Dvadeseta nedjelja po Duhovima u Ostrogu i pomen svetopočivšem Mitropolitu Amfilohiju

30. oktobar 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 20. nedjelju po Duhovima, 30. oktobra 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva proslavlja Svetog proroka Osiju i Svetog prepodobnomučenika Andreja Kritskog, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat jeromonah Roman, a sasluživali su mu jereji Miladin Mitrović iz Banjaluke i Božidar Ćeranić, riječki paroh, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda.

Poslije čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o vaskrsenju sina jedinca žene  u gradu Nainu, sabranima je besjedio o.Miladin. Govoreći o Svetoj Liturgiji, on je istakao da je to tajna u kojoj nam se otrivaju mnoge istine naše svete vjere i cjelokupnog crkvenog ispovijedanja i podsjetio na riječi svetih otaca da nema ničeg spasonosnijeg nego kada čovjek punopravno učestvujući u Svetoj Liturgiji, postaje punopravan učesnik domostroja spasenja roda ljudskog.

– Sveta Liturgija je žrtva blagodarnosti Bogu za sve, za sve što je u činio za nas, za Njegov dolazak u ovaj svijet, za objavu Blagovijesti i Jevanđelja, za Njegovo stradanje, raspeće, ali i za slavno i pobjedonosno vaskrsenje. Svaki put kada čovjek učestvuje u Svetoj Liturgiji, on cijelom svijetu objavljuje istinu vaskrsenja Sina Božijeg i tako postaje vojnik i apostol, misionar Hristovog svetog i spasonosnog jevanđelja. Zbog toga je Sveta Litugija temelj svake svete tajne – rekao je o. Miladin.

On je podsjetio da današnje Sveto Jevanđelje iako kratko, otkriva istine i tajne naše vjere, ali nas ohrabruje na putu prema životu vječnom i Carstvu nebeskom.

– Tragično je današnje Sveto Jevanđelje, potresna je scena jevanđeljskog teksta, jer ono svjedoči da je žena udovica, već stradalnica u ovome svijetu, doživjela i smrt svog sina jedinca. Zaista potresan događaja koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, pa ni samog Sina Božijeg koji želi da se svi spasimo i dođemo do poznanja istine. Sina Božijeg koji nikada nije bio ravnodušan prema ljudskim stradanjima, patnjama i mukama. On dolazi kao božanski učitelj, kao Onaj koji vlast ima i nad živim i nad mrtvima i čini potresno čudo, čudo koje će obratiti srca mnogih prema životu vječnom i dati mogućnost da povjeruju u Njega ne samo kao filozofa, visokomoralnog Učitelja, nego kao Sina Božijeg. A samo Sin Božiji ima vlast nad smrću. Smrt je zasita tragičan događaj. U događaju smrti otkriva nam se gorčina i gnusnost grijeha. I smrt je vjerkovima u okovima držala ljudski rod. Ona je vjekovima bila svjedočasntvo koliko đavo, protivnik Boga, psasenja, savršenog dijaloga čovjeka i Boga, posredstvom smrti muči rod ljudski. I to je bila glavna motivacija Sina Božijeg da dođe u ovaj svijet, kao izvor savršene ljubavi i prije svega da bi ljude oslobodio od okova smrti – rekao je o. Miladin.

Besjeda o. Miladina Mitrovića

Na kraju Liturgije o. Roman sa saslužiteljima služio je mali pomen povodom dvogodišnjice od upokojenja svetopočivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Vječanaja pamjat ocu našem Mitropolitu Amfilohiju!

Sve fotografije

Ostala dešavanja

6. 1. 2023.

Badnje veče u Ostrogu

U navečerje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, u Donjem Ostrogu tradicionalno su naloženi bad...

3. 1. 2023.

Imendan monahinji Julijani

U utorak 3.januara/21.decembra, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetu mučenicu Julijanu i ...

2. 1. 2023.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 04. 01. 2023. U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 04.01.2023. godine u ...

25. 12. 2022.

Praznik Materice molitveno proslavljen u Ostrogu...

U drugu nedjelju pred Božić - Materice - posvećenu Svetim Praocima, 25. decembra 2022. ljeta Gospodnjeg...

18. 12. 2022.

Praznik Svetog novomučenika Stanka i Djetinjci saborno i molitveno proslavljeni u ...

U treću nedjelju pred Božić - Djetinjci, 18. decembra, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Sveto...

14. 12. 2022.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U ČETVRTAK 22. 12. 2022. U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u četvrtak 22. 12. 2022. godine...