Mitropolit Amfilohije na Duhovski utorak služio u Donjem Ostrogu

6. jun 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije služio je na Duhovski utorak, 6. juna 2017. ljeta Gospodnjeg sa sveštenstvom, Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem ostroškom manastiru.

Visokopreosvećenom Mitropolitu sasluživali su sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron, jeromonasi Sergije i Jerotej, protojerej Dalibor Milaković podgorički paroh, jereji Ilija Motika baošićki paroh, Ostoja Knežević nikšićki paroh, Željko Rojević ozrinićki paroh i Radmilo Čizmović pješivački paroh, kao i jerođakon Roman i sveštenođakon Dušan Bigović, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja, Mitropolit Amfilohije je podsjetio na riječi Svetog Pisma da je za Gospodom išlo mnogo naroda do Gore Blaženstva, gdje je On izgovorio devet blaženstava, odnosno ljestvicu čovjekovog duhovnog rasta, uzrastanja i penjanja prema nebesima.

besjeda mitr. Amfilohija

– Gospod je započeo propovijed stepenovanjem duhovnog života, počevši sa prvim blaženstvom ”Blaženi siromašni duhom jer je njihovo Carstvo nebesko”. Ti siromašni duhom su oni koji znaju da ništa ne znaju, oni koji su smireni, oni koji ne grade svoj život na svojoj pameti, svom znanju, na svojoj vrlini, na svojim djelima, nego koji stoje pred velikom svetinjom Božijom i znaju da sami ne mogu daleko otići i napredovati. Tek onaj koji se tako smiri pred Bogom i koji pozna sebe samoga, svoje slabosti i nemoći s jedne strane , a s druge strane time pozna i prizna silu Božansku, pouzda se samo u Boga živoga, onda takav može zaista da napreduje i gradi svoj život i da ide da se penje ljestvicama među kojima među prve spada ona ljestvica istinskog pokajanja ”Blaženi oni koji plaču jer će se utješiti, blaženi krotki jer će naslijediti zemlju”. Krotost je jedna od najdivnijih vrlina na koju ukazuje Gospod. Blaženi su i oni koji su prognani pravde radi, jer je njihovo Carstvo nebesko. Blaženi su i mirotvorci jer će se sinovima Božijim nazvati. Sam Gospod je svojim rođenjem donio mir na zemlju. Pomirio je Boga i ljude, Tvorca i tvorevinu. Svoj nebeski božanski mir je ugradio u ljudsku prirodu i kao takav On je postao primjer svakome onome ko je Njegov, koji hodi za Njim i nosi krst svoj i slijedi Ga. Blaženi su oni čistog srca, jer će Boga vidjeti. Samo ljudi čistog srca mogu da sagledaju Tajne Božije i njima se otkriva Gospod. Zato On i priziva da se ugledamo na djecu – kazao je Mitropolit Amfilohije.

On je podsjetio da je za veliki praznik Pedesetnicu u vidu tihog povjetarca i ognjenih jezika nebeskih Duh Sveti sišao na one koji su se pripremili, koje je sam Gospod pripremio.

– Pripremio ih je Svojim riječima, propovijeđu, a posebno ih je pripremio Svojim podvigom, Svojom raspećem, Svojom vjernošću Ocu i vjernošću njima. Pripremio ih je i anučio kako i na koji način da nose krst i rekao im ”Ko hoće da ide za mnom neka se odrekne sebe, neka uzme krst svoj i nek ide za mnom”. Nije to samo kazao Gospod, nego je uzeo i nosio taj krst i pretrpio stradanje, raspeće i smrt i golgotu i time se sam popeo i vaznio se na nebesa na Goru Gospodnju s desne strane Boga Oca i proputio put svakom ljudskom biću kuda i kako treba da hodi. Tako je pripremio i apostole u gornjici Sionskoj, gdje je sišao jedan Duh Sveti na sve one koji su bili sabrani i Parćani i Miđani, i iz Dekapolja, Kipra, Jelini, Judeji, Arapi, i svi su govorili različitim jezicima, ali jedan Duh koji je sišao na njih sve ih je prosvijetlio iznutra i svi su govorili različitim jezicima i čudili se kako su jedni govorili jezicima drugih – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da Duh Sveti koji se izlio na prve učenike Hristove i osvijetlio ih, prosvijetlio i preporodio i učinio ih jednom dušom i jednim srcem, otkriva veliku tajnu Svete Trojice Boga ljubavi.

Mitropolit je kazao da je time utemeljena Crkva Božija koja je danas raširena po čitavom svijetu.

– Nema danas na zemaljskom šaru mjesta gdje se ne služi ova služba Božija i gdje se ne priziva Duh Sveti da siđe na nas i na Darove naše. To se događa i sa nama ovdje u ostroškoj svetinji i širom svijeta na svim zemaljskim jezicima i to jeste Crkva Hristova. Kao što su bili jednodušni oni prvi učenici, onda njima prosvećenih 3.000 koji su se krstili posle Silaska Duha Svetoga na propovijed Apostola Petra i tako kroz vjekove sluša se nauka Božija i svjedoči se u svim vremenima i tako se sabira Crkva Hristova neprekidno. Oni koji prihvate krst Gospodnji, koji krenu za Gospodom, koji hode ljestvicom blaženstava u smirenju i trpljenju i nošenju svoga krsta, penjući se do onog posljednjeg blaženstva ”Radujte se i veselite se jer je velika plata vaša na nebesima, otkriva im se predukus Carstva Božijeg, Carstva vječnog. nebeskog u toj svetoj zajednici ispunjenoj jednog duha, jedne vjere, jedne ljubavi, jedne istine, jedne doborte, jedne mudrosti, jednog istinskog života vječnog i neprolaznog, velika Sveta Tajna Crkve Božije, Crkve Hristove, Tijela Bogočovjeka Hrista čija je duša upravo Sveti Duh Životvorni koji ishodi od Oca, počiva u Sinu i koji se daruje scijetu i tvorevini Božijoj kroz Sina i koji svakog razumnog čovjeka uvodi u istinu u Hrista – zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Tokom Svete službe Božije brojno monaštvo i vjerni narod prisajedinili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričešće, a evharistijskom sabranju je prisustvovalo mnoštvo djece.

Zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

3. 5. 2024.

Vaskršnja poslanica Srpske Pravoslavne Crkve...

Srpska Pravoslavna Crkva svojoj duhovnoj deci o Vaskrsu 2024. godinePORFIRIJEpo milosti Božj...

3. 5. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 28-ma glava Knjige postanja (29-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 28-ma glava Knjige postanja (29-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrkht...

1. 5. 2024.

RASPORED BOGOSLUŽENjA TOKOM VASKRŠNjIH PRAZNIKA...

RASPORED BOGOSLUŽENjA TOKOM VASKRŠNjIH PRAZNIKA VELIKA SRIJEDAJUTRENjE, ČASOVI I  LITURGIJA...

28. 4. 2024.

Praznik Cvijeti molitveno proslavljen u Ostrogu        ...

Praznik ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim - Cvijeti, proslavljen je u ostroškoj svetinji liturgi...

23. 4. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 27-ma glava Knjige postanja jeromonah dr Vladimir Palibrk (28...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 27-ma glava Knjige postanja jeromonah dr Vladimir Palibrk (28-ma emisija), Manast...

23. 4. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 26-ta glava Knjige postanja jeromonah dr Vladimir Palibrk (27...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 26-ta glava Knjige postanja jeromonah dr Vladimir Palibrk (27-ta emisija), Manast...