Otac Danilo Ljubotina: Moramo biti vjerni onoj vjeri u koju je vjerovao Sveti Vasilije Ostroški

22. jun 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Duhovski utorak saborno i molitveno je proslavljen danas, 22. juna, u crkvi Svete Trojice u Manastiru Ostrogu gdje se sabranima, poslije čitanja Svetog jevanđelja, pastirskim slovom obratio arhimandrit Danilo Ljubotina iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske. On je naglasio da je treći dan praznika Svete Pedesetnice, velikog čuda Božanske istine, simboličan i zaokružuje silu i moć dolaska Svetoga Duha na Svete apostole i učenike i da je ostroška svetinja mjesto gdje sila i moć Svetoga Duha više djeluju nego u drugim prostorima.

“Ovo stijenje je izabrao veliki svetitelj Božiji Sveti Vasilije koji je odavde govorio, a to se nadaleko čulo. Danas i vi, braćo i sestre, propovijedate silu Duha Svetoga i Jevanđelje Njegovo cijeloj vaseljeni i riječ Jevanđelja iz ove svetinje čuje se vrlo daleko. Narod dolazi ovamo i svih dijelova svijeta, i oni koji su pravoslavni i oni koji nisu pravoslavni, i oni koji su hrišćani i oni koji nisu hrišćani, pa i oni koji su protiv Hrista, zato što sila i moć Duha Svetoga privlači sve”, besjedio je arhimandrit Danilo Ljubotina.

Dalje je istakao da svi koji dođu u ovu svetinju i poklone joj se kada se vrate kući više nisu isti jer je ovo sveto mjesto, “svetitelj Vasilije, odavde svijetli svima, svakom rođenom na ovoj planeti”.

“Ovo je posebno, nepobjedivo mjesto jer svjetlost se ne može pobijediti. Ne postoji tama koja može da ugasi svjetlo, ma gdje svjetlo došlo ono rasteruje tamu. Ma kakvo zlo da se desi, svjetlost ovoga mjesta i ove svetinje i ruka svetitelja Vasilija rastjeruje sve oblake”, rekao je otac Danilo.

Poručio je da “moramo biti vjerni onoj vjeri u koju je vjerovao i proslavio se Sveti Vasilije Ostroški jer je ovo njegova zemlja, jer je ovo njegov narod, a iz njega on šalje molitvenu snagu svima onima koji nemaju dovoljno vida, koji su možda i duhovno bolesni pa i u prelesti”:

“Slušajući tu tanku riječ koja duboko kao struja ulazi u naše duše, mi se ispravljamo i stajemo na put mira, na put pravde, istine. Onog momenta kad stanemo u punoći na put istine, pravde i mira, svo se zlo ruši oko nas, a molitva svih Svetih u Duhu Svetome na današnji dan prosvjetlila je vaseljenu. Svi moramo da se volimo kao apostoli, kao oni koji nisu znali jezike ovoga svijeta, ali bili su u Hristovoj ljubavi, i to je bilo dovoljno da se svi razumiju i da nađu pravi put. Neka bi nas Gospod češće prizivao na ove stijene koje ne svijetle samo svjetlost Sunca fizičkoga nego neprolaznog, nezalazivog Sunca nebeskog koji prosvjetljuje svakog čovjeka koji dolazi na ovaj svijet”, zaključio je arhimandrit Danilo Ljubotina iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske u u Manastiru Ostrogu.

izvor: mitropolija.com

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...