Promocija knjige “Ostrog, Hercegovina i Crna Gora” akademika Aleksiosa Panagopulosa (video)

13. jul 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Ova studija je još jedno svjedočanstvo da je put do svetosti i proslavljenja popločan iskušenjima koja su često fantastična, kao i neprekidnom borbom do poslednjeg daha, kazao je Čizmović

Knjiga “Ostrog, Hercegovina i Crna Gora”, akademika prof. dr Aleksiosa Panagopulosa, prvo je sveobuhvatno izdanje na grčkom jeziku o ostroškom svetitelju, vremenu i prilikama za vrijeme njegovog života, ali i svjedočanstvima o njegovim čudesnih iscjeljenjima. Studija je objavljena nedavno, u godini kada se obilježava 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, a akademik Panagopulos radio je na njoj, po blagoslovu Mitropolita Amfilohija, 30 godina. Na promociji u Gornjem Ostrogu prof. dr Miodrag Čizmović je istakao nadu da će studija ubrzo biti prevedena na srpski jezik. Autor pokušava, istakao je Čizmović, da čitalačkoj publici približi značaj Svetog Vasilija i istorijski kontekst vremena u kojem je živio.

– Ova interesantna studija je još jedno svjedočanstvo da je put do svetosti i proslavljenja popločan iskušenjima koja su često fantastičnija i od svake mašte, kao i neprekidnom borbom do poslednjeg daha – kazao je između ostalog Čizmović.

Profesor Aleksandar Vujović istakao je da je Panagopulos prvi put u Ostrog sa ocima Amfilohijem i Atanasijem došao sredinom osamdesetih godina kao mladi student Bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Na dušu mladog studenta, kazao je Vujović, sigurno je svetac ostavio veliki i duboki trag.

– Mitropolit Amfilohije je prepoznao važnost da se o ovom velikom svetitelju, Božijem ugodniku čuje i u bratskom grčkom narodu koji je uvijek pomagao i pomaže srpski narod – rekao je Vujović.

Upravnik Arhiva manastira Ostrog mr Rade Bulajić kazao je da studija sa oko 900 strana istorijski i sveobuhvatno analizira duhovnost, geopolitički značaj i multikulturalizam Ostroga u geografskim granicama tadašnje Hercegovine i Crne Gore u 17. vijeku.

– Pored autentičnih tekstova, prepiske iz književnih, grafoloških i paleografskih izvora, autor je koristio i izvore iz ostroških arhiva kao što su zavještajno pismo Sv. Vasilija, sinđelija Patrijarha Gavrila Mitropolitu Vasiliju iz 1651. godine i pismo Patrijarha Maksima knezu Raiču. Imajući u vidu detaljnu studiju autora smatram da će ova knjiga u mnogome doprinijeti kako bi se grčki narod bolje upoznao sa istorijom ostroške svetinje – kazao je mr Bulajić.

Sabrat ostroške svetinje i jedan od čuvara ćivota Sv. Vasilija jeromonah Vladimir sa prisutnima podijelio je svjedočanstva o dejstvu Svetog Duha koje se prijavljuje kroz svetitelja u Ostrogu.

– Takva čudesa čini, da samo da se držimo Sv. Vasilija, njegovog ćivota, da pristupamo njemu, da budemo vjerni njemu i našoj svetoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi i sve nevolje ćemo pobijediti jer kada je Bog i Sv.Vasilije sa nama ko će onda protiv nas – istakao je jeromonah Vladimir.

Panagopulos: Osjetio sam da je svetitelj živ

Grci, istakao je autor, znaju za Sv. Vasilija koji je dolazio u Svetu Goru i u poslednjim godinama svog života pomogao renoviranje kapele Svetog Georgija u Hilandaru.

– Kada sam prvi put došao u Ostrog osjetio sam koliko je svetac veliki, da je živ i od tada mi je želja da grčkom narodu to predstavim – rekao je Panagopulos, ističući da studija ipak nije mogla obuhvatiti sve što bi se moglo napisati o Svetom Vasiliju.

Predgovor za knjigu septembra prošle godine napisao je Mitropolit Amfolohije. Predstavljanje studije upriličeno je sa blagoslovom novoizabranog Mitropolita Joanikija, a u okviru “Ostroških duhovnih večeri” sabrat ostroške svetinje jeromonah Roman pojao je Stihiru srpskim svetiteljima i učiteljima.

Autor: Biljana Brašnjo

Izvor: Dan

Ostala dešavanja

1. 6. 2022.

Na manastrskom groblju sahranjena ostroška monahinja Melanija...

Na manastirskom groblju u Donjem Ostrogu, u srijedu 1. juna 2022. ljeta Gospodnjeg, na Odanije Vaskrsa, ...

29. 5. 2022.

Ostroški monah Vukašin proslavio imendan

U Nedelju slijepog, šestu po Vaskrsu, sveta Liturgija služena je u ostroškom skitu Jovan Do kod Nikši...

29. 5. 2022.

Nedjelja slijepoga u Ostrogu; O. Roman: Molimo se i potrudimo da nam Gospod da du...

Šesta nedjelja po Vaskrsenju Hristovom - Nedjelja slijepoga, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja ...

24. 5. 2022.

Praznik Svetih Kirila i Metodija molitveno proslavljen u Ostrogu...

Praznik slovenskih prosvetitelja i učitelja Svetih Kirila i Metodija, liturgijski je proslavljen u ostr...

12. 5. 2022.

Sveta patrijaraška Liturgija na praznik Svetog Vasilija Ostroškog...

Njegova svetost Patrijarh srpski G. Porfirije služio je Svetu patrijarašku Liturgiju na praznik Sveto...

12. 5. 2022.

Besjeda Mitropolita kritskog G. Nektarija na praznik Svetog Vasilija Ostroškog...

Vaša Svetosti, Visokopreosvećeni mitropolite crnogorsko-primorski, braćo arhijereji, Hristos vaskrse...