16. nedjelja po Duhovima u Ostrogu

2. oktobar 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Šesnaesta nedjelja po Duhovima, 2. oktobra 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svete mučenike Trofima, Savatija i Dorimedonta, liturgijski je proslavljena u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat protosinđel Ilija, a sasluživali su mu iguman arhimandrit Sergije i sabraća jeromonah Vladimir i jerođakon Zosima, kao i jerej Svetozar Arsovski iz Mitropolije beogradsko-karlovačke.

Poslije čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o talantima i krstu, sabrano monaštvo i vjerni narod poučavao je protosinđel Ilija.

– Priča o talantima je priča o tome kako treba da izgleda onaj koji je pripravan za Carstvo Božije. Ta priča je nastavak priče o 10 djevojaka, pet mudrih i pet ludih. Sada se konačno objašnjava šta znači biti pripravan za Carstvo Božije. U antičko doba, talant je značio sumu novca, koji je vrijedio oko 6 hiljada dnevniclja, što je otprilike 20 godina radnog staža. To je novac koji rijetko ko može da zaradi da ima na jednom mjestu. Gospodar, koji je, pokazaće se kasnije sam Bog, svojim slugama daje talante. On je jednom slugi dao 5 talanata, a drugom dva, a trećem jedan i ostavio ih da ih čuvaju – rekao je o. Ilija.

Potom je otišao na neko vrijeme.

– Onda je otišao na neko vrijeme. Dvojica od ovih trojice sluga bili su pripravni za to i oni su u skladu sa svojim mogućnostima i u skladu sa onim što im je on dao, radili, poslovali i odgovorili na zahtjev svog gospodara, i umnožili te talante i zaradili duplo više. I kada je došao taj gospodar on je im je rekao da uđu u radost gospodara svoga. Tu se vidi da je to prisan odnos, odnosno odnos Oca i Sina, odnosno Boga i Njegovih vjernih koji Ga slijede, a ne samo odnos nekoga ko ima novac i ko daje drugome da mu zarađuje. Ovaj treći nažalost nije uspio da shvati šta znači to biti pripravan za Carstvo Božije i šta znači spremati se za Carstvo Božije i on bojeći se za to srebro svog gospodara, nije odgovorio na njegov poziv, jer je zakopao to srebro. Kada je ovaj došao on mu je samo vratio svoje i to mu je bilo oduzeto, jer ono što ne zaslužujemo treba da bude oduzeto. I kaže, onome ko ima, onome ko se trudi daće se i preko onoga što mu treba i on će uvijek imati, a onaj koji se ne trudi, koji je uskog srca i koji nema širinu da shvati šta Otac traži od njega, on će biti prognan u tamu najkrajnju – besjedio je o. Ilija.

U drugoj priči o krstu, govori se o idenju za Hristom, kao i u prehodnoj priči, istakao je o. Ilija.

– Hristova riječ ”ko hoće da ide zamnom i da uzme krst svoj” značila je prihvatanje mogućnosti i smrtne kazne. Tu se pokazala velika hrabrost Hristovih učenika i sledbenika, koji su imali hrabrost da Ga slijede, jer su bili svjesni šta može da im se dogodi ukoliko krenu za Hristom, a može da im se dogodi ono što se desilo njihovom Učitelju, koji je radi naših grjehova dobrovoljno stradao i vaskrsao i pokazao nam šta treba da radimo- poručio je protosinđel Ilija.

Besjeda o. Ilije

Sabrani koji su se postom i molitvom pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...