Trinaesta nedjelja po Duhovima molitveno i saborno proslavljena u ostroškoj svetinji

3. septembar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 13. nedjelju po Duhovdanu, 3. septembra 2017. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja svete Apostola Tadeja, Mučenicu Vasu sa djecom i Sveštenomučenika Rafaila Šišatovačkog, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom na platou ispreg Gornjeg manastira načalstvovao je protojerej-stavrofor Radojica Božović sveštenik u penziji, a sasluživali su mu protojerej-stavrofor Dragan Krušić iz Nikšića i jerej Ivan Stanišić iz Budve, uz molitveno učešće velikog broja vjernika koji su se iz raznih krajeva svijeta sabrali u ostroškoj svetinji kako bi svojim domovima ponijeli blagoslov Svetog Vasilija Ostroškog Čudotovrca.

Nakon pročitanog začala od Svetog jevanđeliste Mateja o vinogradu i vinogradarima, sabrane je besjedeći poučavao načalstvujući o. Radojica, koji nadahnut pričom iz Svetog Jevanđelja govorio o zavisti i kazao da Sinajski zakon Božiji u desetoj zapovijesti kaže ”Ne poželite ništa što je tuđe”.

– U čovjeku u čije će srce uteći zavist prema nečijoj imovini, taj neće birati sredstva da dođe da otme tu imovinu i ne samo to, nego će nasrnuti i na njegovu čast pa i na njegov život. Gdje je zavist, tu ima i nezahvalnosti i neblagodarnosti – kazao je o. Radojica.

On je naglasio da su ljudi malo zahvalni svojim dobročiniteljima.

– Čovjek koji je nezahvalan, može da se postidi i od životinja, koje su možda mnogo zahvalnije od mnogih ljudi. Čovjek može pred njima da se postidi. Uzmimo samo psa, koga neki domaćin ima i koji ga hrani onim mrvicama sa trpeze što ostanu i praznim kostima, ali se pas obraduje i skače radostan što će gospodar njegov da mu da hrane. A šta je sa čovjekom? Šta on radi i kako se on zahvaljuje, odnosno ne zahvaljuje svom dobročinitelju Gospodu? – pitao je o. Radojica i dodao da je čovjek i u današnje vrijeme neblagodaran kao i u sva vremena.

O. Radojica je kazao da je sve, cijeli svijet jedan veliki vinograd Božiji koji je On zasadio desnicom Svojom.

– Sve ovo što vidimo zasadila je desnica Božija i mi smo dužni da pazimo taj vinograd. Svaka ova travka, svaki šumarak je vinograd koji je Gospod zasadio. Braćo i sestre, pazimo vinograde i dajimo od njih, znajmo da taj vinograd nije naš, dasmo mi tu na poslu da radimo i da stvaramo i da pospješujemo i krijepimo taj vinograd. Ko ne pazi, protivi se Bogu i Božijoj tvorevini – kazao je on.

Besjeda o. Radojice Božovića u 13. nedjelju po Duhovima

O.Radojica je poželio svima sabranima da iz ostroške svetinje odnesu blagoslov Svetog Vasilija Ostroškog i da kiša i hladnoća ne utiču loše po njihovo fizičko zdravlje, već da im bude na zdravlje i na spasenje.

Oni koji su se postom molitvom i ispoviješći pripremali primili su Sveto Pričešće.

Svetom Liturgijom u Donjem manastiru u crkvi Svete Trojice načalstvovoao je protojerej Petar Cerović, a sasluživali su mu jerej Radmilo Čizmović pješivački paroh i sabraća ostroške obitelji jeromonah Sergije i jerođakoni Roman i Zosima uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

 

SVE FOTOGRAFIJE

Ostala dešavanja

24. 9. 2017.

Šesnaesta nedjelja po Duhovima saborno i molitveno proslavljena u ostroškoj svetinj...

U nedjelju pred Vozdviženje Časnog Krsta, 16. po Duhovima, 24. septembra 2017. godine Gospodnje, kada n...

17. 9. 2017.

Petnaesta nedjelja po Duhovdanu molitveno i saborno proslavljena u manastiru Ostro...

U 15. nedjelju po Duhovima, 17.septembra 2017.godine Gospodnje, kada naša Sveta Crkva molitveno prosla...

11. 9. 2017.

U Ostrogu molitveno na Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja...

Povodom molitvenog sjećanja na stradanje Preteče i Krstitelja Gospodnjeg - Usekovanje glave Svetog Jovana...

10. 9. 2017.

Saborno i molitveno u ostroškoj svetinji na Sabor Srpskih Svetitelja...

U nedelju 14. po Duhovdanu, 10. septembra, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja prepodobne Mojse...

6. 9. 2017.

U PETAK 08.09.2017. SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA

Obavještavamo vjerni narod da će se  Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 08.09 sa početkom u 17...

3. 9. 2017.

Trinaesta nedjelja po Duhovima molitveno i saborno proslavljena u ostroškoj svetinj...

U 13. nedjelju po Duhovdanu, 3. septembra 2017. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno prosl...