Praznik Materice molitveno proslavljen u Ostrogu; o.Blažo Petrović: U svakom čovjeku pored sebe treba da vidimo Hrista

27. decembar 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U drugu nedjelju pred Božić, 27. decembra 2020. ljeta Gospodnjeg na praznik Svetih mučenika Tirsa, Levkija,Filimona, Apolonija i drugih s njima, kada naša Sveta Crkva proslavlja Materice, dan posvećen majkama i ženama, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Litugijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je jeromonah Vladimir, a sasluživali su mu jereji Blažo Petrović zetski paroh i Ranko Radonjić ostroški saslužitelj, kao i jerođakoni Roman i Zosima, uz molitveno učešće monaštva i vjernog naroda.

Posle pročitanog Svetog Jevanđelja, govoreći o vaskrsenju Hrisotovm koje se proslavlja svake nedjelje, besjedio je o. Blažo.

– Svake nedjelje iznova i iznova Hristos dolazi nama, strada i vaskrsava. I priziva nas, kao što nas priziva u Svetom Jevanđelju i govori da dođemo na večeru Njegovu koju je zgotovio i pripremio Sin Njegov Gospod naš Isus Hristos. Samo stradanje Hristovo i vaskrsenje nije neki događaj kojeg ćemo se sjetiti jednom ili dva puta godišnje, već upravo događaj kojim treba da živimo, kojim treba da se hranimo i da se pojimo i da svakoga dana iznova i iznova pred sobom imamo lik Gospoda našega Koji je vaskrsao i dao nam život vječni – kazao je o. Blažo.

Podsjetio je na Gospodnje riječi da je mnogo zvanih, ali malo izabranih.

– Ne odnosi se to samo na ljude koji su van Crkve. Naravno, imamo tu i primjer nesrećnog Jude i mnogih Juda danas. Blagodaću Božijom Gospod nas je sačuvao od toga izdajstva, iako imamo svjedočanstvo od posljednjih 70-80 godina, od kada je nesrećni komunizam još zavladao na ovim prosotrima, pa evo i u toku ove godine, kada su nesrećnici atakovali na naše hramove, na našu vjeru, koju smo branili dostojanstveno. Te Jude ne treba braćo i sestre, da nam budu tu da bismo njih osuđivali. Oni treba da nam budu primjer kakvi ne treba da budemo i na koji način čovjek ne želi da otvori oči svoje pred vaskrsenjem Hristovim i na koji način čovjek je i onda prije 2000 godina razapeo i probo kopljem rebra prečista – objasnio je o. Blažo.

Međutim, da bismo u popunosti imali udjela u vaskrsenju Hristovom, u ovoj večeri koja je Tajna nad Tajanama, a opet toliko javna da se zna u cijeloj vaseljeni za nju, na prvom mjestu treba da živimo Hristom tokom cijele nejdelje, svakoga dana, svakoga trena, rekao je o. Blažo.

– Ne završava se sve postom i molitvom. Post i molitva, rekao je Gsopod, izgnaće onaj rod. Ali mi treba u svakom čovjku pored sebe na prvom mjestu da vidimo Hrista. Vjera pravoslavna nije vjera mračnjaštva, nije vjera mrzovolje. Svi su nam bližnji. I vjernici, i nevjernici, i oni koji su glasali za zakon i oni koji su glasali protiv zakona. Svi su naši bližnji i svakome treba u svakom trenu da svejdočimo vaskrsenje Hristovo – zaključio je o. Blažo.

Besjeda o. Blaža

Na kraju bogosluženja, načalstvujući o.Vladimir proiznio je molitvu za isjeljenje svih od epidemije koronavirusa.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...