Trinaesta nedjelja po Duhovima molitveno i saborno proslavljena u ostroškoj svetinji

3. septembar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 13. nedjelju po Duhovdanu, 3. septembra 2017. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja svete Apostola Tadeja, Mučenicu Vasu sa djecom i Sveštenomučenika Rafaila Šišatovačkog, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom na platou ispreg Gornjeg manastira načalstvovao je protojerej-stavrofor Radojica Božović sveštenik u penziji, a sasluživali su mu protojerej-stavrofor Dragan Krušić iz Nikšića i jerej Ivan Stanišić iz Budve, uz molitveno učešće velikog broja vjernika koji su se iz raznih krajeva svijeta sabrali u ostroškoj svetinji kako bi svojim domovima ponijeli blagoslov Svetog Vasilija Ostroškog Čudotovrca.

Nakon pročitanog začala od Svetog jevanđeliste Mateja o vinogradu i vinogradarima, sabrane je besjedeći poučavao načalstvujući o. Radojica, koji nadahnut pričom iz Svetog Jevanđelja govorio o zavisti i kazao da Sinajski zakon Božiji u desetoj zapovijesti kaže ”Ne poželite ništa što je tuđe”.

– U čovjeku u čije će srce uteći zavist prema nečijoj imovini, taj neće birati sredstva da dođe da otme tu imovinu i ne samo to, nego će nasrnuti i na njegovu čast pa i na njegov život. Gdje je zavist, tu ima i nezahvalnosti i neblagodarnosti – kazao je o. Radojica.

On je naglasio da su ljudi malo zahvalni svojim dobročiniteljima.

– Čovjek koji je nezahvalan, može da se postidi i od životinja, koje su možda mnogo zahvalnije od mnogih ljudi. Čovjek može pred njima da se postidi. Uzmimo samo psa, koga neki domaćin ima i koji ga hrani onim mrvicama sa trpeze što ostanu i praznim kostima, ali se pas obraduje i skače radostan što će gospodar njegov da mu da hrane. A šta je sa čovjekom? Šta on radi i kako se on zahvaljuje, odnosno ne zahvaljuje svom dobročinitelju Gospodu? – pitao je o. Radojica i dodao da je čovjek i u današnje vrijeme neblagodaran kao i u sva vremena.

O. Radojica je kazao da je sve, cijeli svijet jedan veliki vinograd Božiji koji je On zasadio desnicom Svojom.

– Sve ovo što vidimo zasadila je desnica Božija i mi smo dužni da pazimo taj vinograd. Svaka ova travka, svaki šumarak je vinograd koji je Gospod zasadio. Braćo i sestre, pazimo vinograde i dajimo od njih, znajmo da taj vinograd nije naš, dasmo mi tu na poslu da radimo i da stvaramo i da pospješujemo i krijepimo taj vinograd. Ko ne pazi, protivi se Bogu i Božijoj tvorevini – kazao je on.

Besjeda o. Radojice Božovića u 13. nedjelju po Duhovima

O.Radojica je poželio svima sabranima da iz ostroške svetinje odnesu blagoslov Svetog Vasilija Ostroškog i da kiša i hladnoća ne utiču loše po njihovo fizičko zdravlje, već da im bude na zdravlje i na spasenje.

Oni koji su se postom molitvom i ispoviješći pripremali primili su Sveto Pričešće.

Svetom Liturgijom u Donjem manastiru u crkvi Svete Trojice načalstvovoao je protojerej Petar Cerović, a sasluživali su mu jerej Radmilo Čizmović pješivački paroh i sabraća ostroške obitelji jeromonah Sergije i jerođakoni Roman i Zosima uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

 

SVE FOTOGRAFIJE

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...