Mitropolit Amfilohije  odslužio Liturgiju u Gornjem Ostrogu na praznik Prepodobne Ksenije Rimljanke

6. februar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

 

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije odslužio je Svetu arhijerejsku Liturgiju na praznik Prepodobne Ksenije Rimljanke, 6. februara 2017. ljeta Gospodnjeg, u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Gornjem Ostrogu pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Sasluživali su mu sveštenici Arhijerejskog namjesništva nikšićkog protojerej – stavrofor Dragna Krušić i protojerej Velimir Jovović, te sabraća ostroške obitelji jeromonah Jerotej i jerođakon Roman, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Mitropolit Amfilohije se nakon čitanja začala iz Jevanđelja sabranima obratio arhipastirskim slovom, podsjećajući da su dva dolaska Hristova, te da se od prvog, kada se Gospod rodio od Duha Svetoga i Presvete Djeve i Njegovog tridesettrogodišnjeg boravka na zemlji sa ljudima, preobraženja, raspeća i vaskrsenja,  odvija sva istorija roda ljudskog do današnjeg dana i do kraja svijeta i vijeka.

Besjeda mitropolita Amfilohija

-On je nagovijestio svoj drugi dolazak, kada će Gospod doći da sudi živima i mrtvima i Njegovom Carstvu neće biti kraja. U Svetom Jevanđelju je zapisano da će se u dane drugog dolaska Njegovog koji su sakrivni, propovijedati Jevanđelje čitavom svijetu. Jevanđelje se već 2.000 godina propovijeda na svim svjetskim jezicima i u svim zemaljskim narodima – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da je Pravoslavna Crkva Božija na Velikom saboru na Kritu posvjedočila da se u naše vrijeme Jevanđelje propovijeda širom zemaljskog šara.

Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je rekao da je propovijedanje Jevanđelja danas veliki Božiji dar i jedno od mogućih znamenja pripreme za drugi Hristov dolazak.

-Sve ono što se događalo u toku ovih 2.000 godina, sve je priprema za drugi dolazak Gospodnji. Kad čitamo Jevanđelje i poslanice, ima se utisak da će taj dan doći u vrijeme kad su bili prvi apostoli, neposredno posle Hrista. Međutim, sva pokoljenja do danas uvijek su u očekivanju tog dana, naročito kada se događaju strašne stvari na ovoj zemlji, a događaju se neprekidno. Recimo u 10. vijeku bilo je takvo osjećanje u narodu Božijem da se primiče taj dan drugog Hristovog dolaska. To je takođe bilo i u 15. vijeku kada je Sveti grad Jerusalim podlegao nasilju agarjanskom i kada je nestalo Istočno romejsko carstvo. To osjećanje u narodu se na primjer desilo i prije 100 godina kada je došlo do ubistva carskog miropomazanika cara Nikolaja Drugog i carice Aleksandre i njihove nevine djece koja su zaklana kao jaganjci – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da su svi događaji predukazanja na taj dan, kao što je i propovijedanje Jevanđelja na svim zemaljskim jezicima.

Mitropolit je kazao da sve što se događa sa nama, u nama i oko nas treba da nam bude neprekidno podsjetnik na taj dan koji će doći,  na drugi dolazak Hristov.

-Taj dan je za nas na zemlji dan napuštanja zemaljskog života, čime ulazimo u tajnu dana drugog dolaska Hristovog i zato smo prizvani da se neprekidno pripremamo za taj dan, jer dan smrti je dan predukazanja na drugi dolazak Hristov – kazao je Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije.

On je naglasio da su tako to doživljavali sveti Božiji ljudi i da je time živio i Sveti otac naš Vasilije Ostroški.

-Zato je koristio svaki trenutak svoga života očekujući Gospoda koji će doći i pripremajući se za Njega. Zato ga je Gospod i posjetio prije 350 godina, uselio se u Njega silom svoje blagodati i evo ga on danas živ, još življi nego onda kad je hodio zemljom blagodareći tom njegovom sjedinjenju sa živim Gospodom, blagodareći dolasku Gospodnjem u njemu i useljenjem Gospodnjim u njega. Zato su blagodatne njegove mošti, zato ovo sveto mjesto osveštano njegovim susretom sa Gospodom privlači toliko duša. Stotinama godina i danas privlači sve nas oko njegovog svetog ćivota, da bi kroz njega i njegov ćivot i njegov život spoznali Gospoda koji je došao i koji će doći i da bi ispoštovali zapovijest Hristovu ”Pokajte se jer se približilo Carstvo Nebesko” – kazao je Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije.

Tokom Bogosluženja brojno monaštvo i vjerni narod primili su Sveto Pričešće.

Nakon Svete Liturgije Mitropolit Amfilohije je blagosiljao prisutnu djecu, a potom su vjernici pristupali, poklanjali se i cjelivali mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotovrca.

Sve fotografije

 

 

 

 

 

Ostala dešavanja

23. 4. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 27-ma glava Knjige postanja jeromonah dr Vladimir Palibrk (28...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 27-ma glava Knjige postanja jeromonah dr Vladimir Palibrk (28-ma emisija), Manast...

23. 4. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 26-ta glava Knjige postanja jeromonah dr Vladimir Palibrk (27...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 26-ta glava Knjige postanja jeromonah dr Vladimir Palibrk (27-ta emisija), Manast...

23. 4. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI ISPOVJESTI – mr Rade Bulajić (2...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI ISPOVJESTI - mr Rade Bulajić (21-va emisija), man. Ostrog 03. 0...

23. 4. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA POKAJANjA – mr Rade Bulajić (20-ta emisija), ...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA POKAJANjA - mr Rade Bulajić (20-ta emisija), manastir Ostrog 27. 03. 2024. lj....

21. 4. 2024.

Vladika Jovan Purić bogoslužio u Donjem Ostrogu u petu nedjelju Časnog posta...

Njegovo preosveštenstvo Episkop Jovan (Purić), dugogodišnji nekadašnji iguman ostroške svetinje, služio ...

14. 4. 2024.

Sredoposna nedjelja u Ostrogu

U četvrtu nedjelju Časnog posta - Sredoposnu, posvećenu Svetom Jovanu Lestvičniku, 14. aprila 2024. lj...