Episkop Bihaćko-petrovački Sergije služio u manastiru Ostrogu

24. oktobar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački G. Sergije služio je sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog Čudotovrca u 20. nedjelju po Duhovima, 22. oktobra 2017. ljeta Gospodnjeg, na praznik Svetog apostola Jakova i Svetog Stefana despota srpskog.

Sasluživali su mu sveštenomonasi ostroške obitelji i  sveštenstvo, uz molitveno učešće velikog broja vjernog naroda.

Sabranima se besjedeći obratio Vladika Sergije, koji je izrazio radost što služi u ostroškoj svetinji po blagoslovu Njegovog Visokopreosveštenstva Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog G. Amfilohija.

– U ovoj maloj skromnoj, jednostavnoj skučenoj pećini nalazi se velika blagodat Božija, jer se ovdje na Svetoj Liturgiji prinosi bekrvna žrtva već više vjekova. I danas, ako Bo ga prinosimo beskrvnu žrtvu u slavu Boga živoga koji nam je rekao i zapovijedio da jednemo Tijelo Njegovo i pijemo Krv Njegovu da bi zadobili život vječni – kazao je Vladika Sergije.

On je tumačeći pročitano začalo iz Svetog Jevanđelja kada Gospod na vratima grada Naina susreće povorku bola i žalosti, plača i jada, povorku smrti, kazao da se Gospod vidjeći ljudsku nemoć da ustanu iz mrtvih sažalio i došao u ovaj svijet.

– Naš Bog, Bog otaca Avrama, Isaka i Jakova, Bog Svetog oca našeg Vasilija Ostroškog, Bog naš potreban je svima nama kako bi vidjeli svoje rane, a naša najveća rana bila je rana smrti. Ona nije danas, jer je smrt kroz Hristovo Vaskrsenje pobijeđena, zato što danas imamo mogućnost da budemo besmrtni, a do Hristovog dolaska tu mogućnost nismo imali – kazao je Vladika Sergije i dodao da nam Sveti Vasilije svjedoči blagodat i milost Božiju, i da svjedoči da nema više smrti.

– Ali postoji, nažalost, i dan danas mogućnost vječne smrti, za one koji ne shvataju, za one koji služe lažnim bogovima, koji se klanjaju idolima kojih danas ima mnogo – rekao je on.

Nakon pričešćivanja vjernog naroda Vladika Sergije je zablagodario Gospodu na sabranju pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

-Sveti otac naš Vasilije čini mnogo više nego što smo mi zaslužili, prima nas u svoj zagrljaj ovdje u ime Hristovo. On nije tražio mnogo od Hrista, nego je cijeloga sebe predao Hristu. Zato smo i mi, braćo i sestre, pozvani da predamo sebe i sav svoj život i jedni druge Hristu, a ne samo da tražimo i prosimo. Ali učinimo to djelo, dajmo ono što smo dobili i On će nas upraviti na svete Njegove zapovijesti i svete vrline Njegove – kazao je Vladika Sergije.

Episkopu Bihaćko-petrovačkom je u ime ostroške obitelji na blagoslovu, služenju i dolasku u ostrošku svetinju zablagodario protosinđel Sergije ekonom u ostroškom manastiru.

Ostala dešavanja

23. 9. 2018.

U 17. nedjelju po Pedesetnici u Donjem Ostrogu Liturgijom načalstvovao arhimandrit...

U 17. nedjelju po Duhovima, 23. septembra 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno prosl...

22. 9. 2018.

Grupa Trebinjaca pješke stigla do Ostroga

Danas, na dan svetih Joakima i Ane, stigla nam je neobična ekipa hodočasnika, uglavnom u poznijim go...

16. 9. 2018.

Šesnaesta nedjelja po Pedesetnici saborno i molitveno proslavljena u ostroškoj sve...

U 16. nedjelju po Duhovima, kada naša Sveta Crekva molitveno proslavlja Svetog sveštenomučenika Antima...

11. 9. 2018.

U ostroškoj svetinji molitveno na praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja...

Dan molitvenog sjećanja na strašno stradanje Svetog Jovana Preteče i Krstitelja Gospodnjeg, molitveno je...

9. 9. 2018.

Sabor srpskih svetitelja saborno i molitveno proslavljen u ostroškom manastiru...

U 15. nedjelju po Pedesetnici, 9. septembra 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno pro...

2. 9. 2018.

Četrnaesta nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u manastiru Ostrogu...

U 14. nedjelju po Pedesetnici, 2. septembra 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva proslavlja Sve...