Dvadeseta nedjelja po Duhovima u Ostrogu i pomen svetopočivšem Mitropolitu Amfilohiju

30. oktobar 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 20. nedjelju po Duhovima, 30. oktobra 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva proslavlja Svetog proroka Osiju i Svetog prepodobnomučenika Andreja Kritskog, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat jeromonah Roman, a sasluživali su mu jereji Miladin Mitrović iz Banjaluke i Božidar Ćeranić, riječki paroh, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda.

Poslije čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o vaskrsenju sina jedinca žene  u gradu Nainu, sabranima je besjedio o.Miladin. Govoreći o Svetoj Liturgiji, on je istakao da je to tajna u kojoj nam se otrivaju mnoge istine naše svete vjere i cjelokupnog crkvenog ispovijedanja i podsjetio na riječi svetih otaca da nema ničeg spasonosnijeg nego kada čovjek punopravno učestvujući u Svetoj Liturgiji, postaje punopravan učesnik domostroja spasenja roda ljudskog.

– Sveta Liturgija je žrtva blagodarnosti Bogu za sve, za sve što je u činio za nas, za Njegov dolazak u ovaj svijet, za objavu Blagovijesti i Jevanđelja, za Njegovo stradanje, raspeće, ali i za slavno i pobjedonosno vaskrsenje. Svaki put kada čovjek učestvuje u Svetoj Liturgiji, on cijelom svijetu objavljuje istinu vaskrsenja Sina Božijeg i tako postaje vojnik i apostol, misionar Hristovog svetog i spasonosnog jevanđelja. Zbog toga je Sveta Litugija temelj svake svete tajne – rekao je o. Miladin.

On je podsjetio da današnje Sveto Jevanđelje iako kratko, otkriva istine i tajne naše vjere, ali nas ohrabruje na putu prema životu vječnom i Carstvu nebeskom.

– Tragično je današnje Sveto Jevanđelje, potresna je scena jevanđeljskog teksta, jer ono svjedoči da je žena udovica, već stradalnica u ovome svijetu, doživjela i smrt svog sina jedinca. Zaista potresan događaja koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, pa ni samog Sina Božijeg koji želi da se svi spasimo i dođemo do poznanja istine. Sina Božijeg koji nikada nije bio ravnodušan prema ljudskim stradanjima, patnjama i mukama. On dolazi kao božanski učitelj, kao Onaj koji vlast ima i nad živim i nad mrtvima i čini potresno čudo, čudo koje će obratiti srca mnogih prema životu vječnom i dati mogućnost da povjeruju u Njega ne samo kao filozofa, visokomoralnog Učitelja, nego kao Sina Božijeg. A samo Sin Božiji ima vlast nad smrću. Smrt je zasita tragičan događaj. U događaju smrti otkriva nam se gorčina i gnusnost grijeha. I smrt je vjerkovima u okovima držala ljudski rod. Ona je vjekovima bila svjedočasntvo koliko đavo, protivnik Boga, psasenja, savršenog dijaloga čovjeka i Boga, posredstvom smrti muči rod ljudski. I to je bila glavna motivacija Sina Božijeg da dođe u ovaj svijet, kao izvor savršene ljubavi i prije svega da bi ljude oslobodio od okova smrti – rekao je o. Miladin.

Besjeda o. Miladina Mitrovića

Na kraju Liturgije o. Roman sa saslužiteljima služio je mali pomen povodom dvogodišnjice od upokojenja svetopočivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Vječanaja pamjat ocu našem Mitropolitu Amfilohiju!

Sve fotografije

Ostala dešavanja

14. 11. 2023.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA- 6 glava Knjiga postanja (8 propovjed) jeromonah dr Vladimir ...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA- 6 glava Knjiga postanja (8 propovjed) jeromonah dr Vladimir Palibrk 5.10.2023.lj....

14. 11. 2023.

14. 11. – Proslavljeni sveti besrebrenici Kozma i Damjan, imendan monaha Da...

U čast svetih besrebrenika Kozme i Damjana služena je sveta Liturgija kojom je načalstvovao iguman S...

12. 11. 2023.

23. nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u Ostrogu...

U 23. nedjelju po Pedesetnici, 12. novembra 2023. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno pro...

8. 11. 2023.

Proslava Mitrovdana u Ostrogu

Praznik Svetog velikomučenika Dimitrija - Mitrovdan, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji u s...

7. 11. 2023.

07. nov. – Naš manastir dobio na poklon ikonu svetog Jovana Šangajskog sa ...

Na dan 07. novembra manastir Ostrog su posjetili izaslanici Ruske Zagranične Crkve, otac Sergije i o...

5. 11. 2023.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA- 5 glava Knjiga postanja (7 propovijed) jerom. dr Vladimir Pa...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA- 5 glava Knjiga postanja (7 propovijed) jerom. dr Vladimir Palibrk 5.10.2023.lj.G....