Promocija knjige “Ostrog, Hercegovina i Crna Gora” akademika Aleksiosa Panagopulosa (video)

13. jul 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Ova studija je još jedno svjedočanstvo da je put do svetosti i proslavljenja popločan iskušenjima koja su često fantastična, kao i neprekidnom borbom do poslednjeg daha, kazao je Čizmović

Knjiga “Ostrog, Hercegovina i Crna Gora”, akademika prof. dr Aleksiosa Panagopulosa, prvo je sveobuhvatno izdanje na grčkom jeziku o ostroškom svetitelju, vremenu i prilikama za vrijeme njegovog života, ali i svjedočanstvima o njegovim čudesnih iscjeljenjima. Studija je objavljena nedavno, u godini kada se obilježava 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, a akademik Panagopulos radio je na njoj, po blagoslovu Mitropolita Amfilohija, 30 godina. Na promociji u Gornjem Ostrogu prof. dr Miodrag Čizmović je istakao nadu da će studija ubrzo biti prevedena na srpski jezik. Autor pokušava, istakao je Čizmović, da čitalačkoj publici približi značaj Svetog Vasilija i istorijski kontekst vremena u kojem je živio.

– Ova interesantna studija je još jedno svjedočanstvo da je put do svetosti i proslavljenja popločan iskušenjima koja su često fantastičnija i od svake mašte, kao i neprekidnom borbom do poslednjeg daha – kazao je između ostalog Čizmović.

Profesor Aleksandar Vujović istakao je da je Panagopulos prvi put u Ostrog sa ocima Amfilohijem i Atanasijem došao sredinom osamdesetih godina kao mladi student Bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Na dušu mladog studenta, kazao je Vujović, sigurno je svetac ostavio veliki i duboki trag.

– Mitropolit Amfilohije je prepoznao važnost da se o ovom velikom svetitelju, Božijem ugodniku čuje i u bratskom grčkom narodu koji je uvijek pomagao i pomaže srpski narod – rekao je Vujović.

Upravnik Arhiva manastira Ostrog mr Rade Bulajić kazao je da studija sa oko 900 strana istorijski i sveobuhvatno analizira duhovnost, geopolitički značaj i multikulturalizam Ostroga u geografskim granicama tadašnje Hercegovine i Crne Gore u 17. vijeku.

– Pored autentičnih tekstova, prepiske iz književnih, grafoloških i paleografskih izvora, autor je koristio i izvore iz ostroških arhiva kao što su zavještajno pismo Sv. Vasilija, sinđelija Patrijarha Gavrila Mitropolitu Vasiliju iz 1651. godine i pismo Patrijarha Maksima knezu Raiču. Imajući u vidu detaljnu studiju autora smatram da će ova knjiga u mnogome doprinijeti kako bi se grčki narod bolje upoznao sa istorijom ostroške svetinje – kazao je mr Bulajić.

Sabrat ostroške svetinje i jedan od čuvara ćivota Sv. Vasilija jeromonah Vladimir sa prisutnima podijelio je svjedočanstva o dejstvu Svetog Duha koje se prijavljuje kroz svetitelja u Ostrogu.

– Takva čudesa čini, da samo da se držimo Sv. Vasilija, njegovog ćivota, da pristupamo njemu, da budemo vjerni njemu i našoj svetoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi i sve nevolje ćemo pobijediti jer kada je Bog i Sv.Vasilije sa nama ko će onda protiv nas – istakao je jeromonah Vladimir.

Panagopulos: Osjetio sam da je svetitelj živ

Grci, istakao je autor, znaju za Sv. Vasilija koji je dolazio u Svetu Goru i u poslednjim godinama svog života pomogao renoviranje kapele Svetog Georgija u Hilandaru.

– Kada sam prvi put došao u Ostrog osjetio sam koliko je svetac veliki, da je živ i od tada mi je želja da grčkom narodu to predstavim – rekao je Panagopulos, ističući da studija ipak nije mogla obuhvatiti sve što bi se moglo napisati o Svetom Vasiliju.

Predgovor za knjigu septembra prošle godine napisao je Mitropolit Amfolohije. Predstavljanje studije upriličeno je sa blagoslovom novoizabranog Mitropolita Joanikija, a u okviru “Ostroških duhovnih večeri” sabrat ostroške svetinje jeromonah Roman pojao je Stihiru srpskim svetiteljima i učiteljima.

Autor: Biljana Brašnjo

Izvor: Dan

Ostala dešavanja

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...