Preobraženje u Ostrogu

19. avgust 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Preobraženja Hristovog na gori Tavor molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji Svetom Liturgijom i osvećenjem grožđa u petak 19. avgusta 2022.ljeta Gospodnjeg.

Svetom službom Božijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je protojerej-stavrofor Milun Femić, sveštenik u penziji, koji je na ovaj veliki praznik prije 53 godine rukopoložen u sveštenički čin u ostroškoj svetinji, rukom blaženopočivšeg Mitropolita Danila Dajkovića.

Sasluživali su mu iguman ostroški arhimandrit Sergije i sabraća arhimandrit Miron, protosinđel Ilija, jeromonah Vladimir i jerođakon Zosima, kao i protojerej-stavrofor Siniša Janković paroh zatonsko-brzavski i ivanjski i sveštenik Đorđe Milidrag, sveštenik u Sremskim Karlovcima.

Poslije pročitanog Svetog Jevanđelja o čudesnom Hristovom preobraženju pred njegovim učenicima, sabranom monaštvu i vjernom narodu obratio se o. Sergije koji je kazao da je Preobraženje Gospodnje događaj kojim nas Gospod Bog uvjerava i pred tri svjedoka pokazuje svoju božansku prirodu kojom je došao sa spasi svijet i da nas uvede u život vječni.

– Ono što su apostoli vidjeli i posvjedočili, a evo i mi sami preko njih to spoznajemo, kao i mnogi svetitelji, među kojima i Sveti Grigorije Palama, imali su prilike da učestvuju u tavoskoj svjetlosti blagodati Božije, energija Božijih, koje su vječne i kojima nas Gospod Bog obožuje i kojima nam daje tako potrebno oboženje koje smo izgubili bivši izgnani iz Raja. Gospod po ljubavi svojoj nije se odrekao svoga stvorenja, nego mu dao svoju silu, svoju energiju i blagodat, da bi ga vratio u postojanje u vječnoj zajednici sa Njim. Upravo ovaj današnji dan to ovo nama jasno pokazuje – rekao je o. Sergije.

On je naglasio da su posle preobraženja mnogi krenuli za Gospodom žedni blagodati Božije.

– Tako je, slava mu i milost Sveti Vasilije i drugi iz našeg roda krenuli tražeći upravo ove svjetlosti Božije da prosvijetli našu tamu. On se toliko napunio tom tavorskom svjetlošću i božanskom svjetlošću, da je do dan danas sve više Gospod umnožava u njemu. Kako dolazi narod i slavi Boga kod njegovih svetih moštiju, tako Gospod sve obilnije izliva svoju blagodat i na njegove Svete mošti i na sve one koji sa ljubavlju, iskrenošću pristupaju tražeći Živoga Boga – rekao je o. Sergije.

Podsjetio je i da je na ovaj veliki praznik i Sveti Vasilije Ostroški hirotonisan u episkopski čin.

– Upravo samim tim što je Sveti Vasilije hirotonisan za episkopsko služenje na dan Svetog Preobraženja, kao da ga je Gospod sam prizvao i pokazao put da će i on kao Mojsije, Ilija i Sveti apostol Petar, koji su bili na Tavoru i poslije svjedočili preobraženjsku stvarnost u liku i djelu Gospoda Isusa Hrista, da će i sami Sveti Vasilije tako svjedočiti Hrista Bogočovjeka na ovoj novoj gori Tavor, u ostroškoj svetinji, gdje i dan danas svijetli njegova blagodat i svjedoči svima da je Hristos zaista Gospod Bog i Spasitelj naš – besjedio je o. Sergije.

On je potom pozdravio oca Miluna koji je na današnji dan prije 53 godine došao na ovo mjesto, primio blagodat sveštenstva i toliko već služi Gospodu Bogu.

O. Milun je zablagodario o. Sergiju i bratiji što danas opet služi u ostroškoj svetinji, 53 godine nakon što je rukopoližen za sveštenika. Podsjetio je da je vrijeme kada je postao sveštenik bilo teško za Srpsku Pravoslavnu Crkvu, jer je bio tek 16. aktivni sveštenik u Crnoj Gori i da mu je parohija mogla biti od Berana do Podgorice.

– Takav je bio režim koji nam nije bio nimalo naklonjen, a koliko mi se čini, ni sad nije bolji po nekim pitanjima. Zapamtio sam ovdje dobrih i čestitih monaha, starješina Ostroga, igumana Lukijana Zečevića, koji se borio da ovu svetinju uzdigne. Bilo je malo monaha, ali su bili čestiti ljudi. Ipak, narod je i tada masovno dolazio u Ostrog. Nije niko mogao da spriječi naš pravoslavni narod pogotovo iz Bosne i primorja – rekao je o. Milun podjećajući da je tada u narodu bila belika vjera i da se pješke išlo od željezničke stanice do Gornjeg Ostroga.

Sabrani koji poste Velikogospojinski post pričestili su se tokom Svete Liturgije.

Na kraju bogosluženja o. Milun sa saslužiteljima je blagosiljao grožće, koje je porom dijeljeno sabranom monaštvu i vjernom narodu.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...