Praznik Preobraženja Gospodnjeg proslavljen na gori ostroškoj

20. avgust 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Veliki hrišćanski praznik kojim se sjećamo slavnog i čudesnog Preobraženja Gospodnjeg na Tavoru kada se  Hristos pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svjetlost, saborno, liturgijski i osvećenjem grožđa proslavljen je na ostroškoj gori u ponedjeljak 19. avgusta 2019. ljeta Gospodnjeg.

Freska Preobraženja Gospodnjeg iz crkve Časnog Krsta, Gornji manastir

Svetom Liturgijom na platou ispred Gornjeg ostroškog manastira u prisustvu više stotina vjernika načalstvovao je jeromonah Evstatije (Ivanović) iguman manastira na Obodu na Rijeci Crnojevića, a sasluživali su mu ostroška sabraća arhimandrit Miron, protosinđel Sergije, jeromonasi Jerotej i Vladimir, protojerej Hadži Milan Tanasić iz Beograda i sveštenođakon Dejan Denković iz Kumanova. Odgovarala je ostroška bratija.
Posle čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o čudesnom Hristovom preobraženju, sabranima je praznik čestitao o.Evstatije, koji je kazao da je Preobraženje veliki praznik, koji se proslavlja saborno i zajedno.
-Čuli smo u Svetom Jevanđelju riječ samog Boga Oca. Veliko je to davanje, braćo i sestre. To je najveće davanje čuti glas Boga Oca koji kaže „ovo je Sin moj ljubljeni, Njega poslušajte“ – kazao je o. Evstatije.
Preobraženje se osjeća i svjedoči posebno u ostroškoj svetinji, istakao je o. Evstatije.
-Nalazimo se pod osvim strašnim gredama ostroškim. Naizgled sve je surovo, odbija, ali kad se pristupi drugačije, sa drugom sviješću, onda se svijest mijenja i preobražava. Tražeći preobraženje nalazimo ga u ostroškoj svetinji – kazao je on.
Sabrani koji poste Bogorodičin post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Besjeda oca Evstatija

Pola vijeka svešteničke službe Miluna Femića
Liturgijskom sabranju molitveno je prisustvovao protojerej-stavrofor Milun Femić, sveštenik u penziji, koji je upravo na Preobraženje prije 50 godina primio sveštenički čin baš u ostroškoj svetinji. U čast značajnog jubileja, u ime ostroške bratije o. Milunu je čestitao o. Sergije i poklonio mu ikonu Svetog Vasilija Ostroškog.
Podsjetio da je o. Milun prije pola vijeka na Preobraženje u ostrošku svetinju došao noću, hodeći po kamenju kroz mračnu šumu, baš kao apostoli koji su trudom i sozercanjem dolazili do bogosaznanja.
-Baš tako je i prota Milun pipao kamen po kamen ispod svojih nogu, da bi našao put i došao do ove svetinje i primio blagoslov sveštenosluženja. Mi mu u to ime čestitamo – kazao je o. Sergije uručujuću mu poklon.


Zablagodarivši na daru i lijepim riječima, prota Milun je sabranima čestitao veliki Gospodnji praznik i podsjetio na svoj sveštenički put u teškom vremenu komunizma.
Kazao je da ipak vjerni narod nikada nije prestao da pohodi ostrošku svetinju, mjesto gdje se izliva velika Božija blagodat kroz mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Saslužitelji su potom blagosiljali i osveštali grožđe, što je drevni običaj na ovaj veliki praznik u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, a potom ga dijelili vjernom narodu.

 

Sve fotografije

Ostala dešavanja

9. 2. 2020.

Nedjelja o mitaru i fariseju u Ostrogu (video)...

Na prznik Prenosa moštiju Svetog Jovana Zlatousta, u Nedjelju o mitaru i fariseju, 9. februara 2020. ...

2. 2. 2020.

PRAZNIK PREPODOBNOG JEVTIMIJA VELIKOG MOLITVENO PROSLAVLjEN U OSTROGU...

Na praznik Prepodobnog Jevtimija Velikog odslužena je Sveta Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Manas...

27. 1. 2020.

Proslava Savindana u Ostrogu

Praznik Prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save ravnoapostolog molitveno i svečano je proslavljen u os...

26. 1. 2020.

32.nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji...

U 32. nedjelju po Duhovima, 26.januara 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlj...

23. 1. 2020.

Na praznik svetog Grigorija Niskog Liturgiju služio protojerej Darko Đogo...

Danas, na dan svetog Grigorija Niskog, brata svetog Vasilija velikog, u crkvi Svete Trojice, svetu s...

21. 1. 2020.

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Ostrogu

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepsikop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...