Odanije Rođenja Presvete Bogorodice molitveno proslavljeno u Ostrogu

25. septembar 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 15. nedjelju po Duhovima, 25. septembra 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva proslavlja Svetog Sveštenomučenika Avtonoma i Odanije Rođenja Presvete Bogorodice, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat jeromonah Roman, a sasluživali su mu iguman arhimandrit Sergije, jeromonah Vladimir, protojerej Branko Ilić iz Šabačke eparhije i jerej Stefan Milovanović iz Budimljansko-nikšićke eparhije.

Riječima praznične besjede, poslije čitanja tri začala iz Svetog Jevanđelja, sabrane je poučavao je o. Roman.

On je podsjetio na najveću Božiju zapovjest “Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim, i ljubi bližnjega svoga kao samog sebe.

– Pročitali smo da je Bog Otac koji je na nebu poslao Sina svoga jedinorodnog na zemlju da svaki koji vjeruje u Njega ne pogine, nego da ima život vječni. Poslao Ga je da strada za nas i da pokaže prijer ove savršene ljubavi. Današnji dan i današnje Jevanđelje nam govori o tome da mi treba da budemo po uzoru na Gospoda samopožrtvovani u odnosu na bližnje svoje, jer ne možemo voljeti Boga i ispuniti prvu zapovjest o ljubavi prema Bogu, ako ne ljubimo bližnjega kao samoga sebe, a to znači odreći se svoga ja, izaći iz svoga ega i dati sebe drugome na služenje, radi službe Bogu i ljubavi prema Bogu – rekao je o. Roman.

Istakao je da ako nismo u ljubavi prema Gospodu, u ljubavi prema bližnjima, u ličnom odnosu i odgovornosti prema sebi i svojoj duši po pitanju molitve, posta, pokajanja, ispovjesti, pričešća, redovnog odlaska na bogosluženja, kajanja za svoje grijehe, to se itekako negativno odnosi na našu dušu i na naš spoj sa Gospodom.

– Mi tada nemamo blagodat. Što je naša duša udaljenija od Gospoda i ljubavi Božije, teže joj je da se vrati u stanje koje joj je namijenjeno, a to je rajsko stanje ovdje na zemlji. Ne možemo pričati o ljubavi, prema Bogu i bližnjemu, a raditi suprotno onome čemu nas Gospod uči u svome zakonu. Ne možemo pričati o ljubavi, a na bilo koji način griješiti, ne kajati se, ostajati i opstajati u svojim grijesima. Ne možemo pričati o ljubavi, a žćivjeti sa abortusima, raznoraznim prorocima, bludu, protivprirodnom bludu, preljubi. Ništa u Carstvo nebesko nečisto neće ući. Zato smo ovdje prizvani na ljubav prema Bogu i bližnjem, jer kad odemo pšred lice Božije, neće biti više vremena i prilike da stanemo pred Njega i da se opravdavamo zašto smo griješili i nismo se kajali. Tada je kasno – rekao je o. Roman.

Ranije jutros služena je Liturgija i u Gornjem Ostrogu.

Ostrošku svetinju ovog vikenda posjetio je veliki broj vjernika, koji su iz raznih krajeva svijeta došli na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotovrcu.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

31. 3. 2024.

Druga nedjelja Časnog posta posvećena Svetom Grigoriju Palami proslavljena u Ostro...

Druga nedjelja Časnog posta - Pačista, posvećena Svetom Grigoriju Palami, molitveno je proslavljena u ...

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...