Praznik Svetog Save molitveno proslavljen u Ostrogu

27. januar 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Prvog srpskog arhiepiskopa i utemeljivača Srspke Pravoslavne Crkve Svetog Save, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji u srijedu 27.januara 2021. ljeta Gospodnjeg.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice načalstvovao je protojerej Nikola Todorović, paroh hercegnovski, a sasluživala su mu ostroška sabraća arhimandrit Miron, protosinđel Sergije, jeromonah Vladimir i jerođakon Zosima.

U evharistijskom savindanskom sabranju molitveno je učestvovalo ostroško monaštvo i vjerni narod, među kojim je bilo dosta djece.

Nakon pročitanog začala iz Svetog jevanđelja, svetosavskom besjedom sabranima se obratio o. Nikola koji je kazao da propovjedi o Svetom Savi uglavnom počinju da je on najljepše srpsko dijete. On je dolazak Svetog Save srpskom rodu uporedio sa Hristovim dolaskom cijelom svijetu.

– Do Hrista je bila priča Starog zavjeta, iščekivanje proroka da će doći mesija Spasitelj i da će spasiti izabrani narod. Vladaše tama u Starom zavjetu i nagovještava se svjetlost. Upravo praznik Božića slavi tu Svjetlost i jedino novo što se desilo, pojavilo se sunce na nebu, Sunce sam Hristos. Kao što je Hristos Sunce pravde, živi Bog došao među nas i od tada počinje nova era i brojimo godine od Hrista na ovamo, tako i naši istoričari, crkva, pominju period do Nemanjića i period od Nemanjića. Šta se to desilo, šta je to novo? Čuli smo i znamo da je jedino novo pod kapom nebeskom rođenje Bogomladenca Hrista. A šta se deslio u rodu srpskom? Šta je to bilo tako važno da istorija počinje upravo od Nemanjića, zapravo upravo od Svetog Save – rekao je o. Nikola.

Podsjetio je da je mladi princ Rastko na prestolu u dvoru rastao i da mu je njegov moćni otac Stefan Nemanja podario najljepšu zemlju, humsku zemlju, našu zemlju da tu vlada.

– Međutim, susreo se on sa onim monasima i prepozano u njima ono što je Hristos bio apostolima prije svega Jovanu onda kada ga je krstio na Jordanu i kada se otkrila Sveta Trojica, tek tada je Hristos počeo da propovijeda. Upravo se to otkrilo u djelu i liku Svetog Save i mi i danas pjevamo u troparu njegovom da je on put koji vodi u život. Taj život jeste upravo sam Hristos. Sveti Sava se opredijelio za Hrista i za Njegov put, jer je Hrisos dobri pastir i On je prepoznao Svetog Savu kao svoga i Sveti Sava je prepoznao njega kao svoga. Tada je Sveti Sava sa petnaestak godina, kao dječak golobradi, pošao na Svetu Goru, otrgnuo se od dvora i svojih roditelja, kako bi se priklonio Nebeskom Ocu i kako bi se tamo projavila nova svjetlost, novo sunce, pravde i istine rodu našem. To je upravo Sveti Sava – naglasio je o. Nikola.

Vjekovi su prolazili i naš narod je u srednjem vijeku dobio Svetog Savu i njegovog duhovnog sina, a tjelesnog oca Svetog Simeona i od tada u Evropi i svima nama i rodu našem Sveti Sava je svetionik i njemu se vraćamo iz godine u godinu, dodao je o. Nikola.

– On je najljepše srpsko dijete, najljepši srpski svetitelj, najljepši srpski prosvjetitelj i najmudriji učitelj roda našega. Zato je Sveti Sava poseban, jedinstven, neponovljiv, ali uvijek ponovljiv u djelima onih koji su krenuli za njim putem Svetog Save koji vodi u život vječni. Zato draga djeco duhovna primite blagoslov Svetog Save, primite radost koju je on ponio. Da imamo na umu da je on skinuo zlatne carske odore, odrekao se ovoga svijeta i krenuo u manastir, odjenuvši se u crne rize. Sjetimo se i Cara Lazara, jer je to nedovojivo. Srpska isorija je puna svetitelja i prosvjetitelja, Sveti Sava je nadahnuo i Cara Lazara da se opredijeli za Carstvo nebeso, ne za zemaljsko. Ovdje smo sa blagoslovom Svetog Vasilija i on se opredijelio za carstvo nebesko u ovim pećinama braneći dostojanstvo roda svoga čuvajući vjeru pravoslavnu – kazao je o. Nikola.

Podjetio je i na riječi Svetog Apostola Pavla, koje najbolje objašnjavaju put i život Svetog Save, ”dobar rat izborih, crkvu završih i vjeru sačuvah”.

– U tom duhu apostola koji su živjeli sa Gospodom pratili Ga na putu, hodili za Njim, slušali i gledali čuda koja je on djelao, tako su i učenici Svetog Save djelali, slušali i pratili i onda. Danas kao i onda mnogi nisu prepoznali Svetog Savu, danas kao i onda u Svetom Savi ne vide prosvetitelja i učitelja, nego samo Srbina. A kad je Sveti Sava samo Srbin, često taj duh i nas prevari. Zato je dobro da vidimo u Svetom Savi onaj bljesak nade, onu potrebu da prepoznamo u njemu Duha Svetoga, samoga Boga, jer on je primio Hrista, živio sa Hristom i živio u Hristu – zaključio je o. Nikola.

Besjeda o. Nilole na Savindan

Potom su saslužitelji blagosiljali i prerezali slavske kolače u slavu Božiju, a u čast Svetog Save, kao i kolač koji je u čast prvog arhiepiskopa srpskog pripremilo ostroško monaštvo.

Na kraju bogosluženja sabranima je praznik Svetog Save čestitao o. Sergije i zahvalio o. Nikoli na predivnoj prazničnoj besjedi.

– Neka je slava Gospodu Bogu našem Isusu Hristu i za Svetog Savu i za sve svete, Svetog Vasilija i Svetog Cara Lazara i sve svete iz svih krajeva svijeta, posebno iz našeg roda. Neka je slava Bogu i za divnu djecu koja su danas na dan Svetog Save došla u hram da proslave svoga pokrovitelja, našeg divnog svetitelja – rekao je o. Sergije.

Pozdravna riječ o. Sergija

Potom je pozvao djecu da recituju i pjevaju o Svetom Savi i podijelio im svetosavske poklone.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...