Nedjelja o bludnom sinu molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji

28. februar 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U Nedjelju o bludnom sinu, 28. februara 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta crkva molitveno proslavlja Svetog apostola Onisima i Prepodobnog Jevsevija Pustinjaka, molitveno je bilo u ostrošoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice načalstvovao je jeromonah Vladimir, a sasluživali su mu protojerej Rade Radović kolašinski paroh, jerej Ranko Radonjić i jerođakon Zosima, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda.

Posle pročitanog začala iz Svetog jevanđelja O bludnom sinu, besjedio je o. Rade Radović, koji je kazao da je ta jevanđeljska priča toliko duboka i toliko uzvišena, jer Gospod otkriva da smo svi na neki način pomalo zabludjeli u ovom životu i da treba da se pokajemo pred Gospodom.

– Često puta bludimo i ludimo i idemo tamo u neku zemlju nedođiju, tamo gdje kaže u današnjoj priči, onaj bludni sin potroši imanje. Koliko smo mi potrošili onoga što su naši očevi i naši preci nama ostavili kao zavjet, jer oni zaista čuvahu vjeru svoju prađedovsku, čuvahu u srcima svojim i mnogi od njih dadoše živote svoje za krst, za vjeru, za svetinju, a mi se ponesosmo raznim ideologijama, raznim paganskim komunističkim i odosmo u nedođiju zemlju. Ali sreća je, braćo i sestre, kao onaj bludni sin koji se sjetio svoga oca, pa reče ”eto koliko u mog oca ima slugu i oni imaju svega u izobilju, a ja ovdje u zemlji nedođiji ono što svinje mi ostave, roščiće, toga se prehranjujem”. I pokaja se, i ode, i vrati se ocu svome i reče ”oče sagriješih nebu i tebi, nemoj me primiti kao svog sina, nego me primi kao slugu” – objasnio je o. Rade.

On je podsjetio na radost očevu, jer se Gospod raduje svakome od nas kada se pokajemo i vratimo vjeri svojoj, Crkvi svojoj, majci svojoj.

– I mi pogotovo ovdje u Crnoj Gori, kolika je bila zemlja nedođija kada pljunusmo na naše svetinje. Naše svetinje bijahu poharane posle rata, bilo je tuga gledati po Crnoj Gori, ali vidjeli ste kako se u ovom narodu ovaploti vjera, povrati se naša omladina u svete litije, krenuše za svojim pastirima, za Mitropolitom Amfilohijem i Vladikom Joanikijem. Krenusmo onamo gdje je izbavljenje, gdje je ljubav Božija, svjetlot, Božija, istina Božija i pravda Božija. To je onaj bludni sin, mi smo svi pomalo bludni sinovi koji se vraćamo svojoj Crkvi, svojoj vjeri predaka i prađedova – zaključio je o. Rade.

Besjeda o. Rada Radovića

Ranije jutros Sveta Liturgija služena je i u Gornjem Ostrogu.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...