Episkop Bihaćko-petrovački Sergije služio u manastiru Ostrogu

24. oktobar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački G. Sergije služio je sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog Čudotovrca u 20. nedjelju po Duhovima, 22. oktobra 2017. ljeta Gospodnjeg, na praznik Svetog apostola Jakova i Svetog Stefana despota srpskog.

Sasluživali su mu sveštenomonasi ostroške obitelji i  sveštenstvo, uz molitveno učešće velikog broja vjernog naroda.

Sabranima se besjedeći obratio Vladika Sergije, koji je izrazio radost što služi u ostroškoj svetinji po blagoslovu Njegovog Visokopreosveštenstva Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog G. Amfilohija.

– U ovoj maloj skromnoj, jednostavnoj skučenoj pećini nalazi se velika blagodat Božija, jer se ovdje na Svetoj Liturgiji prinosi bekrvna žrtva već više vjekova. I danas, ako Bo ga prinosimo beskrvnu žrtvu u slavu Boga živoga koji nam je rekao i zapovijedio da jednemo Tijelo Njegovo i pijemo Krv Njegovu da bi zadobili život vječni – kazao je Vladika Sergije.

On je tumačeći pročitano začalo iz Svetog Jevanđelja kada Gospod na vratima grada Naina susreće povorku bola i žalosti, plača i jada, povorku smrti, kazao da se Gospod vidjeći ljudsku nemoć da ustanu iz mrtvih sažalio i došao u ovaj svijet.

– Naš Bog, Bog otaca Avrama, Isaka i Jakova, Bog Svetog oca našeg Vasilija Ostroškog, Bog naš potreban je svima nama kako bi vidjeli svoje rane, a naša najveća rana bila je rana smrti. Ona nije danas, jer je smrt kroz Hristovo Vaskrsenje pobijeđena, zato što danas imamo mogućnost da budemo besmrtni, a do Hristovog dolaska tu mogućnost nismo imali – kazao je Vladika Sergije i dodao da nam Sveti Vasilije svjedoči blagodat i milost Božiju, i da svjedoči da nema više smrti.

– Ali postoji, nažalost, i dan danas mogućnost vječne smrti, za one koji ne shvataju, za one koji služe lažnim bogovima, koji se klanjaju idolima kojih danas ima mnogo – rekao je on.

Nakon pričešćivanja vjernog naroda Vladika Sergije je zablagodario Gospodu na sabranju pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

-Sveti otac naš Vasilije čini mnogo više nego što smo mi zaslužili, prima nas u svoj zagrljaj ovdje u ime Hristovo. On nije tražio mnogo od Hrista, nego je cijeloga sebe predao Hristu. Zato smo i mi, braćo i sestre, pozvani da predamo sebe i sav svoj život i jedni druge Hristu, a ne samo da tražimo i prosimo. Ali učinimo to djelo, dajmo ono što smo dobili i On će nas upraviti na svete Njegove zapovijesti i svete vrline Njegove – kazao je Vladika Sergije.

Episkopu Bihaćko-petrovačkom je u ime ostroške obitelji na blagoslovu, služenju i dolasku u ostrošku svetinju zablagodario protosinđel Sergije ekonom u ostroškom manastiru.

Ostala dešavanja

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...