Patrijarh Porfirije služio Večernju službu sa petohlebnicom uoči praznika Ostroškog Čudotvorca: Pred moštima Svetoga Vasilija svima oprostimo sve

11. maj 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je u navečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog Večernju službu sa petohlebnicom na platou ispreg Gornjeg ostroškog manastira.

Sasluživali su mu njihova visokopreosveštenstva mitropoliti: crnogorsko – primorski G. Joanikije i Krfa, Paksona i Diapontijskih ostrva G. Nektarije, kao i gospoda episkopi: žički Justin, mileševski  Atanasije, zapadnoamerički Maksim, istočnoamerički Irinej, kruševački David, timočki Ilarion, buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, valjevski Isihije i remezijanski Stefan, te brojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo.

Molitvenom sabranju prisustovalo je više hiljada vjernika koji su u redu, sa strahom Božijim i ljubavlju, pristupali da cjelivaju mošti Ostroškog Čudotvorca.

Obraćajući se sabranima, Patrijarh Porfirije je podsjetio na riječi psalmopojca “Divan je Bog u svetima svojim”.

– Divan je Bog u Svetom Vasiliju Ostroškom, divan je Bog u Svetom Savi i svim svetiteljima Božijim, koji krase kalendar naše pravoslavne crkve, a koji su potekli iz našeg roda. Divan je Bog, braćo i sestre u vama ovdje sabranima, divan je Bog u vašim dušama u vašim srcima, jer svi večeras dišemo kao jedno, svi smo sabrani u jednoj tački, u misli, u molitvi, u srcu, u duši Svetog Vasilija Ostroškog. Večeras je svaka riječ suvišna. Ovdje, na ovom mjestu samo bismo trebali da se ćutke i ćuteći, smireno i skromno, koljenopreklono pred moštima Svetog Vasilija molimo Bogu, da spustimo svoj um, da spustimo svaku svoju misao, da saberemo sve što jesmo u srcu svome i da tu klečeći pred Svetim Vaslijem Ostroškim njemu povjerimo sve što jesmo, jer znamo da je Bog ne samo da je divan u svetima svojim, nego Bog i čuje slovo, riječ, molitvu svetititelja svojih – rekao je svetjejši Patrijarh.

Pred svetošću svetitelja mi stojimo zajedno sa njima pred licem Božijim i sve ono što imamo, sve što smo postigli, sve što drugi misle o nama, sve što zamišljamo o sebi, sve odjedanput prestaje da bude važno, kazao je Patrijarh Porfirije.

– Ko nije imamo neku potrebu, ko nije nosio na svojoj duši neku ranu, ko nije imao neku suštinsku duhovnu potrebu i nije mogao da je ostvari, a došao je ovdje svjestan da je samo ono što stoji pred Svetim Vasilijem, obnažen i ogoljen, lišen svake slave ovoga svijeta i odjedanput sa svim onim što mu je bila potreba i prije nego što je pomislio, molitvom i ljubavlju Svetog Vasilija, bilo mu je ispunjeno. Ovdje na ovom mjestu braćo i sestre, mi jesmo samo ono što je proizašlo iz ruku Božijih. Ovdje se mjeri samo vjera, ovdje se mjeri samo spremnost da pred licem Božijim dubinski spoznamo sebe i kada to imamo, kada u najmanju ruku želimo da to imamo, tog trenutka odjedanput sve prestaje, tog trenutka obasjava nas ljubav Božija, ne zbog toga što smo po sebi vrijedni, nego zbog toga što ovdje imamo mjesto svetošću Svetog Vasilija Ostroškog, blagodat Božija se spušta među nas – besjedio je srpski Patrijarh pod ostroškim gredama.

Objasnio je sabranima i ko su zapravo svetitelji Božiji.

– Sveti Vaslije je svetitelj Božiji prije svega zbog toga što je poslušao riječ Božiju koja kaže “budite savršeni kao što je Otac vaš nebeski”. Riječ Hristova nas na to poziva i poziva nas na krstoliku ljubav čitavim svojim bićem u odnosu na Boga i isto tako ljubavlju koja je veća nego u odnosu na samoga sebe, ljubavlju prema bližnjima. Samo to i samo toliko svetitelj uzima kao pravilo svog života. I to je ono što je Svetog Vasilija nosilo kroz sva iskušenja, stradanja, kroz krst. Znao je da je zbog ljubavi prema Bogu i prema ljudima Gospod uz njega i da ništa ne biva bez promisla Božijeg. Sveti Vasilije Ostroški je svetitelj smirenjem, vjerom i samo onda kada mu prilazimo mi smirenjem i vjerom, on čuje i prije nego što iskažemo to što hoćemo, i u naše ime, umjesto nas budući da ima slobodu pred Bogom, traži od Boga, moli, ne prestaje da preklinje Gospoda sve dok Gospod zbog njegovog smirenja i ljubavi ne usliši njegovu molitvu – istakao je Patrijarh Porfirije.

Poučavao je sabrane da u vremenu u kojem živimo nema ništa potrebnije od smirenja, svetosti i molitve.

– Kada se onda kada nam sve ide od ruke nešto desi, a što nismo očekivali, to se pojavljuje kao jedini put, kao jedinu izlaz. Kada su dvoje ili troje sabrani u ime Božije, tada je i Gospod tu. A mi evo ovdje, danas, toliko nas ima sabranih sa svih strana, iz čitave Crne Gore, iz Hercegovine, iz Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine, iz Srbije i drugih evropskih i vanevropskih zemalja, sabrali smo se ovdje isključivo i samo zato što znamo da je svetost ono što je potrebno nama i modernom čovjeku, da je molitva ono što je neophodno da bismo bili živi. Zajedička molitva može učiniti čuda, jer tu i takvu molitvu čuje svetitelj ovdje naš Sveti Vasilije Ostroški – rekao je Patrijarh.

Istakao je i da sabrani pod Ostrogom svi zajedno možemo uticati na mir, na čovjekoljublje, na milosrđe u čitavom svjetu više molitvom Svetom Vasiliju Ostroškom, nego bilo kakvim drugim svojim aktivnostima i više od mnogih drugih koji se bave drugim aktivnostima.

– Živimo u vremenu u kojem se mnogo govori o miru, o ljubavi, ali se proizvodi oruđe koje sije nemir, koje proizvodi rat i otuda je potrebna molitva, pokajanje. Ovdje nam ostaje da koljenopreklono pred moštima Svetog oca Vasilija Ostroškog iskreno pogledamo u svoju dušu, da budemo svjesi da nemamo čim da zadivimo ne samo svetitelja Božijeg i Onoga kome se on moli u naše ime, nego ni jedni druge. Ali ovdje smo zato da svima oprostimo sve. Ako imamo mržnju na nekoga da molimo Svetog Vasilija da nam pomogne da ona nestane iz naše duše. Ako zlogovorimo u odnosu na nekoga, da molimo Svetog Vasilija da on moli Gospoda da iz naših usta poteče med, slatkorječivost, istinski zagrijana ljubavlju srca. I ako imamo bilo kakvu sklonost ka bilo kom grijehu, bilo koju strast, da u pokajanju i smirenju iznesemo pred sveca i siguran sam da će on izmoliti da nam Gospod njegovim molitvama da snagu da se boreći se sa svojim slabostima i strastima, uz pomoć svetitelja izborimo – besjedio je Patrijarh Porfirije.

Na kraju svog obraćanja posebno se osvrnuo na širinu Svetog Vasilija Ostroškog i to što se oko njega vjekovima sabiraju ljudi sa svih strana svijeta.

– On ne gleda ko je ko, ko kom narodu pripada. Ne gleda čak ni na to ko se na oji način moli Bogu. Toliko je onih koji nisu pravoslavni hrišćani, a ovdje su došli u smirenju i sa molitvom i odlazili utješeni, iscijeljeni, ozdravljeni, jer svetitelj Božiji jeste srpskog roda i jeste pravoslavni arhijerej, ali kao svetitelj Božiji on je čovjek Hristov, ali čovjek Hristov prevazilazi granice i svoga naroda, i svoga vremena, i svoga prostora, čak i granice i okvire svoje Crkve. Budući daje Hristos Bog svih ljudi, On pripada svima ljudima. Otuda i Sveti Vasilije Ostroški ovdje sabira ljubavlju, molitvom i čudotvrenjem sve i svakoga sa sve četiri strane svijeta – zaključio je Patrijarh Porfirije.

Njegovu Svetost je pozdravio Mitropolit Joanikije, podsjećajući da se ove godine proslavlja veliki jubilej 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog, koji prošle godine nije obilježen zbog epidemije.

– Ove godine nam je Bog dao da imamo ovakvu punoću radosti. Došao nam je da ovaj sveti praznik uveliča i da vozglavi ovu Svetu službu i da nas ujedini u radosti Duha Svetog i da nas blagoslovi, Njegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije i donio nam veliku radost, jer je prije manastira Ostrog, idući stopama Svetog Save posjetio manastir Mleševu i Eparhiju mileševsku, a danas i svetovaslijevsku i svetosavsku Hercegovinu. I kao što je Sveti Vasilije od Tvrdoša prešao do Nikšića pa do Ostroga gdje je našao svoj vječiti mir, tako je danas Njegova Svetost, idući stopama Svetog Vasilija, došao ovdje do Ostroga da se pokloni moštima Svetog Vasilija i da zajedno sa svima nama zablagodari Bogu i u ime svih nas da stane pred lice Božije i da uznese naše molitve Bogu pred ćivotom Svetog Vasilija Ostroškog.  Takođe, velika nam je radost što je sa nama Mitropolit Krfa G. Nektarije koji bdi nad Plavom grobnicom koja nas je sjedinila sa bratskim grčkim narodom i on nam je donio blagoslov Svetog Spiridona Čudotovrca i pozdrave blagovjernog naroda naše braće Jelina – rekao je Visokopreosvećeni Mitropolit Joanikije.

Molitvena proslava praznika Svetog Vasilija nastaviće se u ponoć, kada će pored njegovih svetih moštiju biti pročitan Akatist.

FOTOGRAFIJE ŽELjKO DRAŠKOVIĆ

Ostala dešavanja

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...