Dvadeseta nedjelja po Duhovima u Ostrogu i pomen svetopočivšem Mitropolitu Amfilohiju

30. oktobar 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 20. nedjelju po Duhovima, 30. oktobra 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva proslavlja Svetog proroka Osiju i Svetog prepodobnomučenika Andreja Kritskog, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat jeromonah Roman, a sasluživali su mu jereji Miladin Mitrović iz Banjaluke i Božidar Ćeranić, riječki paroh, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda.

Poslije čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o vaskrsenju sina jedinca žene  u gradu Nainu, sabranima je besjedio o.Miladin. Govoreći o Svetoj Liturgiji, on je istakao da je to tajna u kojoj nam se otrivaju mnoge istine naše svete vjere i cjelokupnog crkvenog ispovijedanja i podsjetio na riječi svetih otaca da nema ničeg spasonosnijeg nego kada čovjek punopravno učestvujući u Svetoj Liturgiji, postaje punopravan učesnik domostroja spasenja roda ljudskog.

– Sveta Liturgija je žrtva blagodarnosti Bogu za sve, za sve što je u činio za nas, za Njegov dolazak u ovaj svijet, za objavu Blagovijesti i Jevanđelja, za Njegovo stradanje, raspeće, ali i za slavno i pobjedonosno vaskrsenje. Svaki put kada čovjek učestvuje u Svetoj Liturgiji, on cijelom svijetu objavljuje istinu vaskrsenja Sina Božijeg i tako postaje vojnik i apostol, misionar Hristovog svetog i spasonosnog jevanđelja. Zbog toga je Sveta Litugija temelj svake svete tajne – rekao je o. Miladin.

On je podsjetio da današnje Sveto Jevanđelje iako kratko, otkriva istine i tajne naše vjere, ali nas ohrabruje na putu prema životu vječnom i Carstvu nebeskom.

– Tragično je današnje Sveto Jevanđelje, potresna je scena jevanđeljskog teksta, jer ono svjedoči da je žena udovica, već stradalnica u ovome svijetu, doživjela i smrt svog sina jedinca. Zaista potresan događaja koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, pa ni samog Sina Božijeg koji želi da se svi spasimo i dođemo do poznanja istine. Sina Božijeg koji nikada nije bio ravnodušan prema ljudskim stradanjima, patnjama i mukama. On dolazi kao božanski učitelj, kao Onaj koji vlast ima i nad živim i nad mrtvima i čini potresno čudo, čudo koje će obratiti srca mnogih prema životu vječnom i dati mogućnost da povjeruju u Njega ne samo kao filozofa, visokomoralnog Učitelja, nego kao Sina Božijeg. A samo Sin Božiji ima vlast nad smrću. Smrt je zasita tragičan događaj. U događaju smrti otkriva nam se gorčina i gnusnost grijeha. I smrt je vjerkovima u okovima držala ljudski rod. Ona je vjekovima bila svjedočasntvo koliko đavo, protivnik Boga, psasenja, savršenog dijaloga čovjeka i Boga, posredstvom smrti muči rod ljudski. I to je bila glavna motivacija Sina Božijeg da dođe u ovaj svijet, kao izvor savršene ljubavi i prije svega da bi ljude oslobodio od okova smrti – rekao je o. Miladin.

Besjeda o. Miladina Mitrovića

Na kraju Liturgije o. Roman sa saslužiteljima služio je mali pomen povodom dvogodišnjice od upokojenja svetopočivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Vječanaja pamjat ocu našem Mitropolitu Amfilohiju!

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...