ne može da dopusti da se razruši grad Solun zbog grijehova tadašnjih hrišćana, dok je tu Sveti Dimitrije. Tada se Sveti Dimitrije poistovjećuje sa Hristom i kaže anđelima da kažu Gospodu i kažu mu kako je On prolio krv svoju za narod svoj i dao sebe za iskupljujuću žrtvu, tako i ja kaže, utemeljen sam u žrtvu ovog grada i ne mogu da napustim narod svoj. To je toliko dirljivo svjedočanstvo i pokazuje nam da su sveti velikomučenici zajedno sa nama – rekao je o. Vladimir.

Od svetih mučenika treba da naučimo da trpimo muku i da vjerujemo da će Gospod, koji je silan u moći da zaustavi našu nemoć i bolest i da samo čeka i traži naše dugotrpljenje u vjeri, istakao je o. Vladimir.

– Zato se današnjim praznikom Svetog velikomučenika Dimitrija učimo da imamo dugotrpljenje u vjeri, da trpimo Hrista Boga radi i bol, i muku, ali da ne gubimo nadu da će doći Hristos kao što je došao svetim apostolima i zaustavio buru i kao što je došao Svetom Dimitriju u času kad su ga probadali kopljem i primio njegovu dušu i dao mu vijenac velikomučeništva, da bude zastupnik hrišćana i Soluna, i Nikšića i svakoga grada i projavimo najvažnije, da istrpimo sve do kraja. Kaže Hristos, samo onaj koji pretrpi do kraja, taj će se spasiti – rekao je o. Vladimir i poželio episkopu zahumsko-hercegovačkom Dimitriju, o. Mironu, igumaniji manastira Svetog Dimitrija u Boanu Kadića mati Teofaniji i svim svečarima mnogaja i blagaja ljeta.

Besjeda o.Vladimira

Sve fotografije

Ostala dešavanja

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...