Mitropolit Amfilohije u ponoć čitao Akatist Svetom Vasiliju Ostroškom: Sveti Vasilije, kovčeg najljepših darova božanskih

12. maj 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije tačno u ponoć, 12. maja 2019. ljeta Gospodnjeg, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, čitao je Akatist pored moštiju Svetitelja u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Gornjem Ostrogu, koji je slušalo više hiljada vjernika sabranih u ostroškoj svetinji.

Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je čestitajući sabranima praznik Svetog Vasilija kazao da slaveći Svetog Vasilija slavimo Boga ljubavi koji ga je proslavio.

-Proslavismo Presvetu Trojicu pominjući sve svete Božije ljude od vremena proroka, apostola, do naših vremena, sve one koji su postali obitalište slave Božije koji su Ga propovjedali i svjedočili Ga kroz vjekove, u kojima se Bog proslavio i koji su Boga proslavili. Proslavismo dakle njega koji je zaista kovčeg najljepših darova božasnkih, koji je izvor u kome se umivamo i mi suzama svoga pokajanja i uzajamnim praštanjem – kazao je Mitropolit Amfilohije i rekao da proslavljamo Svetitelja koji je zagrijao ostroške stijene svojim postom, trudom i koji sija i zrači iz Božije ostroške pustinje i obasjava sve sabrane oko njegovog ćivota i sve ljude otvorene duše i čistog srca.

Mitropolit Amfilohije je kazao da Gospod posebno voli i blagosilja djecu koja su se u velikom broju okupila oko ćivota Svetog Vasilija, jer je i sam Gospod rekao „pustite djecu da dolaze k meni, jer je takvih Carstvo nebesko“, prizivajući i nas da budemo djeca po nezlobivosti, po dobroti, ljubavi i po milosti.

-Priziva nas da budemo kao oni koji su za Njim hodili, kao što je Sveti otac naš Vasilije, veliki Čudotvorac Ostroški, iz čijeg nas ćivota grli božanska ljubav i osvećuje nas milost Božija i prosvećuje nas svjetlost Istine. Ovaj sveti ćivot je obitalište Božije ljubavi i kroz njega Božija ljubav zrači čineći nas sve jednim čovjekom Isusom Hristom, sve koji pristupamo ovom svetom ćivotu – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Mitropolitova besjeda nakon Akatista Svetom Vasiliju

Obraćajući se Svetitelju, Mitropolit je kazao da je veliki Božiji dar i predivno vidjeti narod Svetog Vasilija koji se i ove svete noći okupio oko njegovog ćivota i preko njegovih moštiju cjeliva Onoga koji je upravo Svetog Vasilija cjelivao i proslavio.

Potom je u crkvi Časnog Krsta služena prva Sveta Liturgija, kojom je načalstvovao protojerej Velimir Jovović, nikšićki paroh, uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju u ranim jutarnjim satima u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice pored moštiju Svetog Vasilija služio je Preosvećeni episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički G. Kirilo sa sveštenstvom.

Neprekidna kolona poklonika tokom cijele noći priticala je kivotu Svetog Vasilija Ostroškog. 

Fotografije sa Akatista Svetom Vasiliju Ostroškom

Fotografije sa Arhijerejske Liturgije

Ostala dešavanja

30. 6. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU, protojerej Dragan Krušić – ”Sve...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

26. 6. 2019.

Liturgijsko sabranje u Gornjem manastiru Ostrogu povodom Svetih novomučenika Žitom...

U srijedu 26. juna 2019. godine, na praznike Svete mučenice Akviline i Svetih novomučenika Žitom...

24. 6. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU, jeromonah Vladimir Palibrk i teolog Ž...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

23. 6. 2019.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 26. 06. U GORNjEM MANASTIRU...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 26. 06. sa početkom u...

23. 6. 2019.

U Nedjelju Svih Svetih molitveno u ostroškoj svetinji (video)...

U 1.nedjelju po Duhovima - Svih Svetih, 23.juna 2019.ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno ...

17. 6. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU, protojerej Gojko Perović: ”Sveti Vasi...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...