Sabor srpskih svetitelja saborno i molitveno proslavljen u ostroškom manastiru

9. septembar 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 15. nedjelju po Pedesetnici, 9. septembra 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Prepodobnog Pimena Velikog i Sabor srpskih svetitelja, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, načalstvovao je jerej Radmilo Čizmović pješivački paroh, a sasluživali su mu protojereji-stavrofori Milorad Bajbić iz Zvorničko-tuzlanske eparhije i Dragoljub Savanović iz Banjalučke eparhije, protojerej Boško Roljić iz Banjalučke eparhije, jeromonah Vladimir ostroški sabrat, jereji Danijel Ružićić iz Banjalučke eparhije, Miloš Cicmil iz Budimljansko-nikšićke eparhije, Predrag Popović i Aleksandar Milašinović iz Braničevske eparhije, Rade Despotović iz Zagrebačko-ljubljanske mitropolije, te jerođakon Zosima ostroški sabrat i sveštenođakon Mitar Tanasić iz Zagrebačko-ljubljanske mitropolije.

Brojno monaštvo, sveštenstvo i vjerni narod prisustvovali su evharistijskom sabranju, a nakon čitanja Svetog Jevanđelja, sabrane je besjedeći poučavao o. Rade Despotović, koji je između ostalog kazao da je Gospod sve danas sabrao na jedno mjesto i zbog jednog cilja.

– Gospod priziva, a čovjek se odaziva. U tome je sva tajna našeg života. Bog priziva čovjeka neprestano, da uđe čovjek u Njegovo prisustvo i pod okrilje Njegove najsveštenije blagodati. Čovjek ima mogućnost da se odazove toj sveštenoj blagodati i da počne cjelokupnim svojim bićem da se uključuje u te tokove božanske blagodati. Najsveštenija božanska blagodat se izliva na svakoj svetoj Liturgiji – kazao je o. Rade.

Dodao je da je Liturgija sabor radi istog cilja, da se uvežemo duhom jedinstva, duhom sloge, duhom ljubavi, duhom mira, da oblagodatimo svoje umove, da očistimo svoja srca, nahranimo i nadahnemo svoju dušu i da našu volju učinimo stamenom i postojanom.

– Slab je današnji čovjek i ne uzima Jevanđelje i Hrista kao uzor i obrazac života. Zato nam je i volja često nepostojana i slaba i često padamo, ali nije strašno kada padamo, strašno je ako ostanemo u grijehu, a još strašnije ako se pravdamo za učinjeni grijeh. Gospod je naš obrazac, i naša mjera, i naše savršenstvo, i naš priziv, i naš odziv. Gospod je alfa i omega svijeta i mi imamo jednstvo u Njemu, identitet u Njemu, jer smo ništa drugo nego porodica Jedinorodnog Sina – kazao je o. Rade.

Besjeda o. Rada Despotovića u Donjem Ostrogu

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali primili su Svetu Tajnu pričešća.

Saborovanje sveštenstva, monaštva i vjernog naroda nastavljeno je u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

2. 9. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU, protojerej-stavrofor dr Darko Đogo &#...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

31. 8. 2019.

Odlsužen četrdesetodnevni pomen profesoru Predragu Vukiću...

Na dan svetog Jovana Rilskog, velikog podvižnika Pravoslavne Crkve, 31. avgusta nakon Svete Liturgij...

28. 8. 2019.

Velika Gospojina molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji (video)...

Praznik Uspenje Presvete Bogorodice - Velika Gospojina, saborno i molitveno je proslavljen u ostroškoj...

26. 8. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU, jeromonah Makarije – ”Božji pro...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

24. 8. 2019.

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Ostrogu u subotu 24. avgusta...

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crngoorsko-primorski i iguman ostroški ...