Mitropolit Amfilohije sa episkopima Dositejem i Sergijem služio u Gornjem Ostrogu     

21. jul 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije sa preosvećenom gospodom episkopima Britansko-skandinavskim G. Dositejem i Bihaćko-petrovačkim G. Sergijem, brojnim sveštenstvom i sveštenomonaštvom, služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju na praznik Svetog sveštenomučenika Prokopija, u subotu 21. Jula 2018. ljeta Gospodnjeg, u Gornjem ostroškom manastiru.

 

Liturgiji su molitveno prisustvovali Preosvećeni episkop budimski G. Lukijan i Visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara, kao i brojno monaštvo i vjerni narod.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja sabrane je arhipastirskim slovom poučava Vladika Sergije, koji je između ostalog istakao da je divan Bog u svetinjama svojim i podsjetio da se danas proslavlja Sveti Prokopije.

-Mi danas sabrani na Svetoj Liturgiji, sabrani da se dotaknemo živoga i istinitoga Boga sa izvora blagodati Božije, u Svetoj Čaši, Njegovoj svetoj Krvi, Njegovom svetom Tijelu, kako bi i mi postali divni zajedno sa Njim, jer smo pali, jer smo nemoćni, jer smo sagriješili, jer nismo mogli pobijediti problem čovječanstva. Taj problem je, hvala Bogu pobijeđen, a taj problem je smrt. Grijeh, smrt i demon je pobijeđen upravo kroz Hrista Isusa, što je osvjedočeno u Njegovim svetim ugodnicima – kazao je Vladika Sergije i dodao da je Hristos osvjedočen posebno u Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu i u Svetom Prokopiju, a da će biti osvjedočen u svima nama ako mu predamo svoje biće.

Sveti mučenici su oni koji su slobodno i smjelo išli na stradanje, jer su se oslobodili sebe, svojih želja, oslobodili su se svoga grijeha i svakog prohtjeva, kazao je Vladika Sergije.

-Na to nas Bog poziva. Da se i mi odreknemo sebe, da kako Jevanđelje kaže, uzmemo krst svoj i pođemo za Hristom, jer ako to ne učinimo nećemo biti dostojni ni Njegovih svetih – kazao je Vladika Sergije.

besjeda vladike Sergija

Sabrani, koji su se postom, molitvom i ispovješću pripremali prisajednili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričešće.

Na kraju bogosluženja sabranima se riječima blagodarnosti prema arhiojerejima koji su došli u Crnu Goru povodom predstojeće hirotonije novoizabranog Episkopa dioklijskog arhimandrita Metodija Ostojića, obratio Mitropolit Amfilohije, koji je upravo na današnji dan prije 50 godina primio sveštenički čin jeromonaha od Mitropolita kefalonijskog Prokopija, upravo na praznik Svetog Prokopija.

-Veliki je Božiji blagoslov za Srpsku Crkvu, za Mitropoliju crnogorsku, za sve pravoslavne, hirotonija novog episkopa, jer su epsikopi nasljednici svetih apostola. Hvala Bogu ti pravoslavni episkopi su se danas raširili na čitavom svijetu, na svim kontinentima i ova sveta Liturgija danas se služi na svim zemaljskim jezicima – kazao je Mitropolit Amfilohije.

On je kazao da arhijereji Božiji svjedoče Boga širom svijeta baš kao i Sveti Vasilije Ostroški koji vjekovima sabira narod iz raznih krajeva  u ostrošku svetinju.

besjeda mitropolita Amfilohija

Liturgija je završena pojanjem „mnogaja ljeta“ Mitropolitu Amfilohiju.

Neprekidna kolona poklonika priticala je crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice da cjeliva mošti Ostroškog Čudotvorca.

Sve fotografije

 

 

 

Ostala dešavanja

15. 2. 2019.

Sretenje Gospodnje molitveno proslavljeno u Ostrogu...

Praznik Sretenja Gospodnjeg, koji se slavi četrdeseti dan po Roždestvu Hristovom, a spomen je na događ...

13. 2. 2019.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U PETAK 15.02.

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 15. 02. sa početkom u 1...

10. 2. 2019.

37. nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji     ...

U 37.nedjelju po Duhovima, 10.februara 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlj...

7. 2. 2019.

Vladika Jovan (Purić) bogoslužio u crkvi Svetog novomučenika Stanka...

Njegovo Preosveštenstvo epikop G. Jovan (Purić), nekadašnji iguman ostroškog manastira, služio je Svet...

3. 2. 2019.

Preosvećeni Vladika Jovan (Purić) bogoslužio u Donjem Ostrogu na praznik Prepodob...

Njegovo Preosveštenstvo Episkop G. Jovan (Purić), nekadašnji dugogodišnji iguman ostroške svetinje, služ...

1. 2. 2019.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 06.02.

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 06. 02. sa početkom u...