Oci i imendan monahinje Julijane molitveno proslavljeni u ostroškoj svetinji (video)

3. januar 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U nedjelju pred Božić, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Oce, na praznik Svete mučenice Julijane, 3. januara 2021. ljeta Gospodnjeg, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je protojerej Boris Radović, arhijerejski namjesnik budvanski, a sasluživali su mu ostroška sabraća jeromonah Vladimir, jerej Ranko Radonjić i jerođakon Zosima, uz molitveno učešće monaštva i vjernog naroda.

Na kraju Liturgije o. Vladimir sa saslužiteljima blagosiljao je i prerezao slavski kolač koji je u slavu Božiju, a u čast Svete mučenice Julijane njene nebeske zastupnice, prinijela ostroška monahinja Julijana.

Čestitajući imandan monahinji Julijani, a sabranima praznik otaca, o. Boris je kazao da se svake nedjelje radujemo Hristu Vaskrslom, pobjeditelju smrti i darovatelju života vječnoga.

– U ovom danu vaskršnje radosti slavimo i proslavljamo Svetu mučenicu Julijanu koja je kao prava nevjesta Hristova prinijela sebe na dar Hristu Bogu. Nije žalila truda, nije žalila podviga, nije žalila provođenja u postu, molitvi, trpljenju, da sebe prinese kao najmiomirisni tamjan u Hristovu kadionicu – kazao je o. Boris i naglasio da danas monahinja ostroška Julijana proslavlja imendan i svoju nebesku zaštitnicu.

Kao sve majke i ona danas slavi svoj imendan, a i ona kao i nevjesta Hristova Julijana brine se za svaku dušu hrišćansku i pomaže svakoj duši hrišćanskoj jer smo svi u Hristu jedna porodica, jedna zajednica, objasnio je o. Boris i dodao da danas slavimo i Oce.

– Danas proslavljamo i nedjelju otaca, kada djeca vežu svoje očeve, kako tjelesne tako i duhovne, jer se približava najradosniji praznik Rođenja Hristovog. Bliži nam se i ovih dana ćemo se susresti sa Novorođenčetom, Bogomladencom Hristom koji dolazi da spasi ovaj svijet od grijeha smrti i od zla. Da nas spasi, da nas vodi i proporodi za život vječni. Njemu se klanjamo, Njemu molitvne prinosimo i Njegovo zastupništvo i Njegovu pomoć prizivamo – rekao je o. Boris.

Besjeda o.Borisa

Sve fotografije

Ostala dešavanja

14. 2. 2021.

Praznik Svetog Trifuna molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

U 36. nedjelju po Duhovima, 14. februara 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno prosla...

31. 1. 2021.

Praznik Svetog Atanasija Velikog molitveno proslavljen u Ostrogu...

U 34. nedjelju po Duhovima, 1. januara 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta crkva molitveno proslavlj...

27. 1. 2021.

Praznik Svetog Save molitveno proslavljen u Ostrogu...

Praznik Prvog srpskog arhiepiskopa i utemeljivača Srspke Pravoslavne Crkve Svetog Save, molitveno je ...

24. 1. 2021.

Zapisi novinara u Spomeničkim knjigama manastira Ostroga...

Piše: mr Aleksandar Vujović, profesor i novinarU slavu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, pov...

24. 1. 2021.

Nedjelja 33. po Duhovima molitveno proslavljena u Ostrogu...

U 33. nejdelju po Duhovima, 24. januara 2021. ljeta gospodnjeg, kada naša Sveta crkva molitveno proslav...

20. 1. 2021.

Sabor Svetog Jovana Krstitelja molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

Praznik Sabora Svetog Jovana Krstitelja - Jovanjdan, molitveno je proslavljen u Ostrogu u srijedu 20. j...